Policija pojačava kontrole pojedovanja zimske opreme

0

Imajući u vidu najave Zavoda za hidrometeorogiju i seizmologiju o promjeni meteo uslova kao i da je u narednom periodu realno očekivati niske temperatura i da će na putevima u Crnoj Gori biti zimski uslovi, službenici saobraćajne policije će u narednim danima obavljati pojačanu kontrolu vozača u dijelu posjedovanja i korišćenja zimske opreme, saopšteno je iz Uprave policije.

Oni su podsjetili vozače na zakonom propisane obaveze, kada je u pitanju zimska oprema.

“Članom 132, Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, propisano da u periodu od 15.novembra do 1.aprila, sva vozila kategorija M i N (vozila za prevoz putnika i vozila za prevoz tereta) koja učestvuju u saobraćaju za vrijeme zimskih uslova (sniježnih padavina ili kad se na kolovozu nalazi snijeg, led ili poledica) moraju na svim točkovima imati pneumatike za zimsku upotrebu. Minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u ovom periodu je 4mm. Za pojedine vrste i kategorije vozila na određenom putu ili dijelu puta, u određeno vrijeme, obaveza upotrebe pneumatika za zimsku upotrebu može se utvrditi bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi”, ističe se u saopštenju.

Iz policije kažu da je u Službenom listu Crne Gore, broj 10/2020 od 14. novembra 2020. objavljena Naredba o vremenskom periodu i putu odnosno djelovima puta na kojima je obavezna upotreba pneumatika za zimsku upotrebu, u periodu od 15 novembra do 1. aprila, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

“To znači, kada se vozač kreće ne dijelu puta koji je obuhvaćen Naredbom, na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu, na svim točkovima, minimalne dubine šare, 4 milimetra.  Takođe, kada na ostalim djelovima i dionicama puta, koji nisu obuhvaćeni Narednom, postoje zimski uslovi ( sniježne padavine, na kolovozu snijeg, led ili poledica), na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu, na svim točkovima”, navodi se u saopštenju.

Oni podsjećaju da, ukoliko se vozač kreće putem ili dionicom puta, koji nije obuhvaćena Naredbom, a na kolovozu nijesu zimsku uslovi, na vozilu ne moraju biti zimski pneumatici.

“Za vozila kategorije M2, M3, N2 i N3 ( lake i teške autobuse, srednja i teška teretna vozila) obavezni dio zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu. Na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa klinovima”, dodaje se u saopštenju.

Iz poicije su apelovali ne sve učesnike u saobraćaju, da, pored obaveze poštovana Zakona upotrebom zimske opreme na vozilima, doprinesu svojoj, bezbjednosti svojih saputnika i ostalih učenika u saobraćaju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].