Šjor lupež, kao Boga molimo nemojte krast

7
Ko zna oće li osvanut?

Slavko Mandić

Crna Gora je u godišnjem izvještaju nevladine organizacije Fridom haus (Freedom house) o političkim pravima i slobodama, ocijenjena kao slobodna zemlja.

Slušajući najnoviji izvještaj, nijesam mogao a da ne reagujem i da pošaljem ovoj prestižnoj nevladinoj organizaciji protesno pismo.

Pogodilo me nipodaštavanje naših rezultata, naših dnevnih napora da se izdignemo iznad stvarnih mogućnosti i postanemo ono što drugi nijesu. Mi nijesmo, gospodo iz Fridom hausa slobodna zemlja. Mi smo mnogo više od toga. To ste morali da znate ako ste bar jedan jedini dan pratili najveći dio naših printanih ili elektronskih medija. Tamo ćete sve naći sortirano po datumima i (ne)djelima, onako kako priliči zemlji širokog demokratskog spektra.

Kolike su usvojene slobode u našoj državi, i da je moje nezadovoljstvo opravdano, mogli ste čuti juče i danas u apelima medija lopovima koji su pokrali vitalne djelove dalekovoda na sjeveru Crne Gore zbog kojih neki gradovi dva dana u sniježnoj vijavici nema struju.
Nema niti jedne jedine riječi upućene institucijama sistema koje treba da se bave razobličavanjem pojave lopovluka a da ne govorimo o sprječavanju lopovluka u pokušaju. Visoki su smetovi. Ko bi tuda do lupeži mogao? Nije lako.

Državnu ili imovinu od posebnog značaja za normalno funkcionisanje ne treba čuvati od lupeža. Zatajila je edukacija. Nijesu organizovani okrugli stolovi, naučni skupovi, seminari, debate na zadatu temu na kojima bi, s jedne strane bili presižni lupeži, dostojni čuvari svoje branše a sa druge predstavnici državnih institucija zaduženi za kvalitetnu uzajamnu saradnju dvije važne profesije. To bi moglo da pomogne, i pomoglo bi da lupeži shvate da postoje prioriteti u lupežanju. Mi kao slobodna zemlja moramo da imamo struju, da bi se sloboda mogla viđeti u noćnim urama. Ne moramo da imamo, kao što nemamo mnogo toga. Ali struje, i to skupe da osvijetle naše obraze moramo.

Stoga apel i sa moje strane brojnim medijima, posebno nacionalnom javnom servisu da apeluje na lupeže da ne kradu s dalekovoda, kako bi se konačno uspostavio elektroenergetski sistem Crne Gore u punom smislu te riječi.

Sloboda na koju se zakačio Fridom haus je svakako i demokratsko orgijanje i divljanje za vrijeme tzv srpske nove godine, u noći izmeću 14 na 15. januar. Zaštićeni arlaukači, bombaši, dinamitaši, revolveraši odradili su svoj dio šovinističko-agresivnog posla besprijekorno tako da, kako su nam javili pojedini mještani Risna tamo sna do jutra nije bilo. Ni policije kako se ne bi, ne daj Bože upotrijebio represivni aparat čijem bi djelovanjem Crna Gora izgubila status slobodne zemlje.

To je jedan od ključnih razloga zbog čega kotorska komunalna policija i ova druga, zajedno sa drugim nadležnim organima ove godine nije skinula višemetarski krst sa četiri oscila na brdu poviše Risna koji je svijetlio u inat drugim vjerama i nacija skoro čitav mjesec.
Zna se ko ga je postavio, ko ga je snadbijevao agregatom i gorivom i postavio na državnoj zemlji. Ali, zar sloboda u ponom smislu te riječi ne podrazumijeva da je državno ustavri naša teritorija na kojoj nam je sve dozvoljeno.

Kiša pada pa, kako saznajem ne gori ni krst na Gradini. To nije dobro jer ako neko iz opozicije pozove Fridom haus eto nam belaja. Ukinuće nam teško stečenu slobodu, ustvari nadslobodu kojom se niko, ama baš niko osim nas ne može pohvaliti.
Jer oni nemaju tri kvarta crkve metalne na Rumiji sa višegodišnjim rješenjem za njeno rušenje, nemaju Cetinje sa kojim se ponosimo ali u manastir možemo malo šutra, sve sa prešednikom države, ministrom kulture, gradonačelnikom koji ima velike slobodarske planove za grad koji je samo dijelom u vlasništvu Crne Gore. Ostali dio je Srpske pravoslavne crkve i Amfilohija što je i pravo proisteklo iz borbe za slobodu pravnu, vjersku i političku.

U nadi da će iduće godine Fridom haus uzeti ozbiljno u razmatranje činjenice koje sam naveo poruka lupežima:

Zapamtite šjor lupeži: za jedan euro možete na robiju, za milion vam dlaka s glave neće faliti.

Slavko Mandić

7 KOMENTARI

 1. Za našu “Nadalinu” koja treba da muti jaja….batali se politike i privati se jaja a i štogod drugog uz jaja, pametnije je ….kaže Roko Prč…

 2. “U nadi da će iduće godine Fridom haus uzeti ozbiljno u razmatranje činjenice koje sam naveo…..”
  Ovaj Mandić je potpuno odlepio!

 3. Sjor Slavko, uzmite neke pilule. dobro ce vam cinjeti, jer vase probleme ne rjesava freedom house, nego jedna druga kuca.

  • moja Nadalina, a koliko si ti pilula do sada popila
   vidis da ti se sve pomutilo u glavi
   batali se pisanja nego odmaraj da ti ne pozli jos vise

  • Mora bit da si od rišnjanske fele one što grme za dešpek, kad bi ovakvih kao šjor mandić bilo više bolje bi nam tice pjevale. Čovjeka jedva izviđenja znam a divim se koliko je hrabar , to samo pošteni mogu. A tebi Nadalina nadalina skrivena sestro a možda i brate savjetujem da se liječiš od zla nego toga lijeka nema niđe.zato slušaj i nauči od onih koji više znaju od tebe i tvoje plitkoće.Adio

 4. “Zapamtite šjor lupeži: za jedan euro možete na robiju, za milion vam dlaka s glave neće faliti.”-predpostavljam da se ovaj drugi dio recenice odnosi na D.. prvake i njima bliske “kontroverzne biznismene” …

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].