Otvorena birališta za predsjedničke izbore

0

U Crnoj Gori su u 7 sati otvorena birališta za predsjedničke izbore, na kojima učestvuju kandidat Demokratske partije socijalista Filip Vujanović i nezavisni kandidat Miodrag Lekić.

Građani će moći da glasaju na 1.169 biračkih mjesta do 20 sati.

Saopšteno je da će izbori koštati 1,2 miliona eura.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori su šesti od uvođenja višestranačja, a drugi od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine.

* * *

Biračko pravo na izborima za predsjednika Crne Gore ima 511.405 građana.

U odnosu na parlamentarne izbore, održane u oktobru prošle godine, broj glasača se smanjio za 2.650.

Najviše glasača je u Podgorici – 146.787, Nikšiću – 57.982, Bijelom Polju – 40.479, u Baru-35.800.

Najmanje glasača je u Šavniku – 1.786.

* * *

Predsjedničke izbore u Crnoj Gori nadgledaju ograničena posmatračka misija OEBS-ove Kancelarije za Demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i predstavnici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE).

Najavljeno je da će preliminarne izvještaje izbora međunarodni posmatrači saopštiti sjutra.

Zajednički projekat nadgleadanja predsjedničkih izbora u Crnoj Gori obuhvata 33 posmatrača iz 20 država.

OEBS-ova Misija počela je monitoring za predsjedničke izbore 8. marta.

Misija je pratila aktivnosti izborne kampanje, rad izborne administracije i relevantnih državnih organa, primjenu zakona i rješavanje izbornih sporova, a najavljen je monitoring medija i rezolucija određenih pitanja koja se mogu pojaviti tokom glasanja.

Izborna posmatračka misija PSSE prati aktivnosti tokom izbora, rad izborne administracije i relevantnih državnih organa, s ciljem ocjene izbora u pogledu ispunjenosti principa demokratskog izbornog procesa.

* * *

Građani Crne Gore koji žele da na predsjedničkim izborima ostvare biračko pravo, moraju na glasanje ponijeti dokument za identifikaciju – ličnu kartu ili pasoš.

Pri ulasku u prostoriju za glasanje, član biračkog odbora, koristeći UV lampu, provjerava da li je kažiprst desne ruke glasača već obilježen nevidljivim mastilom.

U slučaju da građanin odbije tu kontrolu, birački odbor mu neće dozvoliti da glasa.

Birački odbor potom provjerava da li je glasač upisan u ovjereni izvod iz biračkog spiska, a glasač potpisom potvrđuje preuzimanje glasačkog listića.

Kada birač preuzme listić, član biračkog odbora će mu specijalnim sprejom obilježiti kažiprst desne ruke.

Birač glasa zaokruživanjem rednog broja ispred naziva predsjedničkog kandidata.

Kada završi sa glasanjem, birač presavija listić, ostavljajući slobodan kontrolni kupon. Član biračkog odbora odvaja kupon od listića, nakon čega se listić ubacuje u glasačku kutiju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].