Studenti kotorskog Fakulteta za pomorstvo na Plovidbi 2013.

0
"Jadran" ugostio studente i profesore

Fakultet za pomorstvo Kotor i Vojska Crne Gore organizuju Plovidbu 2013 na Školskom brodu “Jadran”, kao specifičan i obavezan vid praktične obuke svojih studenata.

Na “Jadranu” će od 8. do 11. maja 2013. godine biti 48 studenata i 7 profesora i saradnika kotorskog Fakulteta za pomorstvo.

“Jadran” će isploviti iz Tivta 8. maja pod komandom poručnik bojnog broda Gorana Pajovića. D

olazak u Barlettu očekuje se sljedećeg dana oko 8, a u Bari oko 13 sati.

Dolazak u Zeleniku se očekuje u subotu, 11. maja u 16 sati.

Plovidba 2013 biće završena uplovljavanjem Š. B. “Jadran” u Luku Kotor par sati kasnije.

Na brodu će boraviti studenti II i III godine studijskih programa Nautika, Brodomašinstvo i Pomorske nauke.

Tokom plovidbe na brodu će za njih biti organizovan niz praktičnih obuka iz pomorskih vještina.

Studenti će davati gvardije (dežurstva) na komandnom mostu, makini (brodskim motorima) i uzeti učešća u svim djelatnostima na brodu tokom Plovidbe 2013.

“Jadran” će u Bariju posjetiti delegacija Mornarice Italije i grada Barija, a brod će biti otvoren za posjete tokom boravka u luci.

Posjeta Bariju pada u dane proslave sv. Nikole, zaštitnika grada Barija i pomoraca.

Njegov kult je izražen i u našim krajevima, o čemu svjedoče brojne crkve njemu posvećene.

Posebno je za njegov kult vezana Bokeljska mornarica, naša najstarija pomorska organizacija, čije je izvorno ime “Bratovština Gospodina sv. Nikole mornara u Kotoru” – koje čitamo na uvodnoj strani njihovog Statuta iz 1463. godine.

Obilazak Barija u tom periodu biće lijepa prilika da se studenti upoznaju sa kulturnom baštinom grada.

Fakultet za pomorstvo Kotor ima posebno zadovoljstvo da se zahvali Njegovoj ekselenciji Luigiju Morfiniju, počasnom konzulu Crne Gore u Bariju i kompaniji Morfimare s. r. l. za pomoć u organizaciji i sponzorstvo Plovidbe 2013. i kapetanu Rajku Čavoru iz Tivta.

Plovidbu 2013 nastavak je uzajamne saradnje Fakulteta za pomorstvo Kotor i Vojske Crne Gore. Već niz godina ona se produbljuje i ogleda u organizovanju plovidba Š. B. “Jadran”, stručnom usavršavanju kadrova Mornarice Crne Gore na specijalističkim, magistarskim i doktorskim studijama Fakulteta, korišćenju i ustupanju opreme i sl. Fakultet izražava zahvalnost ministrici odbrane Crne Gore prof. dr Milici Pejanović-Đurišić, načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiralu Draganu Samardžiću i komandantu Mornarice Vojske Crne Gore kapetanu bojnog broda Darku Vukoviću, za napor i podršku.

Organizovanjem Plovidbe 2013 Fakultet za pomorstvo Kotor želi da se uključi u obilježavanje 80. godišnjice Školskog broda “Jadran”, sa željom da ga prati sreća, mirno more i da nastavi da bude prvi brod mnogih mladih ljudi, koji će svoj profesionalni život posvetiti moru.

U Fakultetu za pomorstvo Kotor imaće u tome više nego pouzdanog partnera.

"Jadran", jedan od najljepših jedrenjaka
Studenti na brodu

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].