Poslanici završili prvi dan rasprave o Krivokapićevom ekspozeu, kritikovali ga i vlast i opozicija

0
sa zasijedanja (foto: CdM)

Poslanici Skupštine Crne Gore završili su večeras prvi dan rasprave o programu i sastavu vlade mandatara Zdravka Krivokapića.

On je ranije danas predstavio poslanicima Program rada Vlade Crne Gore.

Prije nego je mandatar počeo iznošenje ekspozea predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević je tražio pauzu i zahtijevao da Krivokapić doradi ekspoze, jer je ocijenio da je riječ o seminarskom radu. Međutim, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je taj zahtjev odbio, objašnjavajući da to nije po Ustavu. Poslanici parlamentarne većine su tokom rasprave iznijeli niz primjedbi, ali su poručili da će podržati Krivokapićevu vladu. S druge strane poslanici opozicije su najavili da neće glasati za vladu koju su oktaratesali kao “anticrnogorsku, teokratsku, apostolsku, diskriminatorsku…”.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je prisustvovao sjednici Skupštine dok je mandatar predstavljao ekspoze. Prema ocjeni Đukanovića ekspoze je obilovao kontradiktornostima.

Nastavak sjednice parlamenta zakazan je sjutra za 11 sati.

Krivokapić predstavio ekspoze, Đukanović poručio: izlaganje mandatara obilovalo kontradiktornostima

…tok današnjeg zasijedanja… bilježi CdM

19.00

“Mi smo opozicija nulte tolerancije na vaše uvrede. Crna Gora za nas nema cijenu. Okačite o klin te džepove koje pominjete. Nećete nijednom insinuacijom sa moga srca skinuti ruku dok svira crnogorska himna”, kazala je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković tokom rasprave o ekspozeu mandatara.

Ona je poručila da Crna Gora postaje zemlja čuda u koje vjeruje mandatar i samo čudo će mu biti potrebno da ubijedi one koji ne vjeruju u njegov apostolat.

“Pravoslavna vlada neslavne perspektive. Čekamo da apostoli krenu da propvijedaju novi crnogorski zavjet tj. ekspoze. Namjera ove vlade je posrbljavanje Crne Gore. Trobojka nije i nikada neće, gospodine Krivokapiću, biti državni simbol Crne Gore. Ne podmećite nam. Samo čarobjak može sprženu zemlju dovesti do Luksemburškog sna. A vi niste čarobnjak”, navela je Vuković.

18.00

“Htio sam reći budući premijeru, ali više nijesam siguran jer je Medojević  rekao da ih mandatar ponižava, pa ne vjerujem da će poniženi dozvoliti da ih mandatar potlačava.  Crna Gora je u opasnosti da uđe u permanentnu političku krizu. Ekspoze je tehnički dobro urađen ali sve vrvi od demagogije i unaprijed traženog alibija”, rekao je predsjednik Liberalne partije Andrija Popović.

On je primijetio da je u ekspozeu NATO pomenut dva puta, a bivša vlast 22 puta.

Kaže da iz ove situacije koja vodi u anarhiju najviše mogu da profitiraju klero-nacionalistički krugovi bliski crkvi, određeni medijski centri i tajkuni i neki centri moći iz država regiona, dok će najveći gubitnici biti upravo građani.

“Predložena vlada je diskriminatorska. Na čelu vlade je Krivokapić kao sin Božji, 12 apostola, sa političkim uljezom Abazovićem i četiri Marije Magdalene. Predloženi predsjednik vlade samo zastupa SPC, on je vjerski fanatik, a to nije primjereno jednoj zemlji u 21.vijeku. Pitanje je ko predstavlja islamsku, katoličku, jevrejsku zajednicu, CPC… Nema ministarstva saobraćaja u zemlji gdje se gradi projekat vijeka, nema pomorstva u pomorskoj državi. U čije ruke ide naš sport, nauka… Molim premjera kojeg narod zove Rukoljub da ne cjeliva ruke svještenicima i tuđe zastave”, istakao je on.

Prema riječima Popovića,  LP je u septembru zauzela stav da se ne podrži nijedan predloženi akt u prvih 100 dana nove većine.

