Patriotsko komitski savez: Tužilaštvo da kazni odgovorne za ugrožavanje zdravlja građana Crne Gore

3

Patriotsko komitski savez Crne Gore, na osnovu članova 287 i 288 Krivičnog zakonika Crne Gore, iz poglavlja Krivična djela protiv zdravlja ljudi, upućuje javni poziv Državnom tužilaštvu da, po službenoj dužnosti, istraži i kazni odgovorne za ugrožavanje zdravlja građana Crne Gore.

 

“Odgovorna lica iz Nacionalnog koordinacionog tijela, Kliničko bolničkog centra Crne Gore, Vlade i resornih Ministarstava, kao i vrha Srpske pravoslavne crkve,dozvolili su prethodna tri dana da se više hiljada ljudi, bez mjera zaštite, ljubljenjem i diranjem tijela mitropolita, preminulog od korona virusa, direktno izlože bolesti, koja je u Crnoj  Gori odnijela više stotina života”, navode u PKSCG.

Ova grupa je, ističu, dozvolila masovna okupljanja građana, na kojima se nijesu poštovale opšte mjere zaštite, obavezne važećom naredbom NKT za sve građane, uključujući i djecu stariju od pet godina.

“Naprotiv, slike djece koje roditelji drže da ljube mrtvog čovjeka, obišle su svijet i pozicionirale Crnu Goru na mjesto zaostale i religijski ostrašćene države, u kojoj se životi i djece dovode u opasnost. U tom pravcu, indikativno je nepostupanje Zaštitinika ljudskih prava i sloboda, posebno u dijelu poštovanja Konvencije o pravu djeteta”, ističu u PKSCG.

Traže od državnog tužilaštva poseban akcenat na istragu ko je od odgovornog medicinskog osoblja u KBC-u kršio odredbe člana 290 Krivičnog zakonika, o nesavjesnom pružanju ljekarske pomoći, gdje se, u stavu 1 tog člana kaže da će se ljekar “koji ne primijeni odgovarajuće higijenske mjere ili uopšte očigledno nesavjesno postupa i time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja nekog lica, kazniti zatvorom od tri mjeseca do tri godine.”

“Ukoliko se DT ogluši o naš zahtjev, građani će sami, podnošenjem krivičnih prijava protiv odgovornih lica ili drugim načinima pritiska, natjerati institucije da rade svoj posao. Istovremeno, pozivamo roditelje da dobro razmisle hoće li slati svoju djecu u školu, obzirom na činjenicu da u narednih 15 dana, zbog direktne odgovornosti navedenih državnih institucija, očekujemo “eksploziju” broja zaraženih korona virusom u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].