U Rimu predstavljen naš ribarski informacioni sistem

5
sa zasijedanja u Rimu

Dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

Delegacija Crne Gore, u čijem su sastavu bili predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i kotorskog Instituta za biologiju mora, prošle sedmice je u Rimu, u sjedištu Organizacije za poljoprtivredu i ishranu FAO, učestvovala u radu četiri potkomiteta naučne komisije za ribarstvo Mediterana.

Na ovom međunarodnom skupu predstavljen je ribarski informacioni sistem morskog ribarstva u Crnoj Gori, koji je u fazi testiranja i od  2014. godine trebao bi da zaživi u punom smislu.

Ovo je za Skala radio kazao dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta.

Konkretno, to znači da svako ribarsko plovilo duže od 10 metara ima ugrađeno satelitsko praćenje i u svakom trenutku se zna gdje se nalazi brod, na kojoj je udaljenosti od obale, da li je u ribarskoj aktivnosti ili nije, što će umnogome olakšati kontrolu ribarstva na Crnogosrkom primorju, objašnjava Joksimović.

Sa brodova koji su uključeni u ovaj sistem prikupljaju se podaci o dnevnom ulovu i predaju se Ministarstvu poljoprivrede, što  doprinosi boljoj statistici ribarstva u našem moru.

Na zasijedanju u Rimu, prema riječima Joksimovića, ovaj sistem je veoma pozitivno ocijenjen od predstavnika Evropske komisije, jer mnoge zemlje to još uvijek nemaju.

Ovaj sistem će biti od značaja na skriningu iz oblasti ribarstva tokom juna u Briselu.

Takođe je u Rimu predstavljeno stanje ribljeg resursa u Mediteranu, a čula se i ideja da se za Jadransko more u budućnosti napravi zajednički menadžment plan sa akcentom na resurse male plave ribe.

Predstavnici Crne Gore kazali su da najprije žele urediti svoje dvorište sa planovima koji se posebno odnose na naše tradicionalne ribarske alate i njihovo korišćenje.

“Kada se još bolje organizuje sistem morskog ribarstva u Crnoj Gori neće biti problem da se uključimo i u internacionalne planove”, kazao je Joksimović.

5 KOMENTARI

 1. Dragi i deboto čestiti “kršćaninu” “maki mali”,ja poodavno pišem-upozoravam,da do isitine i pravde dolazim,isključivo,putem provokacija,i preko takvih “tabula raza”,posebno,kada je u pitanju čast,poštenje,njegovanje tradicija Boke,Crne Gore-koje sam naučio u rodnome Prčanju,u svojoj kući,pa i od Don Nika Lukovića,pre svega ČOVJEKA,pa onda katoličkog sveštenika!
  Dragi “maki mali”,ako je biti špijun,radeći na časnim poslovima odbrane rodne zemlje,onda sam ja špijun na hiljaditu i više od toga!! Ali,ako je biti”saradnik” kao tvoji najbliži-onda to nisam umio da radim-što potvrđuje i moje ime i prezime koje s’ponosom potpisujem ,za razliku od tebe i inih koji u kontinuitetu krijete sramotu predaka,na ove komentare-odpozdrave neofašističkoj omladini”demokratske europe”,a bogami i “demokratske” naše,ko zna eli i tvoja,otadžbine!!!
  No,da bi smo se približili tvojim izlivima “ljubavi” prema onima koji ne baštine tvoju pašu vjeru-koja nije i vjera čestitih Bokelja,već vjera vas koji ste nekada šljegli i usput mijenjali vjeru, za večeru,mora se prići tvojim “djelima”-opservacijama:
  -“Ti jesi na neki način okupator….,blasfemijom i budalastim vizioniranjem nepostojećih urota…”
  -“Ođe je riječ o “OSJEĆAJU”…koji ni ti nisi imao iako si pod paskog dobrog Don.Nika Lukovića rasao(eli ovako brčkaš kad mrziš?).”
  -“Ostalo ti je onog neurasteničkog brdsko planiniskog i bez obzira na djelotvorni Bokeški zrak,uvijek si bio prepoznat(eli bogati ,okle stiže ovaj Bokeški zrak-da nije odozgo-otamo dokle dopire tvoja “ljudska ljubav”?).”
  -“A to nije kvalitet,tako i ovi koji nemaju “OSJEĆAJ” za more,ne mogu o njemu odlučivati (nu bogati,što imaš od škole,liši ovoga što prepisuješ iz leksikona riječi za koje ti trebaju prevodioci?).”
  -“Iako si ti zaista bio kvalifikovani špijun,njuškač,ovi nisu dobri branitelji mora i morskog ekosistema(okel znaš moje kvalitete-možda si to čuo doma od tvojih najbližih-a moji najodanijih “stručnih saradnika”?).”
  Kako “prihvatiti tvoju teoriju relativiteta”-koju krase tvoji “rani radovi”:
  -“Ne volim ove što su šljegli iz Srbije u Boku.”
  -“Niti ove s’brdag,zbog kojih su puškarnice na Bokeškim palčama okrenute prema gore-brdima,a ne prema civilizaciji(znači li to da okupatori:Venecija,Austrija,Francuska,Turska,Rusija,Italija,Njemačka…i nisu okupatori nego “civilizacija”,a ja i moji i mnogi drugi ,koji smo u Boki svoji na svome ,smo okupatori?).”
  -Tvoje blebetanje s’proljeća 2012 oko onih svinjarija(ko zna da nisu i vaše-tvoje?) u Tivtu pred izbore kada su pisane one sramne parole i napadani Hrvati u Tivtu(koji su takođe svoji na svome!),pa ste na ovome portalu pisali da trebaju “hrvati i srbi” da se dogovore oko autonomije Boke-zarad budućnosti svoje djece i vas “čistunaca!”

