Za liječenje zavisnika od droge malo kreveta u kotorskoj Psihijatrijskoj bolnici

0

Dr Marina Roganović

dr Marina Roganović

Broj korisnika psihoaktivnih supstanci, po mnogim analizama, raste i u Crnoj Gori.

Doktorka Marina Roganović, subspecijalista za bolesti zavisnosti u kotorskoj Psihijatrijskoj bolnici ne može sa sigurnošću da kaže da je broj zavisnika od droge u porastu ili nije, zato što pacijenti koji se liječe u ovoj bolnici uglavnom imaju sudske mjere obaveznog liječenja.

To nije adekvatan pokazatelj, iako je odjeljenje stalno puno, objašnjava za Skala radio dr Roganović.

Potrebe su veće od mogućnosti pa zbog toga u bolnici postoji i lista čekanja na kojoj je i do 50 pacijenata, uglavnom onih koji imaju izrečenu mjeru obaveznog liječenja.

“U bolnici su odvojili određen broj kreveta za pacijente koji nemaju izrečene obavezne mjere liječenja. Oni mogu da se jave bolnici i dosta brzo dolaze na red”, navela je ona.

Dr Roganović kaže da je na našem tržištu najveći problem heroin koji  izaziva vrlo teške posljedice, a ljudi koji se javljaju uglavnom su zrele dobi, između 28-38 godina.

To su osobe koje propadaju u najgorem dobu, kada su najpotentniji i kada mogu najviše da doprinesu sebi, porodici i društvu, objašnjava dr Roganović.

Trenutno na odjeljenju za bolesti zavisnosti su pametni, obrazovani i školovani, ali ih je heroin na žalost potpuno uništio.

Doktorka Roganović apeluje na sve osobe koje su imale bilo kakav kontakt sa drogom, makar i eksperimentalni da dođu na razgovor.

Ono što posebno potencirav dr Roganović  je da se takve osobe jave Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti, sa uputom izabranog ljekara na razgovor koji je besplatan, kako bi se sagledao problem i tako spriječilo da se razvije bolest koja hara.

“Na žalost, ima puno pacijenata-povratnika, koji su se liječili i kod privatnika i ugrađivali blokatore, išli kod Rusa, na razna druga mjesta i u inostranstvo, ali je to povratna hronična bolest. Moramo da se zamislimo i da tim ljudima pomognemo”, zaključila je dr Roganović za Skala radio.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].