Snila baba što joj milo bilo

35
Da je vječna Crna Gora

Crna Gora je u poneđeljak obilježila 34 godine od katastrofalnog zemljotresa koji je, za samo nekoliko minuta odnio ljudske živote i najveći dio našeg primorja pretvorio u ruševinu. Narod je pokazao dostojanstvenost i ljudsku solidarnost, hrabrost i istrajnost igrajući kolo Bokeljske mornarice među ruševinama na pločniku starog grada dok je još tlo poigravalo pod nogama. Samo je jedna misao tada bila prisutna: da se što prije krene u obnovu. Da se gradi i izgradi, saniraju rane koje su boljele i koje bole i dan danas.

Bilo je to vrijeme jednopartijskog jednoumlja đe se protiv vlasti nije smjela ni riječ prozborit “a da se ne svrši u karaklak”.
Danas je, Bogu velikome hvala demokratija. Partija i lidera, koalicija i udruženih snaga nezavisnih i zavisnih intelektualaca i medija suprostavljenih u borbi za vlast ima, kako bi narod prosto kazao „ka paijih repova“. Upinju se iz petnih žila da dokažu nedokazivo, da ubijede nedozrelu svijest u svoje poštene naume od kojih će boljitak potocima teći, pa zagrabi koliko ti i kad treba. Svi imaju svoju priču a svaka priča ima početak i kraj.

Kraj ove priče je zapravo na samom početku. Predsjednik Demokratskog fronta Miodrag Lekić kandidovao se kao nezavisni kandidat za predsjednika Crne Gore. Demokratija, koliko god bila široke ruke ne razumije baš najbolje kako je moguće da predsjednik jedne političke grupacije bude u isto vrijeme i nezavisni kandidat? Front je nezavisnom Lekiću obezbijedio Danilovića, potpredsjednika Nove srpske demokratije za šefa izbornog štaba i čovjeka koji će, kada donator političke ideje rušenja Crne Gore da signal, proglasiti pobjedu Miodraga Lekića. Unaprijed pripremljeno slavlje trebalo je  neposredno potom da se razlije podgoričkim ulicama kao kad popucaju kanalizacione cijevi, uz poznati folklor koji čine trubači, razvijene srbijanske zastave, automobilske sirene, krst Ristove crkve. Proglašavanje pobjede obavilo bi se posredstvom pripremljenih elektronskih medija iste večeri, a naslovnice jutarnjih izdanja takozvanih nezavisnih i partijskih printanih medija spremno su čekale sa fotografijom Lekića, “novog predsjednika”preko čitave strane. A unutra, navodni dokazi i priče pažljivo odabranih aktera o pokušaju izborne krađe, lopovluku kao opštoj pojavi vladajuće oligarhije, kupovini ličnih karata i ličnih dokumenata, organizovanom kriminalu i korupciji.

Nesvjesno valjda, jer je teško vjerovati da je u pitanju nešto drugo do propust programskog tima TV Crne Gore, informativni program nacionalnog Javnog servisa dovodi u dugo reklamiranu izbornu noć nikoga drugoga do Koču Pavlovića.
Čovjeka, koji je već u 20 sati i deset minuta arogantno, nevaspitano i u odsustvu svake etike proglasio pobjedu Miodraga Lekića i ustoličio ga na mjesto novog šefa crnogorske države. Ideja  rušenja naše države odvijala  se po pažljivo utvrđenom scenariju. Izborni štab “nezavisnog” Lekića javljao se neuobičajno često sa podacima koji su govorili o konstantnom vođstvu njihovog lidera, što je trebalo da uvjeri javnost da je sve gotovo i da je konačno, poslije dugo godina DPS izbubio bar jedne, ali za opoziciju izuzetno važne izbore. Problem je jedino bio što Lekićev izborni štab i agresivni Danilović nijesu uspjeli ne samo u izbornoj noci, već ni do današnjeg dana da objave sopstvene rezulate do kojih su došli prostim sabiranjem sa biračkim mjesta koje su im dostavili partijski aktivisti. Brojali su do 97% i tu su stali. Tada nastaje priča o krađi uz ozbiljno upozorenje vlastima da se ne igraju i ne proglašavaju pobjedu jer bi do moglo značajno da destabilizuje našu državu.

