Znakovi kamenih poruka vremena i ljudi

0
sa promocije

Sa promocije knjige Miraša Martinovića

sa promocije

Knjiga pod nazivom “Antički gradovi, snovi i sudbine” autora Miraša Martinovića sinoć je promovisana u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor.

Riječ je o jednoj osobenoj književnoj tvorevini drugačijoj nego što je to uobičajeno, jer djelo slično Mratinovićevom, ne može da se nađe naći na Balkanu, pa ni u Evropi, prije svega zato što tu nema klasične kompozicije, kazao je u svojoj besjedi akademik Radoslav Rotković.

U knjizi su pomiješane poezija i proza, pa je baš kao u “Gorskom vijencu” nemoguće odrediti žanr, što nije ni vrlina ni mana, to je jednostavno osobina, kazao je Rotković.

“Tu su pomiješana vremena uz antičke teme koje skuplja kao pčela med pa su njegove knjige čitane i u Izraelu, Italiji, u Albaniji, pa čak i kod nas”, kazao je on.

I snovi su dio stvarnosti, i njih prate sudbine, šutnje, izgubljeni prostori u kojima se prepoznaju gradovi i tragovi, u zgusnutoj travi i korovu u znakovima kamenih poruka vremena i ljudi, riječi su prof. dr Gracijele Čulić u njenim imperesijama na Miraševo djelo.

“Zapisi na kamenu čuvaju sjećanja, a gradovi Miraševog mitskog itinerera su stradalnički. Njihovi prostori i kamen zapamtili su muku života i okrutnost vremena”.

Publicista Vlado Duletić je kazao de je Martinović tragajući za antičkim biljezima na ovim turbulentnim prostorima literalno oživio mnoge naše davno zamrle gradove, i duboko pronikao u njihove tajanstvene snove i metafizičke odsjaje.

Miraš je fanatični zaljubljenik u antičke tajne, misterije i kulturne dubine, pa strasno razgrće minule vjekove, epohe i milenijume i u njihovoj dramaturgiji i povezanosti pronalazi treptaje naše drevne prošlosti, kazao je Duletić.

“Kada se zadubite u temu i nešto što mnogo volite, onda vi već opštine sa onim opštim mjestima, sa onom vanvremenom logikom koja vas uzima i ona vas vodi”, objašnjava svoju opčinjenost antičkim gradovima i istraživački posao na njima autor Miraš Martinović.

“Proučavajući gradove sama se zlatna nit nudi, sam ključ se nudi i tako sam istražujući po terenu, vjerujem uspio, da te gradove oživim na način što sam prepoznao njihove sudbine”, kazao je Martinović kotorskoj publici.

Svaki grad u svom dugom trajanju, a na koncu i umiranju ima svoju sudbinu.

To sudbinsko je, kaže književnik njega zanimalo i intrigiralo.

Veče je nježnim zvucima flaute pratila profesorica kotorske Muzičke škole Angela Mijušković.

Program je vodila Dolores Fabian.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].