Kotorski vatrogasci jedini imaju portal u Crnoj Gori

6

Maksim Mandić

Maksim Mandić

Prva u Crnoj Gori kotorska Služba zaštite i spašavanja uradila je svoj portal i na taj način predstavila bogatu istoriju i tradiciju vatrogastva u Kotoru.

Vatrogasna jedinica Kotor, osnovana je kao Dobrovoljno vatrogasno društvo daleke 1867. godine i predstavlja jedno od prvih organizovanih društava za brobu protiv vatrene stihije na prostorima bivše Jugoslavije, kazao je za Skala radio Maksim Mandić, komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja.

Društvo je djelovalo u svim akcijama gašenja požara, spašavanja ljudskih života i njihove imovine, kao i u akcijama humanosti za potrebe građana.

Poslje drugog svjetskog rata (1947.) Društvo prerasta u Profesionalnu vatrogasnu jedinicu sa skromnom opremom.

Danas Služba zaštite i spašavanja broji zapošljava 24 profesionalna vatrogasca – spasioca i sarađuje sa svojih 10 dobrovoljaca.

Svi zaposleni stručno su osposobljeni tako da u svakom momentu mogu kvalitetno i pravovremeno dejstvovati u svim intervencijama, kazao je Mandić.

Cilj portala je da upozna domaću i međunarodnu javnost sa aktivnostima koje Služba ostvaruje, raznovrsnim djelovanjem u svim uslovima u cilju zaštite i spašavanja imovine i lica, tehnikom kojom raspolaže, međunarodnim sertifikatima o osposobljenosti, bogatom foto dokumentacijom iz minulog vremena koja svjedoči o razvoju ove Službe kroz vrijeme, video zapisima iz novijeg doba, korisnim savjetima koji mogu da spriječe i požare preventivno djeluju, naročito u sezoni požara, kazao je Maksim Mandić, ističući da će se sajt stalno nadograđivati i pratiti sva evropska i svjetska dostignuća koja se mogu primijeniti i na našim prostorima i našim uslovima.

Adresa sajta je http://www.vatrogasci-kotor.me.

6 KOMENTARI

  1. Brao mladi naši pompijeri a najviše sam se oveselio kad sam viđeo na vaš sajt našega Špireta. Taj humani čovjek bio je broj jedan u Crnu Goru a u Kotor se ništa nije bez Barbete moglo učinjet. Da skoči i pomogne svakome a najviše sirotinji. To je jedan od zadjih duša Kotora . Molim vas da ga ne zaboravite . fala vi što ste ga stavili da se njegovo dobro ne zaboravi.Pompijer koji je učio od meštra Raba Karmela i ostale gospode koje na žalost sve manje ima.

    • Nema te najljepše riječi koju bih upotrebio za Špira Jovanovića, čovjeka kome treba dić spomenik za života. Čovjeka koji je zadužio mnoge generacije. On je kotorska majka. Taj ni mrava ne bi zgazio. Klanjma se pred njim i odajem svu počast i priznanje kao jednom od velikana grada Kotora, Boke kotorske i Crne Gore a i šire. Živi o nam barn još dugo, život je s tobom ljepši, ti si legenda ovih prostora. Volimo te do neba gospodine pravi a te gospode više nema… nažalost.

  2. Ao muke vaše dobri ljudi sada.Ako ste za prst odskočili dalje od drugih. A kad je muka vatrogasci nego ko priskaču.I još im mane tražimo. Naprijed četo odabrana.

  3. Svaka vam čast moderni ste i mladi i treba da pratite sve što je napredno. iako se nemojte začuditi ako vas još budu kritikovali jer sve se osim uspjeha u Kotor može.
    Pusta đeloština , takvi smo kavi smo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].