Nekako u isto vrijeme kada Danilović prijeti a to isto čini i Koča Pavlović u studiju TV Crne Gore, DPS objavljuje izborni rezultat na bazi 100 % prebrojanih glasova i čestita Vujanoviću novu pobjedu.
Za to vrijeme Danilović ne mrda dalje od 97%.
Nikako da prebroji preostalih 3 % a Pavlović sipa na Javnom servisu sijaset uvreda i prijetnji ukoliko se  dogodi da DPS proglasi pobjedu svoga kandidata.  Nakon toga ide ona licemjerna poruka da on vjeruje u razboristost DPS-a koji je svjestan poraza i činjenice što bi za ukupnu situaciju u državi značilo nasilno prekrajanje izborne volje građana.
Iako svjesni da scenario gubi na snazi, frontovci su pokušali da drže napetost do kraja, navodeći samo njima znane činjenice o kupovini nekoliko desetina hiljada ličnih karata, o ljudima koji su se njima javljali a pripadaju drugim političkim partijama koji su bili, pod prijetnjom prinuđeni da krše zakon, o ubacivanju zaokruženih listića za Vujanovića na više glasačkih mjesta, o zloupotrebi institucija sistema, o glasanju putem pisma i još o svemu iz pripremljenog širokog repertoara uz obilatu pomoć pojedinih medija i NVO sektora.

Nakon objavljivanja rezultata glasanja od strane DPS-a i poziva članovima i simpatizerima da ne proslavljaju po ulicama sigurnu pobjedu njihovog kandidata do konačnog proglašenja rezultata od strane Državne izborne komisije , strasti su se umnogome smirile. Frontovcima je već tada bilo jasno da su izgubili. I to ne samo izbore. Izgubili su bitku koju su, uz pomoć srbijanskih mentora i njihovih pomagača vodili i još vode za ubijanje Crne Gore.
Zaludu, poručio im je narod, bez obzira koliko bio nezadovoljan rezultataima vladajuće koalicije, naročite onih koji funkcionišu na lokalnim nivoima.
Lekić je prosuo juče još jedan biser. Kako mu blijedi obrazi još bride od šamarčina koje su mu udarili čelnici evropske unije, ulicu je proglasio institucijom sistema. Profesor je pozvao đecu na ulicu u subotu. Pomgaće mu takozvani inteletualni četverac i nevladin prvijenac. Možda će tada Lekić kazati što je sa ona tri procenta koja Danilović, moderni jurišnik retrogradnih snaga srpske opozicije u Crnoj Gori, nije uspio da izbroji.

Kotor se, baš kao i Crna Gora oporavio od katastrofalnog zemljotresa 1979. godine. Jača iz dana u dan kako politički tektonski poremećaji nasrću na njene temelje.  Zato i poruka srbijanskom predsjedniku Nikoliću, koji je samo promijenio dlaku ali ne i ćud da Crnogorska crkva itetako postoji a da je njegova srpska u Crnoj Gori okupatorska koja će biti ispraćena iz naše države dostojanstveno, a ne podmuklo i kukavički kako je došla i napravila na hiljade zločina. Nikoliću je bolje da se zamisli nad Kosovom i Vojvodinom, ruku pod ruku sa pedofilom, njegovim vladikom Kačevendom a da se za sva vremena okane Crne Gore. Mahanju srbijanskim zastavama podgoričkim ulicama mora doći kraj. Ovo je Crna Gora. Shvatili su to nevoljno (mada ne i prihvatili) Ćosić, Milošević, Koštunica, Tadić pa će morati i bezlični Nikolić. Za takve i služi ona narodna “Snila baba što joj milo bilo”.

Slavko Mandić

35 KOMENTARI

 1. Илузорно је да се албанска народност поистовјећује са стремељењима сепаратиста који превиђају да је Косово саставни дио Србије – пише Рифат Растодер, актуелни потпредсједник Социјалдемократске партије. “Најдрастичније и најтрагичније последице се огледају у све мањем проценту српског, црногорског и укупно неалбанског живља у овој покрајини. Према неким подацима број становника српске и црногорске националности пао је на критичних 7%, готово у складу са неким од ранијих сепаратистичких предвиђања, која претпостављају да проценат испод 6% укупног становништва не би био сметња за остваривање њихових циљева. Ријеч је, наравно, о сепаратистичким претпоставкама које превиђају да је Косово саставни дио Србије и Југославије и који би да поистовјете албанску народност у цјелини са сопственим стремљењима, што је, ван сваке сумње, илузорно.“
  (Из текста аутора Рифата Растодера, објављеног у новогодишњем двоброју “Побједе” 1989. године)

 2. Zasto mi niste objvili komentar od juce u 10:29? Da li je moguce da se toliko plasite istine? Slobodno ga objavite, i dajte svoj komentar na njega, nemam nista protiv!

  • Bum te vozil i buš se vlečil v zaprežnijem karocama koga vlekaju bivoli. Veliju kod nas u Kavač. A moj dondo ne zna vozit trotinet. Tak nam je lijepo doma spit pa nešto izist pa ondar iopet isto.

  • Trebao je i vama bager ali ste vi to odradili civilizovavanije,kod nas jos nije zrelo stanje ni za bager.Ustvari stanje je prezrelo a svijest naroda nedozrela.