“Biramo ministricu nespojivih resora i njena najava da će sprovesti plan SPC o rušenju Mauzoleja na Lovćenu, te o najavi vraćanja kapele Karađorđevića, pa pozivamo na aktiviranje Lovćenske straže, viđenih Crnogoraca svih vjera, da kao nekad, danonoćnim stražama spriječe pokušaje uklanjanja mauzoleja Njegoševog i vraćanje kapele Karađođevića, isti naum sa iste velikosrpske adrese po treći put u stotinu godina usmjeren protiv CG. Crnogorski liberali neće podržati dikriminstorsku, anticrnogorsku i antievropsku vladu. Nema pravno ustavnog osnova za skraćenje broj ministarstava”, nasglasio je Popović i izlaganje završio riječima “E viva Montenegro!”

16.30

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović rekao je da je nova Vlada, vlada kompromisa i “samo je ovakva morala da se izglasa”.

“Imaćete punu podršku svih 16 poslanika ovog kluba i moju ličnu, dok budete radili onako kako se od vas očekuje. A vjerujte mi, ako bude most za bježanje korumpiranog rukovodstva DPS-a za prelazak u mirne vode, bićete srušeni istog dana, pa da će se sve na ovom svijetu srušiti”, kazao je Radunović.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović je saopštio da su za mirnu tranziciju vlasti svi zaslužni i vlast i opozicija i građani.

“Pred Crnom Gorom su teška socio-ekonomska vremena, a pred Vladom veliki izazovi. Gospodine Krivokapiću u jednom će vam biti zaista lako, ako budete služili Crnoj Gori i narodu Crne Gore nemojte da brinite za rezultate”, kazao je Bogdanović.

16.00

Nebojša Medojević je akzao da će oni podržati Krivokapićevu vladu iako im nije prihvatljiv predlog mandatara ni ekspoze i personalni sastav.

“U Vladi Zdravka Krivokapića ima više članova DPS-a nego DF-a, što kako dodaje nije uredu. Vaša politička pozicija je da zaštitite DPS, a da napravite političku štetu DF-u. To je legitimno, samo nije legitimno što nijeste izašli na izbore sami i osvojili glasove i onda bi mi imali realnu političku konotaciju”, kazao je Medojević u Skupštini.

Poručio je građanima da se mogu ljutiti na njega koliko hoće, ali kako dodaje, ako nema demotaže sistem, nema slobode i demokratije.

15.55

Šef poslaničkog kluba Sociajlističke narodne partije Dragan Ivanović je istakao da će podržati Vladu, svjesni činjenice da dolazi u vrlo teškom trenutku za Crnu Goru.

15.50

Miloš Konatar iz koalicije “Crno na bijelo” je kazao: “Neka nam ovo bude opomena da se prema zdravstvu ne odnosimo loše kao prethodna vlast”.

“Glasanjem za ovu Vladu ispunićemo obećanje koje smo dali. Obećali smo eskperstku vladu i smjenu DPS-a, i to danas ispunjavamo”, poručio je Konatar.

15.45

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović istakao je da će napadati sve predloge mandatara sa kojima se ne slažu, ali i podržavati ono što dobro za Crnu Goru.

“Nisam odugovlačio sa konstitutivnom sjednicom, predsjednik države nije odugovlačio sa davanjem mandata. Mislim da smko pokazali kako se treba ponašati kao opozicija u parlamentu do kojeg svi držimo. U prošlom sazivu, vi se niste ponašali tako. Vi ste nas opstruirali, prvo totalnim bojkotom parlamenta, a onda neglasanjem za set izbornih zakona, pa za funkcije u tužilaštvu i sudstvu. Nije za očekivati da ćete nam davati vjetar u leđa, ali neki u u tom bojkotu istrajali do kraja mandata”, rekao je Brajović i poručio da SD neće podržati novu vladu.

15.00

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović rekao je da su svjesni da je sastavljanje programa bio izazov.

“Građani imaju pravo na kvalitetne odgovore od ove Vlade. Da li će sa sigurnošću moći da kreiraju budućnost svoje djece ovdje ili nedge drugo. Vjerujem da ćete nastaviti da objezbjeđujete redovnost isplata, ali vjerujem da ova Vlada nema neku dugoročnost”, smatra Ibrahimović.

