Uprava policije o masovnim okupljanjima: Tužilaštva obesmislila naš rad

2

Crnogorska policija je saopštila da je od početka primjene mjera u borbi protiv širenja koronavirusa preduzela sve mjere kako bi se one poštovale i podnosila krivične prijave koje su nadležna tužilaštva odbacila.

“Policije je procesuiraka ukupno 2132 osoba zbog sumnje da su počinile 1450 krivičnih djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zaraze bolesti. Državna tužilaštva su odbacila značajan broj prijava, te time obesmislili rad policije, saopšteno je danas iz Uprave policije koja je ragovala na današnje saopštenje Akcije za ljudska prava HRA.

“Uprava policije je u prvom talasu epidemije koronavirusa podnijela 1214 kriviničnih prijava protiv 1801 lica, dok je u drugom talasu zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima policija podnijela 236 krivičnih prijava protiv 331 lica. Napominjeno da su državna tužilaštva odbacila značajan broj krivičnih prijava, čak i one u kojima su oni kao organ nadležna za postupanje aktivno učestvovali i policijskim službenicima izdavali naloge za podnošenja krivičnih prijava, davali naloge za lišenja slobode i donosili rješenja za zadržavanje osumnjičenih lica a iste te prijave kasnije odbacivali. Oni su na ovaj način potpuno obesmisli rad Uprave policije”, ističe se u saopštenju Uprave policije.

Napominju da je Uprava policije o svim javnim okupljanjima obavještavala nadležna državna tužilaštva.

“U odnosu na određeni broj javnih okupljanja državno tužilšatvo je odbacilo krivične prijave Uprave policije dok je za pojedine prijave izviđaj u toku. Postupak u odnosu na okupljanje građana na Trgu nezavisnosti 6. septembra je u fazi izviđaja i policija i tužilšatvo preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti u odnosu na predmetni događaj. Takođe, pripadnici Uprave policije su u odnosu na događaj ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja od 1. novembra kada se okupio veći broj građana povodom sahrane mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija Radovića, obavijestili državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici”, podsjećaju u UP.

Nadležni državni tužilac se povodom predmetnog događaja izjasnio da nema elemenata krivičnog djela ali da postoji pojedinačna odgovornost građana koji su kršili mjere Nacionalnog koordinacionog tijela te da je to nadležnost inspekcijskih organa.

“Takođe, u vezi događaja u Kliničkom centru Crne Gore gdje jedno svešteno lice, koje je bilo pozitivno na koronavirus a koje je boravilo na liječenju u ovoj medicinskoj ustanovi mimo propisanih procedura napustilo bolničku sobu, policija je obavijestila nadležnog tužioca. Nadležni državni tužilac je izdao obavezujuće naloge i usmjeravao policijske mjere i radnje koje su službenici Uprave policije preduzeli u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja”, ističu u Upravi policije.

Nakon sprovedenog izviđaja državni tužilac se izjasnio da se formirani spisi predmeta povodom navedenog događaja arhiviraju.

“Povodom događaja od 8. novembra kada se u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja okupio veći broj građana suprotno mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela gdje je održana liturgija, službenici Uprave policije su obavijestili nadležnog državnog tužioca koji je naložio da se prikupe obavještenja od četiri sveštena lica, što je u prethodnom periodu i urađeno. Takođe, tužilac je naložio da se preduzmu i druge mjere i radnje u odnosu na predmetni događaja, te su aktivnosti u vezi navedenog, po nalogu i upustvima nadležnog tužioca sprovode”, zaključuju u Upravi policije.

2 KOMENTARI

  1. ” NVO CRNOGRSKI OBRAZ”-VE POZDRAVRDIO…ŠTO IM JE PENZIONER IZ PRČANJA JOLE DRINAK-GODINAMA TVRDIO-POTVRDIO…ČEMU DANAS”CRNOGORSKI..OOOOO -BRE SLUŽI”-A ĆEMU JE SLUŽIO-KAD SE “SER BPSTVO I KOSOVO”-NRANILO NA KONAVLE I DUBROVNIK”?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].