 3. Kako je lijepo vidjet kada se bokelj raspituje za Rocena,ali to je tako kod nas .Umjesto da priznamo ono sto je istina mi se zabavljamo seockim ogovaranjima.Svaka cast Slavku Mandicu na ovakvim tekstovima i onim emisijama nedjeljom dje se svako moze prepoznati pa ko ima m….. neka kaze javno da to nije istina .Morace Nikolic spustiti repicu i zabaviti se svojom kucom neka ostavi CRNU GORU crnogorcima a Rista neka vodi u njegovu Srbiju nego ga ni tamo nece Dosta je i njima takvih nacionalista i tamo Njima treba pravi pop a ne neko ko daje blagoslove najvecim ubicama i lopovima. A ovoj nasoj opoziciji bih dala jedan savjet dok ste god takvi Milo ce biti samo jaci ,okrenite se drzavi Crnoj Gori i ovom narodu crnogorskom pa ce Milo brzo poci u penziju

  • Ajde Boga ti objasni mi sto znaci biti “ponosni” Crnogorac ili Crnogorka?
   Da li je to neki gradjanin prvog reda?
   Da li je to neki “Nad-Crnogorac?
   Da li je to glasac Dps-a?
   Da li je to nacionalni Crnogorac ili gradjanin Crne Gore?
   Da li je ponosan na to sto zivi od 200€?
   Da li je ponosan sto su mu pozatvarali i u bescijenje prodali preduzeca?

   G.Mitropolit Amfilohije nije iz Srbije vec je Crnogorac iz Crne Gore.
   Jedan od najobrazovanijih Crnogoraca ako ne i najobrazovaniji….
   Mitropolit je jedine pravoslavne kanonske crkve u Crnoj Gori- Mitropolije crnogorske primorske.

   Ovo oko najavljenih protesta…..protestvovace se,pa nece biti nista od toga…..pa ce se opet protestvovati….pa nece biti nista od toga…..pa ce se i opet protestvovati pa ce MOZDA biti…..ko zna.
   I u Beograd se protestvovalo pa zapalise Skupstinu…….ne vidjeh da je neko zamjerio na tome iz Crne Gore…naprotiv.

   Ko zna,ima naroda i ovdje koji umije voziti bager….

     • Imamo mi i u nasoj drzavi i Kacevandu i Filareta sublimirane u jednoj osobi, a i veliki broj onih koji mu se dobrovoljno nude evo vec vise od 20 godina.On je kalao svoje gace ovijema izvanka,a za svoje licne potrebe i svijema vama koji mu samo zato i sluzite.Pa nastavite uzivati, nebih ucestvovao u vasim nemoralnim rabotama,ali vec vam je potrebna vijgra,a poslije nje zna se sto sleduje.

     • Tako je Blagota sve ti živjelo tako je . Nego su samo ćeli da budu ocrnjeni katolički popovi. A evo kakvo kolo igraju oni. To je bruka i sramota za hrišćanstvo , vjeru, Boga , đaola, Bože mi oprosti što god oćeš, Blagota što se ovo čini ?

   • Moj dobri Bokelju ima ovdje ko umije vozit bager ,nego ti je uskoro zabran za gradjevinske radove pa ce sve gradjevinske masine i bageri ostati parkirani do Septembra il ti Oktobra, a onda bumo vidjeli te bageriste , ali na Jesen.
    Nemoj mi se puno jedit , sjedi i uzivaj ispred dojme ,lijepo je vrijeme.

 4. Ovo su slike koje ne blijede.Taj osjećaj nikada neću zaboravati na ovom mjestu kada smo vratili dostojanstvo Crnoj Gori. Ko nije bio tada na trgu Ivana Milutinovičća a onda na Cetinje ne zna što je emocija, vatra i ljubav prema svojoj državi. Zato NEMA VRAĆANJA NITI VELIKOSRPSIH APETITA GOSPODINE LEKIĆU OKIĆEN ČETNIČKIM VOJVODAMA .Nikada nikada nikada nećete imati ovakvu masu i ovakav ambijent.

 5. Kočoperni koči sve a kako to ne vide , jadna opozicija kad im kočnica zvani koča drži glavnu riječ

 6. Ova im slika sve kaže gospodine Mandiću, to ih ubi.
  Tek da je sada na vlast jednoumlje, ne bi ga šetali ulicama nezavisni nego u karaklak brale pa pljuj po državi i simbolima.

 7. Kako istina boli pojedine cak i ono sto je ocigledno zadnjih dvadesetak godina ovaj tekst pokazuje realnu istinu samo sto maloumni i nepriajatelji ove drzave ne zele da priznaju svoju sramotu.Svaka cast uredniku ovog teksta dokumentovano sve od slova do slova.

