Suočavanje sa bolestima zavisnosti, prepoznavanje i reagovanje

1
Slađana Mijanović

Slađana Mijanović

audio: Slađana Mijanović

Kancelarija za prevenciju narkomanije će i ove godine u saradnji sa kotorskim školama realizovati redovan program primarne prevencije uz veliki broj aktuelnih tema koje su se pokazale kao neophodna potreba za mlade u ovom uzrastu.

“Prije svega učenike  treba upoznati sa opasnostima bolesti zavisnosti i informisati ih o vrstama droga i njihovoj štetnosti. Takođe je veoma bitno razvijanje zdrave kritičnosti prema porukama, reklamama u različitim medijima koji sugerišu upotrebu duvana, alkohola ili droga, zatim suočavanje sa bolestima zavisnosti, prepoznavanje i reagovanje. Poseban akcenat rada i saradnje na relaciji kancelarija-škole je razvijanje i značaj timskog rada, nenasilna komunikacija kao oblici prevencije rizičnih ponašanja”, kazala je za Skala radio sociološkinja Slađana Mijanović.

Program sekcija primarne  prevencije koji će se odvijati kroz srednje škole takođe obuhvata veoma zanimljive teme poput predstavljanja predrasuda i stereotipa koji su jako izraženi u ovom srednjoškolskom  periodu.

Tu je i predstavljanje pojma aktivizma u zajednici, kako bi se mladi što više uključili u program svoje lokalne zajednice, zatim jačanje komunikacijskih vještina, izgradnja povjerenja u grupi i uključivanje vršnjačkih edukatora na različite radionice i prenošenje znanja mlađima i vršnjacima, navodi Mijanovićeva.

Jedan od redovnih programa u Kancelariji za prevenciju narkomanije, podsjeća ona, je program vršnjačke edukacije uz nekoliko treninga.

Do sada je to  bilo vršnjačko nasilje, zdravlje i zdrava ishrana.

Ove godine je, po riječima Mijanovićeve, program obogaćen i oplemenjen još  jednim vidom radionica koje su namijenjene roditeljima adolescenata.

To su radionice koje će tretirati probleme adolescenata, na temu kako bolje razumjeti adolescenta i njihove probleme u periodu punom izazova i eksperimentisanja sa različitim psihoaktivnim supstancama.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].