Tripundan

0
bazilika Svetog Tripuna

Na Tripundan, u nedjelju 3. februara, Bokeljska mornarica organizuje vanjsku feštu.

Doček odreda Bokeljska miornarice iz Tivta i njihove gradske muzike je u 9 i 30 ispred glavnih gradskih vrata, a u 10 sati ispred katedrale-bazilike Sv. Tripuna igra se tradicionalno kolo mornarice.

Pola sata kasnije je pontifikalna sveta Misa koju će služiti monsinjor Egidije Živković, biskup Željeznog iz Austrije.

Nakon Mise je svečana procesija ulicama starog grada.

Tripundanske svečanostti traju do nedjelje 10. februara kada je sveta Misa i spuštanje zastave Sv. Tripuna.

* * *

Vjernicima u Boki i Bokeljima izvan Boke, kotorska Biskupija je uputila proglas u kome se između ostalog navodi:

Mladi Tripun iz Kampsade, iz Frigije, Male Azije u osamnaestoj godini svoga života – 250. godine, za vrijeme rimskog cara Decija s oduševljenjem svoga bića posvjedoči svoju vjeru u Onoga koji je rekao: Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duši ne mogu naškoditi. Radije se bojte onog koji može dušu pogubiti. S takvim uvjerenjem Tripun je odolio ponudama rimskih vojnika. Kada su mu rekli: “Pokloni se ovom kipu cara Decija”. Tripun odgovori: “Ja se klanjam jedino Bogu!” Vojnik Akvilin mu ponovo reče: “Daj Tripune, uzmi tamjana i pokadi kip cara”. Odgovor je bio odriješit: “Ne. Ja sam kršćanin”. Ove dvije rečenice koštale su ga života. Tripunova je vjera nadjačala duh poganskih vojnika i ona postade dragocjenost Tripunova duha i ta njegova dragocjenost postade svjedočanstvo za vjekove Kristovim sljedbenicima.

Stari Kotorani poznavajući Tripunovu vjeru istakli su na grbu grada Kotora riječi fides et honor (vjera i čast). U ovoj Godini vjere nema veće poruke za nas do one Tripunove, koju i ja ovom prigodom želim vama uputiti: fides et honor.

Ljudi su postali izgubljeni, bez povjerenja jedni prema drugima, postali su duhovno astrgani, na životnom su putu između Scile i Haribde, stoga su i izgubili ljepotu života. U svemu tome vidimo razloge za proglašenje godine 2013. godinom vjere. O sveti Tripune daj da mi, tvoji štovatelji, u tvojoj vjeri i povjerenju prema Kristu prepoznamo svoju Zvijezdu vodilju koja će nas dovesti do istinskog susreta s Kristom. Pronaći izgubljeno povjerenje prema Kristu, prema Bogu i prema bratu čovjeku znači pronaći ljepotu svoje životne vjere.

Sve vjernike Kotorske biskupije, sve Bokelje i prijatelje Bokelja ovdje i u svijetu, srdačno pozdravljam i pozivam, dođite na svetkovinu sv. Tripuna u vaš i naš Kotor, navodi se u proglasu koji je potpisao biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].