Krivokapić predstavio ekspoze, Đukanović poručio: izlaganje mandatara obilovalo kontradiktornostima

4
Krivokapić u skupštini (foto CdM)

Mandatar za sastav vlade Zdravko Krivokapić predstavio je danas poslanicima crnogorskog parlamenta Pogram rada Vlade Crne Gore.

Nakon toga je u Skupštini uslijedila rasprava o njegovom ekspozeu.

Prije nego je mandatar počeo iznošenje ekspozea predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević je tražio pauzu i zahtijevao da Krivokapić doradi ekspoze. Međutim, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je taj zahtjev odbio.

pročitajte Pogram rada Vlade Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da je današnje izlaganje mandatara Zdravka Krivokapića obilovalo kontradiktornostima.

“Ne može stojati ocjena da su se dogodili prvi demokratski izbori. Pa se govorilo i o prvim demoratskim izborima koji će se tek dogoditi. Treba reći da je sve dosadašnje izbore pratila međunarodna zajednica, a sa najviših adresa su izricane veoma afirmativne ocjene o kvalitetu izbornih procesa u Crnoj Gori”, kazao je Đukanović novinarima, prenosi CdM.

On smatra da se ne može govoriti o Crnoj Gori kao sprženoj ekonomiji.

“Jer je prije izvjesnog vremena Crna Gora bila najnerazvijenija republika u ex – Yu a danas značajno ispred drugih ekonkmija u regionu. To nije došlo kao dar s neba”, istakao je on.

Predstavljajući ekspoze Krivokapić je u jednom momentu istakao da je odlazeća vlast monolitnim glasanjem donijela diskriminatorske i protivustavne zakone “i to kada u parlamentu nije bilo opozicije”.

“Vi ste tvorci bezakonitog zakona jer ste bezakonjem pravdali zakon. Uveli ste nas u sferu rijaliti šoua”, rekao je Krivokapić, na šta su poslanici DPS-a uglas reagovali, ističući da ih mandar proziva.

Krivokapić se pravdao da nije mislio ni na koga konkretno.

“Kakva je to demokratija koju protražirate – ne puštate me da završim. Moj vam pogled ne govori da sam konkretno na vas mislio”, rekao je Krivokapić.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić smirio je atmosferu, a mandatar je nastavio sa čitanjem dokumenta.

Nakon što je Krivokapić završio iznošenje ekspozea proceduralno je reagovao šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Danijel Živković.

“Nije svojstveno nijednom mandataru da na ovaj način saopštava diskivalifikacije na račun svojih oponenata. Smatrao sam da ćete drugačije postupiti. Danas je ovo bila elaborata seminarskog rada. Mogu to smatrati kao izostankom ideje kako treba voditi državnu politiku u narednom periodu”, istakao je Živković.

*

“Ne bježimo ni od kakvog izazova, nego želimo da rezultatom pokažemo da Crna Gora treba da bude najljepša država na svijetu, u koju će se svi rado vraćati, u njoj živjeti i svoj rad ugrađivati u njenu budućnost. Dajte da sve promjene zajednički iznesemo u korist svih nas i da se ne bavimo zamjenama, nego onim što je najvažnije, da zasučemo rukave i krenemo u istinske promjene”, poručio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima čekaju nas aktivnosti koje nijesu male, koje su teške, a izazovi veliki.

“Jedna od posebno privilegovanih profesija je politički funkcioner i zbog toga je možda i postala unosna profesija. Privilegije moraju odgovarati samo potrebama države, kao u svakoj demokratskoj zemlji, i zato je penzionisani premijer samo penzioner. Jedna od posebno privilegovanih profesija je politički funkcioner i zbog toga je možda i postala unosna profesija. Privilegije moraju odgovarati samo potrebama države, kao u svakoj demokratskoj zemlji, i zato je penzionisani premijer samo penzioner”, istakao je on.

On je naveo da će svaki dan mandata ove Vlade posebno pamtiti, jer realizacija zacrtanih prioriteta i sprovođenja reformi mora da vrati državi kredibilitet, dostojanstvo i ekonomsku snagu, a građanima da garantuje mir, zadovoljstvo, spokoj, blagostanje i sreću.

“Policija mora biti narodna, a ne partijska, mora da sarađuje sa građanima, a da građani imaju povjerenje u njen rad, jer jedino tako svi dobijamo. Moramo imati jak sindikat koji brani radnika”, poručio je on.

Hoćemo, kazao je dalje Krivokapić, “da kreativna i talentovana mladost ostaje ovdje u Crnoj Gori, da naši penzioneri ne životare, hoćemo da naši nastavnici imaju dostojanstvo profesije, da ljekare vodi isključivo i samo Hipokratova zakletva, da su novinari sigurni, a njihova poruka tačna.”

“Prethodnih mjeseci prisustvovali bespoštednom kritikovanju mene i onih koje sam predložio za ministre, i od onih čiju koaliciju predvodim. To vidim kao sjajan početak.  Ovo će biri vlada slobode i jednakosti. Nijesmo mađioničari, ali želimo bolju Crnu Goru. Daćemo sve od sve od sebe da obezbijedimo bokji život za naše građane”, zaključio je Krivokapić.

*

“U politiku sam ušao srcem, ljubavlju, s vjerom i željom za bolju budućnost Crne Gore – ljubavlju prema Crnoj Gori i narodu, a srcem radi očuvanja prađedovskog zavjeta, sa željom da zajedno stvorimo bolju budućnost za sve nas i našu djecu. Dobili smo mandat za promjene. Naši građani žele da rade i žive od svog rada, što je danas nemoguće. Ne smije se više desiti da interes pojedinca bude ispred interesa društva. Nema pojedinaca ni paralelnih institucija koji mogu biti jači od države. Trudiću se da budem premijer koji će manje govoriti a više raditi.Volio bih da Crnu Goru za četiri godine učinimo sličnom Luksemburgu”, istakao je Krivokapić tokom iznošenja ekspozea.

On ističe da je u ovom momentu potrebno u prvi plan postaviti ekonomiju, borbu sa kovidom, kao i istinsku vladavinu prava, te time napraviti zaokret od dosadašnje politike i okrenu se prosperitetu i boljitku Crne Gore.

“Uređivačka politika i profesionalni standardi javnog servisa RTCG ostaju zabrinjavajući. Istovremeno, slučajevi ubistva Duška Jovanovića i oružanog napada na Oliveru Lakić još uvijek nijesu riješeni”, dodao je Krivokapić.

CdM

Podsjetimo:

Nova vlada će imati jednog potpredsjednika i 12 ministarstava, a mandatar tvrdi da će ona biti ekspertska.

Za potpredsjednika Vlade predložen je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, a kandidati za ministre su: ministarka odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović, ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

4 KOMENTARI

  1. Mudro narod kaze mnogo macku govedja glava. Do cega dovodi tvrdoglavost a do cega ce jos dovesti nexelim ni da pretpostavim.

  2. Demagogija od koje mi ni muka nije.
    Pitam se prifesore da li Vas je sramota kako ste čitali i koliko ste upadali u protivrječnosti.Ako ni od koga ono od Vaših studenata?
    Mnogo Vam je beko loše napisao expoze.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].