Slavko Mandić: Mediji moraju konačno početi da usvajaju novinarske standarde

16
Slavko Mandić

Slavko Mandić

Danas je dan novinara Crne Gore. Medijska slika naše države, raznolika po sadržaju, bogata po broju, naročito elektronskih medija samo je jasan pokazatelj da sloboda izražavanja i profesionalni standardi zavise isključivo od nas samih.

Prisutne autocenzure i jaka politička pristrasnost kod pojedinih medija, sprega jednog dijela medija i nevladinih organizacija zarad ostvarivanja ličnih interesa, utičnu značajno na razvoj slobodne misli.

Ali ipak, zbog onih koji ne dozvoljavaju da im nečija sila i bahatosost moćnika određuju novinarsku etiku i profesionalnost  stasavamo postepeno kao esnaf. Naravno, ni približno onako kako to zahtijevaju novinarski standardi i novinarski kodeks čiji su mediji potpisnici.

Vlasnici medija i oni koji kreiraju medijsku sliku Crne Gore dobro znaju kakvo moćno oruđe imaju u rukama i koliko je zbog toga njihova odgovornost veća. To je razlog zbog čega, pogotovo nakon dekriminalizacije klevete u najvećem broju naših medija imamo stalno atakovanje na temeljne vrijednosti naše države, institucije i pojedince.

Uloga medija jeste da budu korektivni faktor društva, da ukazuju na greške i propuste, da imaju prava koja proističu iz odgovorne djelatnosti kojom se bave ali i obavezu da javnost blagovremeno i tačno obavještavaju o svemu što se u našoj državi dešava.

Zato je neophodno da istinu gledamo otvorenih očiju i da joj idemo u susret, da objavimo sve ono što je od interesa za građane edukujući ih dnevno, kako bi pokazali građansku hrabrost i suprostavili se svim pojavama koje ih direktno ugrožavaju.

Vlast mora biti na ispitu svakodnevno i mora shvatiti da će novinari pratiti svaki njihov korak i o njemu obavještavati javnost.

Skala radio je tako radio i tako će nastaviti da radi bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne. Profesionalnost i etika ispred svega.

Čestitajući kolegama Dan crnogorskih novinara pozivam ih da budu profesionalci u svom poslu, da ne podlegnu interesima bilo koje vrste i istraju, kako bi medijske i građanske slobode postale naša zajednička stvarnost.

Ponoviću da to zavisi isključivo od nas i ako smo odlučni za nas neće biti prepreka u budućem radu.

16 KOMENTARI

 1. o cemu gospodin Mandic prica . Sramota. danas je dan kada se treba sjetiti ubistva novinara Jovanovica. Koga je ubio? onda o drugome, ko je sve danas novinar u cg?

  • Vuk ili ovca manje je vazno mora da si zaluta na ovu stranicu. Prosetaj malo do tvoga dana dako ti bidne lakse.

   • Brao Joveta…može da prošeta i do našeg informaciono dezimformacionog servsea tobožnje Kotorskog javnog.
    Tun je neđe na platu.
    Isto je i u Tivat,svuđe bratski poslenici krivotvorenja i novinarskog besčašća,što pluvaju na državu svoju.Onako se oseknu.I ponekad u magnovenju izbljuju.
    Svaka čast Slavku,na hrabroj konstataciju tužne istine.Naše,lokalne,državne.
    I svetioniku istinske riječi slobodnog novinarskog izražaja -Skali!!!

 2. Eh, da je pojedinima ono sto im nije, tj kada bi mogli imat vlast pa pustit glas ovi koji su dosli sa svih strana u nas lipi Kotor pa mi glume vece kotorane od nas koji smo tu rasli i ostarali.

  • A što si BORATI mislila rijeć? Prvo nešto mi se po potpisu ne čini da si s Mula jerbo mi ne zborimo Muljanka nego Muljanica a potla da si nešto ćela ali što?.
   E ti su najgrđi što bi ćeli biti ono što nijesu ma ne na koga ti misliš nego baš takvi kao ti koja bi ćela da su Muljanica ali se loše potpisuješ draga moja.

 3. sedamdesetih godina proslog vijeka jedan profesor na fakultetu politickih nauka studentima predlozi da pricaju o uslovima u studenskim domovima.Nakon pola sata u koim su studenti uglavnom iznosili primjedbe pocese studenti da zvizde i vicu “UA” nasto profesor ih umiri rijecima ” vi ste intelektualci,a ja od vas za pola sata napravih rulju, zamislite sto mediji mogu uraditi od polupismenih .Etlo zakljucite koju moc imaju mediji odnosn o novinari.

 4. Ovi bukači samo mogu da trumbetaju u prazno a vi samo naprijed i nikoga ne fermajte nikoga. Svoj posao kako ste nas i navikli da vam mogu samo punut u ….Vi se svuđe slušate a to vi je i najbitnije.

  • Sto ste ljubomorni na dzemper zato sto je kvalitetan. \mozete bit samo djelozni a djelostina ce vas sve izjest i pakost i zavist i ljubomora i sve one sitne djelostine. \pi.

  • tacno Vesna, kada gledas i slusas javni servis da ti dodje zlo!
   a posebno ljudi iz ovih krajeva koji tamo rade, katastrofa!

  • Tonko znas li dje je kondot, e pa podji tamo a ne nama odje da ba…. A drugu plocu cu stavit kada budem zidao kucu kao svi kraduni sto rade.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].