Savjetodavna misija ICOMOS-a boravi u Kotoru

10
radni sastanak

Savjetodavna misija ICOMOS-a za dobro Svjetske baštine “Prirodno i kulturno istorijsko područje Kotora”, danas, prema odluci koji je donio Komitet za svjetsku baštinu na 36. Sjednici u Sankt Peterburgu 26. juna 2012. godine, boravi u Kotoru.

Njen zadatak je da obavi procjenu adekvatnosti integrisane transportne strategije u odnosu na moguće uticaje na izuzetnu univerzalnu vrijednost i na uslove integriteta i autentičnost područja.

U tom smislu, misija koju, po riječima Generalne sekretarke nacionalne komisije za UNESCO Marije Ražnatović, čine eksperti Todor Krestev i Žak Ruse treba da prikupi informacije koje se tiču cjelokupnog razvojnog plana saobraćaja.

Eksperti će se sastati sa nadležnim vlastima kako bi razgovarali o predloženim planovima za dalji razvoj integrisane transportne strategije i dati preporuke o tome kako integrisati zahtjeve za zaštitu izuzetne univerzalne vrijednosti u Prostorni plan priobalnog područja Crne Gore.

Misija će obezbijediti tehničku podršku loklanim i državnim vlastima kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja koja se tiču transporta i saobraćaja, kao i sredstva kojim bi se ublažio mogući negativni uticaj na izuzetnu univerzalnu vrijednost i na uslove autentičnosti i integriteta područja Svjetske baštine.

Eksperti će izvršiti procjenu trenutnog prijedloga za projekat zaobilaznice u Bokokotorskom zalivu i obezbijediti rješenje za eventualne izmjene, uzimajući u obzir izuzetne univerzalne prijednosti područja.

Misija će obezbijetiti tehničke savjete i smjernice o procesu sprovođenja Ocjene uticaja na baštinu (HIA) u skladu sa smjernicama koje je razvio ICOMOS.

HIA bi trebalo da ispita moguće alternative za povezivanje zaliva, kao i da obezbijedi informacije za naknadno donošenje odluka koje se tiču odgovarajućih rješenja u vezi sa saobraćajem.

Takođe bi trebalo da uzme u obzir razvoj Prostornog plana priobalnog područja Crne Gore.

Misija završava rad u subotu 30. marta kada će, vjerujemo, biti omogućeno medijima da se upoznaju sa rezultatima njihovog boravka i rada u Kotoru.

Na početku rada, prisutnima se obratila gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, koja je, pozdravljajući prisutne i eksperte ICOMOS-a izrazila zadovoljstvo što u Kotoru borave članovi UNESCO/ICOMOS savjetodavne misije za “Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora”.

Ona je kazala da je izuzetno zadovoljna što je, u skladu sa Odlukom (36 COM 7B.79) Komiteta za svjetsku baštinu sa 36. sjednice u Sankt Peterburgu, organizovana ova savjetodavna misija, kako bi se obezbijedilo adekvatno rješenje za unaprijeđenje saobraćaja na području Kotora koja će predložiti neophodno rješenje koje neće narušiti izuzetnu univerzalnu vrijednost područja, na osnovu kojeg je ono i upisano na Listu svjetske baštine.

Ćatovićeva je izrazila nadanje da je obilazak bafer zone i dijelova područja kuda je planirana zaobilaznica bio od koristi članovima ekspertske misije, posebno u cilju obezbjeđivanja tehničkih savjeta o procesu izrade Studije procjene uticaja na baštinu (HIA).

“Unaprijed se radujem davanju stručnog mišljenja u vezi sa rješavanjem pitanja zaobilaznice na području opštine Kotor, jer se radi o izuzetno važnom pitanju čije rješavanje je za nas veoma bitno, a treba ga obaviti u skladu sa standardima i principima koje propisuje UNESCO, kako ni jednim gestom ne bismo ugrozili karakteristike područja na Listi svjetske baštine”, kazala je na kraju gradonačelnica Ćatović.

sa sastanka

10 KOMENTARI

 1. Sto je bilo sa ovom Misijom, da li je iko dao izjavu za Skala Radio.Gospodja Ivanovic je na primjer rekala da se saceka kraj sastanka, a gospodja Ljesar je bila nedostuona. Skaljari su u u iscekivanju

 2. Žalosno je za ovim stolom sjede ljudi koji su se ugradili u mnoge planove i koji su crtali što im se kaže tj. što im se plati …. OVO PODSJEĆA NA POSTAVKU U SALONU BUJOVIĆEVE PALATE U PERASTU, danas Muzej grada Perasta, naime tamo ZAJEDNO, U ISTOJ SOBI vise portreti svih onih koji si učestvovali u ZAVJERI PROTIV VICKA BUJOVIĆA I U NJEGOVOM UBISTVU….. Ko te Kara Kotore… ADIO

  • Tea, ako već nešto znaš, zašto onda to ne napišeš. Ovako nema koristi.
   Za popravljanje stanja i loše prakse prvi korak je da moramo JASNO identifikovati probleme.

 3. Inteersira me ima li i dalje para za ovu veliku rabotu. Lompar je zborio kada je bio ministar da se ta sredstva nijeu potrošila .A sad?

 4. Kada će i oće li se raditi eksproprijacija zemljišta u Škaljarima za potrebe zaobilaznic? pitajte molim vas ?

 5. Ajde Majo tako ti Boga ubijedi toga đeda iz Unesca da krene više ova rabota jer ćemo se surgat u more sa ovom jedinom cestom što tone.

 6. Sve Kotoranin do Kotoranina, jedva da koga od ovih pozanjem a rješava se životno pitanje za Kotor i još su se zapatali da novinarima nema pristupa.

 7. Nedostaje značajna informacija, tako da ne znamo da li je nepotpunu informaciju dobila samo javnost, ili i inostrani eksperti. Uprava je već pribavila sve tehničke savjete i smjernice potrebne za izradu studije o procjeni na nasljedje, tako da u tom smislu nijesu potrebne nikakve pomoći.
  i ne samo to. rad na navedenoj studiji je započet prije godinu dana. Ali, kada je maknuta Simović na pravdi boga, sve je stopirano i vraćeno u kameno doba.
  Naši “stručnjaci” su upoznati sa tim.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].