Prema njegovim riječima, dobro je da je mandatar podržao NATO put, evropske integracije i regionalnu saradnju.

“Ne možemo biti srećni ako nam mandatara predlaže vjerska zajednica, a ministre kvalifikuje dobar odnos sa vjerskom zajednicom. Nijsu građani 2006. željeli takvu Crnu Goru, zato vas pozivam da čuvamo sekularizam. Tako hrabro ste se odrekli jedne trećine građana koja je podržala nezavisnost Crne Gore. Kakvu poruku šaljete Evropi i Crnoj Gori”, zaključio je on.

14.50

“Jedina projekcija koju je mandatar Zdravko Krivokapić dao u ekspozeu je da će se država zadužiti pola milijarde eura. Mislim da nije dobra poruka, da je loša poruka da poslanicima i građanima kažete “Mi treba da se zadužimo više od pola milijarde eura za 2020. godinu”, a da pritom nemate slova o prihodnoj strani budžeta, kazao je šef poslaničkog kluba SDP-Albanska koalicija “Jednoglasno””, Raško Konjević na današnjoj sjednici Skupštine.

Verbalna polemika Krivokapića i poslnika DPS-a

14.30

Predstavlhajući ekspoze Krivokapić je u jednom momentu istakao da je odlazeća vlast monolitnim glasanjem donijela diskriminatorske i proitvustavne zakone “i to kada u parlamentu nije bilo opozicije”.

“Vi ste tvorci bezakonitog zakona jer ste bezakonjem pravdali zakon. Uveli ste nas u sferu rijaliti šoua”, rekao je Krivokapić, na šta su poslanici DPS-a uglas reagovali, ističući da ih mandar proziva.

Krivokapić se pravdao da nije mislio ni na koga konkretno.

“Kakva je to demokratija koju protražirate – ne puštate me da završim. Moj vam pogled ne govori da sam konkretno na vas mislio”, rekao je Krivokapić.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić smirio je atmosferu, a mandatar je nastavio sa čitanjem dokumenta.

Nakon što je Krivokapić završio iznošenje ekspozea proceduralno je reagovao šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Danijel Živković.

“Nije svojstveno nijednom mandataru da na ovaj način saopštava diskivalifikacije na račun svojih oponenata. Smatrao sam da ćete drugačije postupiti. Danas je ovo bila elaborata seminarskog rada. Mogu to smatrati kao izostankom ideje kako treba voditi državnu politiku u narednom periodu”, istakao je Živković.

14.00

“Ne bježimo ni od kakvog izazova, nego želimo da rezultatom pokažemo da Crna Gora treba da bude najljepša država na svijetu, u koju će se svi rado vraćati, u njoj živjeti i svoj rad ugrađivati u njenu budućnost. Dajte da sve promjene zajednički iznesemo u korist svih nas i da se ne bavimo zamjenama, nego onim što je najvažnije, da zasučemo rukave i krenemo u istinske promjene”, poručio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima čekaju nas aktivnosti koje nijesu male, koje su teške, a izazovi veliki.

“Jedna od posebno privilegovanih profesija je politički funkcioner i zbog toga je možda i postala unosna profesija. Privilegije moraju odgovarati samo potrebama države, kao u svakoj demokratskoj zemlji, i zato je penzionisani premijer samo penzioner. Jedna od posebno privilegovanih profesija je politički funkcioner i zbog toga je možda i postala unosna profesija. Privilegije moraju odgovarati samo potrebama države, kao u svakoj demokratskoj zemlji, i zato je penzionisani premijer samo penzioner”, istakao je on.

On je naveo da će svaki dan mandata ove Vlade posebno pamtiti, jer realizacija zacrtanih prioriteta i sprovođenja reformi mora da vrati državi kredibilitet, dostojanstvo i ekonomsku snagu, a građanima da garantuje mir, zadovoljstvo, spokoj, blagostanje i sreću.

“Policija mora biti narodna, a ne partijska, mora da sarađuje sa građanima, a da građani imaju povjerenje u njen rad, jer jedino tako svi dobijamo. Moramo imati jak sindikat koji brani radnika”, poručio je on.