 8. Kotor i Crna Gora su se oporavili od zemljotresa,ali od ove posasti zvane DPS,nece skoro.A tvoj bi komentar bio drugaciji da je rezultat izbora bio onakav kakav bi bio bez kradja, pritisaka i ucjena.Da imalo obraza imas bar bi postovao cinjenicu da je g.din Lekic pobijedio u Kotoru i pored svega gore navedenog.Nije cudo sto ste u finansijskim problemima i sto vas niko ne slusa,isto kao ni RTVCG.Onaj ko i grama mozga ima ne moze svariti ovakve nebulozne,doduse dobro placene clanke.

  • Draga gospodjo grancigula, da ste i jednom pogledali izborne reziltate shvatili bi da je “pravi presjednik” jedva dobio za 166 glasova i to iskljucivo zahvaljujuci Grblju, a svi dobro znamo koji vjetar tamo duva. Da ne pricamo o “gospodinu” Pavlovicu iz studija koji je imao sigurne podatke, ali u koje samo oni iz DF mogu vjerovati. Jos nisam vidio da neko iz DPS-a ima onakav nastup na bilo kojoj televiziji i da otvoreno poziva na nemire, prijeti citavom jednom javnom servisu (sto je i ujedno i slika o tome kakvi bi ne daj boze bili da dodju na toliko zeljenu vlast). Daleko su oni od vlasti,pogledajte im odbornike u opstini (cast rijetkim izuzecima) i sve ce vam bit jasno…

   • “Isključivo zahvaljujući Grablju”, je li to znači da Grbljane ne trebamo računati,da Grbalj nije u Kotoru, da Grbljani nisu Bokelji…? Prijatelju dragi, činjenica je da je Lekić u Kotoru dobio, a ako ovi na vlasti u Kotoru nastave istu politiku i uništavanje Kotora, vidjećeš da će Lekić i kumpanija imati više od 166 glasova razlike na sledećim izborima. Stiže nova generacija, a medju njima ima i onih koji misle svojom, a ne tuđom glavom!

    • Grbljani nisu Bokelji, na nasu zalost. Nemam nista protiv Grblja ali tako je i to se ne moze promjenit,to je sve gledano sa aspekta kulture….

     • Spiljaru dragi,

      Koliko si ti imao iz geografije?U kotorskoj gimnaziji su bili dobri predavaci ovog predmeta,mora da si propustio par casova,he he?
      Ako nisu Grbljani Bokelji,Spiljari su jos manje i po geografiji i po onome sto pomenu drugo…..

     • Boka je sve od Buljarice do Sutorine a Spiljari su bili njeno najnazadnije selo.

    • Da pratis lokalnu politiku znao bi da do ovih izbora SNP je glasao za od prilike 80% predloga vladajuce koalicije ,tako da ne znam sto to rade pogresno,a da bi sad ova rijetka gospoda iz DF mogla bolje.

  • Lijepe sreće te je četničkohoštaplerska koalicija izgubila na državnom nivou,
   kad kažem četničko mislim na Danilovića i Mandića Andriju,a hoštaplersko na Medojevića’ srbijanskog plaćenika i izdajnika Crne Gore jer je bio svojevremeno za SDP dok novac nije učinio svoje.’srbijanski novac.
   Lekićevcima je jedini cilj ,referendum i ukidanje Crnogoske nezavisnosti a price o socijali i boljem životu je kobajagi razlog i priče za malu djecu.
   SDP se sramno ponio jer je bilo u pitanje očuvanje same države Crne Gore
   što treba da bude najvažnije i iznad svega a mukom stečena suverenost za koju se i SDP borio i to od 1991.i trebali su glasati za Vujanovića ,jer glasanjem za Vujanovića glasa se za Crnu Goru.
   Svi će oni proći i Vujanović i ostali a Crna Gora treba da ostane država.
   Sve priče i brljanja u Italijanskim glasilima i pokretanje procesa protiv Crne Gore i javnih ličnosti Crne Gore je organizovao Miodrag Lekić koji je zato dobijao dobre pare iz Srbije,da je sreće trebalo ga je uhapsit kad se vratio u Crnu Goru ,to bi svaka druga država napravila.
   Što se tiče pobjede Lekića u Kotoru i kad je bio referendum za nezavisnost u Boki je većina bila protiv nezavisnosti da bi ti isti glasači protiv nezavisnosti ,danas više imali koristi od nezavisnosti nego oni koji su glasali za nezavisnost,koja pokvarenost !

 9. Kako vi g.Mandicu protiv Mitropolije a zemljak ste Rastka Nemanjica?
  Kad pominjete neku pedofiliju,recite mi Boga Vam,a kako je bivsi ministar Rocen?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].