VDT: Policija dužna da prekine javna okupljanja, ne raduje nas što moramo da objašnjavamo koje su im nadležnosti

0

Nakon što je Uprava policije optužila tužilaštva da miniraju njhov rad vezano za masovne skupove u Crnoj Gori, Vrhovno državno tužilaštvo danas je saopštilo da upravo policija ima ovlašćenja da prekine sva javna okupljanja, ako postoji ugrožavanje zdravlja i prava učesnika ili drugih osoba.

Napominju da ih ne raduje činjenica da zakonom propisane nadležnosti državnih organa treba da objašnjavaju, ne samo građanima i drugim organizacijama, već i državnim organima koji su dužni da te propise u praksi sprovode.

“Napominjemo da je Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama jasno definisano da je organizator dužan da pisanu prijavu za održavanje javnog okupljanja podnese policiji, najkasnije pet dana prije njegovog održavanja, a da su policijski službenici ti koji su ovlašćeni da prekinu javna okupljanja čije održavanje nije prijavljeno ili nije dozvoljeno”, saopšterno je danas iz kabineta Vrhovnog državnog tužioca.

Sve su to, između ostalog, zakonom definisane nadležnosti policijskih službenika.

“S druge strane, kao osnovno pravo i dužnost državnog tužioca, definisano zakonom, jeste gonjenje učinilaca krivičnih djela. Državni tužilac odgovoran je za rad u predmetu u kom postupa i nezavistan u svom radu i donošenju odluke. Pored navedenog, ukazujemo da je zakonom definisana stvarna i mjesna nadležnost državnih tužilaštava”, navode u tužilaštvu.

Napominju da podnosioci krivičnih prijava, ukoliko nijesu zadovoljni odlukom kojom se određena krivična prijava odbacuje, mogu da podnesu pritužbu neposredno višem državnom tužilaštvu, kojom se zahtijeva preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave.

“Ne želimo da vjerujemo da su sve učestaliji pokušaji prebacivanja odgovornosti na adresu Državnog tužilaštva odraz želje za pozicioniranjem u aktuelnoj društvenopolitičkoj situaciji. Za Državno tužilaštvo, kao što bi trebalo da bude i za sve državne institucije, jedina mjera postupanja jesu Ustav i zakonski propisi . Tako je bilo, tako će i biti, u svakom društvenopolitičkom ambijentu”, zaključuju u saopštenju.

Podsjetimo, policija je juče saopštila da su od početka primjene mjera u borbi protiv širenja koronavirusa preduzeli sve kako bi se one poštovale i podnosila krivične prijave koje su nadležna tužilaštva odbacila.

Uprava policije o masovnim okupljanjima: Tužilaštva obesmislila naš rad

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].