Suđićeva mediteranska likovna poetika

1
sa otvaranja

Sa otvaranja izlozbe

U Galeriji solidarnosti, u prizemlju palate Pima, sinoć je otvorena izložba slika pod nazvom “Kotor” arhitekte i slikara Budvanina Mladena Suđića.

Rukovodilac ove galerije Marija Mihaliček, istoričarka umjetnosti je predstavljajući umjetnika kazala da Suđić pripada onima iz struke koji su uz to ostali trajno u svijetu slikarstva, pokazujući odnjegovan osjećaj za tradicionalne graditeljske vrijednosti.

Inspiraciju prvenstveno pronalazi u zavičajnom Mediteranskom ambijentu, a crtežom, akvarelom, gvašom i u kombinovanoj tehnici stvara prepoznatljive vizure starih gradova.

Otvarajući izložbu Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti je kazala da likovnu poetiku Mladena Suđića karakteriše iskonska vezanost za Mediteran, podneblje u kome je rođen, i koji će tematski i koloristički bitno odrediti veći dio njegovog bogatog stvaralačkog opusa.

Ljubav, rana usmjerenost i posvećenost arhitektonskom pozivu takođe će ostaviti duboki trag kako u tematskom odabiru motiva, tako i kod stilsko formalnog oblikovanja njegovog vizuelnog iskaza.

Karakteristična arhitektura primorskih gradova posebno Budve, Kotora i Sv. Stefana njihovih kuća, ulica, riva s barkama, pjaceta sakralnih objekata, kao i pojedini detalji ruralne tradicionalne arhitekture takođe predstavljaju početni vizuelni impuls koji snagom umjetničkog duha biva preobražen i transformisan u osoben, jedinstven likovno, estetski prikaz, kazala je Đuraškovićeva.

Dobar okvir slikama bili su i zvuci flaute i gitare učenika kotoraske Muzičke škole Jovana Radoman i Relje Ćalasan.

rad slikara
sa izložbe

1 KOMENTAR

  1. Mladen Sudjic je umetnik koji ima veoma prefinjen kolorit i izuzetnu visesljnu kreativnost, koja zaista u sebi nosi duh mediterana i pitoresktne prizore pre svega Budve, njegovog rodnog grada, kojim je definitivno konstantno i duboko inspirisan. Odlicna izlozba, kao i Monografija gospodina Mladena Sudjica!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].