Hoćemo, kazao je dalje Krivokapić, “da kreativna i talentovana mladost ostaje ovdje u Crnoj Gori, da naši penzioneri ne životare, hoćemo da naši nastavnici imaju dostojanstvo profesije, da ljekare vodi isključivo i samo Hipokratova zakletva, da su novinari sigurni, a njihova poruka tačna.”

“Prethodnih mjeseci prisustvovali bespoštednom kritikovanju mene i onih koje sam predložio za ministre, i od onih čiju koaliciju predvodim. To vidim kao sjajan početak.  Ovo će biri vlada slobode i jednakosti. Nijesmo mađioničari, ali želimo bolju Crnu Goru. Daćemo sve od sve od sebe da obezbijedimo bokji život za naše građane”, zaključio je Krivokapić.

12.57

Foto: CdM

“U politiku sam ušao srcem, ljubavlju, s vjerom i željom za bolju budućnost Crne Gore – ljubavlju prema Crnoj Gori i narodu, a srcem radi očuvanja prađedovskog zavjeta, sa željom da zajedno stvorimo bolju budućnost za sve nas i našu djecu. Dobili smo mandat za promjene. Naši građani žele da rade i žive od svog rada, što je danas nemoguće. Ne smije se više desiti da interes pojedinca bude ispred interesa društva. Nema pojedinaca ni paralelnih institucija koji mogu biti jači od države. Trudiću se da budem premijer koji će manje govoriti a više raditi.Volio bih da Crnu Goru za četiri godine učinimo sličnom Luksemburgu”, istakao je Krivokapić tokom iznošenja ekspozea.

<<<Đukanović prisustvuje sjednici Skupštine tokom ekspozea<<<

On ističe da je u ovom momentu potrebno u prvi plan postaviti ekonomiju, borbu sa kovidom, kao i istinsku vladavinu prava, te time napraviti zaokret od dosadašnje politike i okrenu se prosperitetu i boljitku Crne Gore.

“Uređivačka politika i profesionalni standardi javnog servisa RTCG ostaju zabrinjavajući. Istovremeno, slučajevi ubistva Duška Jovanovića i oružanog napada na Oliveru Lakić još uvijek nijesu riješeni”, dodao je Krivokapić.

12.40

Foto: CdM

Mandatar za sastav Vlade Krivokapić počeo je predstavljanje ekspozea.

12.25

Na zahtjev Medojevića, oerdsjednik parlamenta Bečić je rekao da ustavno ovdje nema manjkavosti.

“Ustav daje mogućnost da iznese program, da se obavi pretres i da se na kraju glasa. Ustavno ovdje nema problema”, kazao je Bečić.

Zahtjev Medojevića je odbijen.

12.20

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević zatražio je da se odloži sjednica kako bi mandatar doradio ekspoze. Medojević smatra da postoje propusti koji moraju biti ispravljeni.

“Nema mjerljivih parametara da ocjenjujemo rad Vlade. Nismo imali prilike da učestvujemo u pisanju ovog dokumenta. Mandatar me nije konsultovao. Ovaj dokument ne zadovoljava sistem rada Skupštine. Nema procjene rasta GDP, osnovnih političkih, ideoloških parametara, nema o nezaposlenosti… Ovaj materijal se ne može nazvati programom rada vlade. Ovo je manjinska vlada”, trvi Medojević.

On predlaže da predsjednik Skupštine Aleksa Bečić zakaže kolegijum i mandataru da jedan dan i da ovu formu uskladi.

“Ovo nije materijal za ozbiljnu raspravu. Ništa nije obećano. Ne znam o čemu bismo onda glasali za šest mjeseci. Ovo je nešto slišno radu Sveta Marovića. Tražim pauzu”, rekao je on.

12.15

Počela sjednica Skupštine na kojoj manadatar iznosi program rada Vlade. Na dnevnom redu sjednice su dvije tačke: Izbor predsjednika i članova 42. Vlade Crne Gore i Izbori i imenovanja.Za predloženi dnevni red glasala su 62 poslanika, 61 je bilo za, a jedan uzdržan.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].