Prof. dr Rade Ratković: Hotel “Fjord” nije trebalo prodavati

4
ruševina hotela "Fjord"

Kotor je imao hotel “Fjord”. Danas je od njega, na pjenu od mora, ruševina koja ruži izgled UNESCO-vog grada godinama.

Država sporo reaguje, a resorna ministarstva nijesu zainteresovana da se problem riješi i da se vlasnik natjera da poštuje ugovor ili da ga jednostavno raskine.

Zašto je to tako pitali smo prof. dr Rada Ratkovića, dekana Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, koji nam je, gostujući u emisiji Skala radija “U žiži” kazao da je hotel “Fjord”, baš kao i “Galeb” u Ulcinju eklatantan primjer pogrešne privatizacije.

Ratković smatra da ga nije trebalo prodavati.

Postojao je hotel sa malim kreditnim zaduženjima, a velikim kapitalom i kadrovima koji su imali iskustvo u turizmu.

“Trebalo je samo da se stvore uslovi i da se otvori tržište, da se skinu sankcije i hotel normalno počne da radi. Novi investitori su trebali da dobiju zelena polja da grade. Da je tako urađeno, Fjord bi danas radio. Zaposlio bi dosta studenata sa kotorskog i budvanskog Fakulteta, imao bi novu kadrovsku strukturu”, rekao je on.

Ratković žali što “Fjord” nije napravljen po izuzetno kvalitetnom projektu projektanta koji je napravio Slovensku plažu.

Njegova ideja je bila da se sačuva jedinstveni park i stara zgrada hotela “Slavija”.

Okolo bi bile rekonstrukcije kuća koje bi ličile na gradske palate, atrijum, otvoreni bazen sa prečišćenom morskom vodom.

Takav objekat ne bi nikad trebalo mijenjati.

On bi i danas bio moderan.

Na žalost, ni tada se nije poštovala struka, baš kao što je to i danas slučaj.

4 KOMENTARI

  1. sjecate li se slogana DPS-a za izbore “privatizacija-da zivimo bolje”? e sjajno su ga privatizovali,bitno je da se bratija okoristila od te privatizacije,spagovi i racuni na bankama su puniji,a naravno niko krivicno nije odgovarao za tu sjajnu privatizaciju po grad Kotor jer za DPS prvake ne vaze ista pravila ko za ostale gradjane Crne Gore.od te privatizacije svakim danom vidimo sve vece benefite poput dvorane kojoj se probio rok gradnje za 3 godine,zaobilaznicu koja se gradi uzurbanim ritmom,lift,zicaru,i da dalje ne nabrajam…i onda se pitaju zasto su izgubili zadnje predsjednicke izbore na opstinskom nivou,a ne tako davno gradjani Kotora su Tivat zvali selom,kasabom i varosicom a pogledajte ko sad lici na to isto selo,varosicu i kasabu…

  2. Neko je tu nasklapao dosta para a zna se samo se ne zbori. Svi se pravimo ludi i zatvaramo oci a ka je stani pani ondar ovo i ono. Sve ponesose za ime svjeta. Da mogu i more bi ponjeli u sakete od plastike dan po dan pa bi ga isekali za sto godina a i oce bogumi.

  3. A sta je tamo gde je bio onaj originalni i krasni “Fjord”? Ono je prava divota za gledat…vec tolko vremena. Ustvari, sve sto valja u Kotoru i siroj okolini su napravili strani osvajaci. Ovdasnji samo to uspesno ruse.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].