 2. Oprosti mi maki mali,ali se stiče dojam da si ti potomak onih kojima je bila bliža okupacija i okupatori,od rodne grude?Znaš,mržnja na ovom portalu ,do danas, nije ničim predviđena-naređena,posebno ne,po vjerskoj,nacionalnoj i drugoj osnovi!Ti bi uništio nauku zarad porijekla naučnika?Jzar te nisu doma naučili da je i Hitler u svojoj nemoći-životinjskim nagonima palio knjige?Znaš li kako se ta vrsta nagona zove u krštenom svijetu?

  • Dragi čiko Jole područni šp…..,bivše UDBE …da znaš da si u pravu.
   IU pravu si da si po stare dane potpuno prolupao.Žao mi je te fine porodice tvoje,a priviđaju ti se nejke paljevine i neki Hitlerovci.Oće to u fazi demenentne ekskluzije i gubitka predstave o realnosti.Ti si nas neki način okupator net stranica,blasfemijom i budalastim vizioniranjem nepostojećih urota,protiv tebe”časnog” špije..i Tako blasfemišeš sa nekakvim nacionalizmom.Ođe je rječ o “OSJEĆAJU”..koji ni ti nisi imao iako si pod paskog dobrog Don.Nika Lukovića rastao.Ostalo ti je onog neurasteničkog brdsko planinskog,i bez obzira na djelotvorni Bokeški zrak,uvjek si bio prepoznat.A to nije kvalitet,tako i ovi koji nemaju”OSJEĆAJ” za more ,ne mogu o njemu odlučivat.Iako si ti zaista bio kvalifikovana špija i huškač,ovi nisu dobri branitelji mora i morskog ekosistema.To veze nema moj dobri čiko Jole sa tom tvojom budalastom opaskom i preiviđajem…Blažen Isus i Marija

 3. Svaka čast na akademskoj raspravi tih stručnjaka iz Goprnje Ržanice na evropskom nivou.Ali kuku nama sa njima i sa našim ribarskim poslovima.Ništa nisu sem retoričkih performanasa,papalade mušalja,ostriga i ribe sa istraživačkih putovanja učinjeli ovi iz čuvenog zavoda.Ovi Joksimović,nije srodan sa morem,njegovom suštinom i tu je problem.To mora da radi, da je sreće neko ,odavde,primorac.Da mu je barka i more u krvi.
  Ovako trošak za državu njihova putovanja i prosipanje magle.
  Tu da ne spominjemo ostale nadležne za konbtrole ,JER NJIH I NEMA!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].