Život stanara u Domu učenika i studenata u Kotoru se odvija u zavisnosti od nastave i mjera NKT-a

0
Dom studenata i učenika u Kotoru

Novembar je bio mjesec atipičan za ovo doba godine sa dosta sunca, Bogom dano za šetnje i prirodu, ali korona zaustavlja život i moramo se povinovati pravilima i uputstvima medicinske struke.

Koliko mladi mogu da odole lijepom vremenu, da li poštuju pravila i kako žive pod mjerama NKT-a u Domu učenika i studenata „Spasić-Mašera“ u Kotoru, Skala radio je pitao direktora Doma, Branka Ivardića.

Mladi se teško odupiru izazovima koje život nosi, posebno u vremenu dominacije ovog virusa i treba ih često opominjati i podsjećati na rizike i kako se moramo štititi od infekcije, kazao je Ivardić.

Kapacitet Doma je 260 mjesta i sva su popunujena, ali u zavisnosti od organizovanja nastave u srednjim školama i fakuletima u Kotoru, on lajn ili uz prisustvo nastavi je i posjećenost i život u Domu “Spasić-Mašera”, naveo je on.

Učenici prvog razreda srednje škole su obavezni da svakodnevno pohađaju nastavu, a učenici ostalih razreda imaju samo praksu i oni odlaze i dolaze u Dom.

Isto je i sa studentima od kojih samo brucoši fizički prisustvuju predavanjima.

Broj stanara u Domu je od 150 do 250 u špicevima.

Na početku epidemije u martu, Dom je dobio detaljnija uputstva od NKT-a koja se odnose na organizaciju života u đačkim i studentskim domovima, podsjeća direktor kotorskog  Doma.

“Tada je u ovom Domu i formirano koordinaciono tijelo zaduženo za ponašanje učenika, studenata i zaposlenih u vrijeme korone. Shodno uputstvima u Domu su izdvojene dvije sobe za slučaj inficiranih i to odvojeno za žene i muškarce. Do sada je bilo dvoje mladih ljudi pozitivnih na COVID-19. Ove sobe služe samo za prvi prihvat i da se inficirani izdvoje od ostalih, dok se ne zbrinu i ne odu svojim kućama. Dom posjeduje sva potrebna sredstva za dezinfekciju, a kada je u pitanuju rad kuhinje i obroci, između zaposlenih u kuhinji i stanara je staklena pregrada, a takođe je pregrada i na recepciji. U restoranu Doma je redukovan broj mjesta sa 250 na 150 i samo dvoje mogu biti za stolom uz propisanu distancu”, objašnjava Ivardić.

Neovisno od korone kuhinja u Domu je pod stalnom kontrolom i upravo je ovih dana bila provjera testa bezbijednosti hrane po HASAP sistemu gdje se po svim savremenim standardima pripremaju obroci.

Sa te starne smo sigurni i pokriveni kada je u pitanju bezbijedsnot ishrane stanara našeg Doma, rekao je Ivardić.

On apeluje na učenike i studente da shvate ozbiljnost ove situacije. Oni moraju sa više pažnje da shvate da mogu biti prenosioci virusa Covid-19 koji njih ipak najmanje pogađa ali su u svakom slučaju najveći prenosioci.

Stoga treba da poštuju mjere onako kako to struka preporučuje, zaključio je direktor  Doma za učenike i studente u Kotoru.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].