Preminuo mitropolit Amfilohije, sahrana u nedjelju, 1. novembra

14
Amfilohije

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije (83) preminuo je danas od posljedica koronavirusa u Kliničkom centru Crne Gore.

“U petak 30. oktobra 2020. godine u 8.20 sati, u Kliničkom Centru Crne Gore, poslije primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga Amfilohije”, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske.

Sahrana je u nedjelju, 1. novembra.

Po sopstvenoj želji, Amfilohije biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života, saopštio je Episkopski savjet.

Mitropolit će, kako je saopštio Episkopski savjet, tokom dana biti prenijet na Cetinje, a u Cetinjskom manastiru će u subotu, 31. oktobra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u 9 sati biti služena Sveta Zaupokojena Liturgija.

“Istog dana u 13 sati biće svečani ispraćaj zemnih ostataka Mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog Manastira za Podgoricu, gdje će biti molitveno dočekane u 14 sati u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. U Hramu će biti sve do nedjelje, 1. novembra, kada će se služiti Sveta arhijerejska zaupokojena Liturgija kojom će načalstvovati Njagova Svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja naše i drugih pomjesnih Crkava. Nakon Liturgije će biti služeno opijelo i obavljena sahrana. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života”, navode iz Episkopskog savjeta.

U subotu, na Lučindan, kako su kazali, treba opet oglasiti zvona sa parohijskih i manastirskih hramova, dok će u nedjelju u svim gradovima i manastirima gdje je to moguće biti služena Sveta zaupokojena Liturgija sa početkom u 9 sati.

“Obavještavamo da će sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru, kao i u danima nakon sahrane svakodnevno će se služiti Sveta Liturgija i pomeni u Hramovima, a vjerni narod će moći u Кripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja da se pokloni mitropolitovom grobu”, kazali su iz Episkopskog savjeta. Od državnih organa, kako su saopštili, očekuju doprinos sa svoje strane “kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja ove drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog svijeta”.

“Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, ponašajući se po onoj mudrosti Marka Miljanova, junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe”, navode iz Episkopskog savjeta.

Načelnica pulmološke klinike KCCG dr Jelena Borovinić Bojović saopštila je kasno sinoć da se zdravstveno stanje mitropolita Amfilohija juče naglo pogoršalo.

“Do pogoršanja je došlo zbog razvijanja pneumomediastinuma kao posljedice obostrane difuzne upale pluća uzrokovane koronavirusom, na koji je mitropolit negativan već deset dana, kao i posljedicom dugotrajne oksigene terapije”, kazala je Borovinić Bojović.

Amfilohije je bio pozitivan na koronavirus, a potom je dobio upalu pluća. Tokom liječenja od korone Amfilohije je primao i lijek remdesivir, a o njemu 24 sata brinuo tim ljekara Pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore.

Bio je na liječenju u Kliničkom centru od 6. oktobra.

14 KOMENTARI

  • Nesrpski bokelju, ima ne koji ne glasasmo ni one prethodne nikada, a ni ove nismo, pa i nećemo , bilo da su koji,
   dok su kapitalisti, nacional šovinisti ili
   klero-fašisti!
   Treba si mislit o genetskom inžinjeringu
   u mladosti, vako ili nako, tako Ti je
   druškane Moj , “velikobokeljski”, ode
   sanak pusti, zna se ko ne ljubi
   Crnogorce, pa ni Crnu Goru !
   Nema se i neće se za nikoga glasovati,
   pa ni za “bokeljštinu”!

 1. Ovaj svijet se zaista izokrenuo.
  Masovnost bilo kakva dok bukti korona kao nikad.
  Pa ga još ljube pa još i djeca.
  Strašno.
  Ima li kraja našem primitivizmu.

 2. Kakav dan žalosti?
  To je prva čujem odluka Srbina Jokića a jos nije śeo.
  Blago nama .
  Zastave zaista na po koplja za ovo čudo i jad šti nas nađe u Novom Kotoru.

 3. de mortuis nihil nisi bene

  de mortuis nihil/nil nisi bene (latinski), o mrtvima (govori) samo dobro. Izreka je danas izraz pijeteta prema mrtvima, a prije je izražavala praznovjerje, tj. strah da bi se mrtvi mogli osvetiti. Pripisuje se Hilonu a i Solonu.

 4. O KAKVIM DETALJIMA U VEZI SA SAHRANOM AMFILOHIJA ???? ZAR ZA NJEGA NE VAZE MJERE NKT-a ??? DRUGE LJUDE SAHRANJIVAT U SKLADU SA COVIDOM A NJEGA NE ? ZAR JE MOGUCE DA CE KOME PANUT NA PAMET TO ??? ZEMLJO OTVORI SE !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].