Restaurirana ulja na platnu Špira i Anastasa Bocarića

9

Jasminka Grgurević

Jasminka Grugurević

U okviru programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara, Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore – područno odjeljenje Kotor, izvelo je radove na dijelu muzejskih eksponata iz Javne ustanove Muzeji i galerije Budva.

Restaurirana su dva ulja na platnu autora Špira Bocarića, nastala nakon 1910. godine, i time vraćena svom izvornom koloritu.

Ovaj slikar, prema riječima Jasminke Grgurević, vd načelnica područnog odjeljenja Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, smatra se jednim od začetnika crnogorskog savremenog slikarstva.

Restaurirana ulja spremna su za muzejsku postavku, čime se akcentira značaj čitavog slikarskog sloja koji je doprinio razvoju savremenog crnogorskog slikarstva, kazala je Grgurevićeva.

Centar je trenutno u izradi konzervatorskih projekata vezanih za mozaike Fila Filipovića i Aca Prijića u Pljevljima.

Djelove tog mozaika potrebno je skinuti kako bi se sanirale zidne površine ispod, na lokalitetu Stražica, odnosno spomen obilježju stradalim borcima NOB-a.

Takođe je u toku sprovođenje konzervatorskih mjera za ikone iz crkve Svetog Jovana Bogoslava u Morinju.

Riječ je o ikonostasu koji je početkom XX vijeka preslikao i restaurirao Špiro Đuranović, a izvorno je rad Petra Rafailovića iz bokokotorske slikarske škole, objasnila je Grgurevićeva.

9 KOMENTARI

 1. za skala radio: komentar za gdju Simović od STRUKA je besmislen i netačan, što vjerovatno i sami znate
  ne služi vam na čast što ste ga objavili u ovom obliku

 2. Struko moja-tugo moja pregolema?Ja neznam slikati-ali znam kakva slika treba da izgleda-bar laički?Možete misliti,kakav izgleda barokni balkon-perguo/po Bokeški/ kada ga “struka”-za pineze pregrađuje kao da je na Plagente a ne u baroknom Prčanju?Da ne dužim-nije stvar struke nego domećeg vaspitanja i neostruke “mi znamo kako” treba uzeti pineze ?Zar ne?
  Na kraju-ne ulazeći u “struku” i znanje-neznanje-“korupciju”,bilo koga -ona mi bijaše metafora za metanje pineza -tuđih u sopstvene džpove-“braneći” spomeničko blago-od koga?

 3. Nažalost onaj ko je upućen u stručna dešavanja zna da je ime Snježane Simović vrlo problematično kada se o struci govori. Ona je zaslužna za devastaciju velikog broja objekata u Budvi i šire. Da je bilo struke nikad se osoba koja ima toliko stručnih promašaja nebi našla na čelu Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Upravo zato je odgovorna struka u Crnoj Gori. Zna se da se za njeno ime veže i kopupcija tako da se postavlja pitanje zašto je na to mjesto bila imenovana. Kako je u Komisiji koja je razmatrala njen slučaj bila arhitekta Zorica Čubrović siguran sam da je s aspekta struke SVE regularno i da je ista napravila grubu povredu stručnih principa. Možda je g-đa Jaka odgovorna što nije ranije skrenula JAVNO pažnju na ta dešavanja u struci kao što smo i svi mi iz struke za isto odgovorni.

  • stručnjak, ne šali se i nadji manje providan način da braniš nedjela ministarstva i “stručnjaka”
   Uostalom,da se napravi razgovor sa gdjom Zoricom i gdjom Jakom i gdjom Simović, sve bi bilo jasno.
   Do nedavno sam poštovao gospodje Zoricu i Jaku. One znaju i umiju i poznaju regule.
   Tim je veća šteta što su odabrale da budu poslušne, a ne stručne kada su oduzimale licencu gospodji Simović

 4. Uvažena gospođo Jasmina,pozivam Vas da dođete na Prčanj i da vidite bruku i sramotu koju neko učinje/?/ sa onim pločnikom ispred crkve Sv.Nikola u centru Prčanja na pjeni od mora!!!
  Reći ću vam,da je ispred crkve-koja ima krasnu renesansnu fasadau koja se odlikuje harmonjom linija i savršenim proporcijama između gornjega i donjega dijela………./Don Niko Luković Prčanj 1937/-nekada bio lijepi pločnik od ploča fino brušenih iz kamenoloma-mislim iz Strpa- i da je isti ugrađen pred otvaranje crkve oko 1735 godine,koja je, inače ,posvećena 1767 godine! Pločnik je prepolovljen-uništen nestale ploče/stare/,a ugrađene “nove” ploče uvezene iz Bosne i Hercegovine-“š” kategorije” koje se u krajevma porijekla “koriste” za popločavanje torova i torina,štala i krmedara/sve na jednome mjestu u centru istorijskog Prčanja!!! Važno je istaći,da su u sklopu”restauracije” pločnika -uništeni i odvezeni divni pižuli ispred samostana i crkve-kamen polutesanik i na pola pločnika ugrađeni novi-pižuli koji po svojim karakteristika i izgledom- ne bi smjeli biti ugrađeni ni u Veljim Zalazima-rodnom mjestu moje pokojne majke-vjerujte mi na riječ! O Prčanju,bi mogao pisati u nedogled-kada je u pitanju uništavanje vrijednosti -kulturnih dobara pasanih vjekova koje pojedoše-uništiše neki čiji zov postojbine, još živi u njima kada je u pitanju zaštita spomeničkog blaga Boke i Crne Gore!!
  Oprostite,ali moram pitati sebe-kakvu kaznu zaslužuju oni koj su dozvolili “raspad sistema” zaštite spomeničkog blaga starog urbanog jezgra Prčanja /ako je izvjesna Simovićka izgubila posao za daleko manje gerške i manje štete nanijete kuluturi u manstiru Morača?
  Dozvolite,da ovaj moj apel završim sa izvodima iz pjesme -Prčanju -od Rikarda Katalinića Jeretova iz 1926 godine :

  Prčanju,Prčanju,galebovo krilo,
  Na odmoru tamo ispod kitna brda…
  …..
  Gdje su tvoji drevni,slavni kapetani,
  I galije moćne i hitre i lake?……
  ..Gdje su tvoj sjajni i gosparski dani?..
  Palače su puste,pomalo se ruše
  Baš u naše nove i slobodne dane,
  Samo Crkva stoji,zapis tvoje duše,
  I Gospoda moli,da ti sunce grane!!

 5. Dobar članak, i još bolji komentari.
  Na žalost, gdja Jaka je izgubila sav kredibilitet za bilo kakvu vrstu javnog djelovanja kada je pristala da bude učesnik u nezakonitom javnom linču protiv Snježane Simović, dosadašnje direktorke Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

 6. Elegantna i šarmantna. Plijeni spoljašnošću, ali to nije ništa dok je ne upoznate. Tada vidite da je Njena snaga u duhu. Nosi nepatvorenu radost dječije razdraganosti, ali budi i čulnu slast.
  Jasminka, otjelotvorenje bokeške ljepote u kojoj staje nada i očaj, istovremeno.
  Ko zapliva u njenin dubinama više ne zna da hoda.
  Jasminka.

  • Znalac svog posla ali se to dovoljno ne vrjednuje kod nas. Zanimljiva i prava umjetnica.Nije mi jasno što je to područno odjeljenje znači nema ni zavoda od monumenata. uspjeli su i to da nam ošklape.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].