Novom poreskom politikom u Kotoru dobro i građanima i opštinskoj kasi

0

Biljana Peranović

Biljana Perovanović

Novom opštinskom odlukom o porezu na nepokretnost koja je donešena prošle godine, smanjena je stopa poreza na nepokretnost naročito na stambene objekte.

Takođe je smanjena stopa poreza na građevinsko zemljište za neprivedene namjene sa 2,5 na 1,25 odsto.

Urađeno je i zoniranje i postojeće tri zone proširene su na pet, pa se na taj način smanjio prez u pojedinim zonama od četiri do sedam puta, objašnjava za Skala radio Biljana Peranović, sekretarka opštinskog Sekretarijata za privredu i finansije.

Navedeno je rezultiralo većom naplatom poreza, pa je prošle godine naplaćeno blizu 3 miliona eura, što je značajno više nego prošlih godina.

Pristupilo se i novom načinu distribucije rješenja i sav posao je preuzeo ovaj sekretarijat koji je ranije poreska rješenja građanima slao putem pošte.

Za ovaj posao edukovani su pripravnici i rješenja su podijeljna od vrata do vrata i samim tim građani su dobili savjet na koji način redovno da izmiruju svoje obaveze.

To je rezultiralo i novim brojem rješenja koja su uvećana za preko 800.

Poreskim obveznicima koji ne izmiruju redovno svoje obaveze data je mogućnost plaćanja u 6 mjesečnih rata, i do sada je sklopljeno oko 150 sporazuma o plaćanju u ratama.

Za one koji ne plaćaju porez biće podnijete prinudne naplate uz opomenu, a potom i blokada žiro računa i zabrana na platu.

Za ovaj dobro obavljen posao opštini Kotor je dodijeljena nagrada najbolje prakse u ubiranju poreza na nepokretnosti, podsjetila je Peranovićeva.

Ova praksa opštine Kotor koja znači dobru saradnju sa građanima donijela je produktivniju naplatu poreza, a korekcije oko naplate stimulišu građane da izvršavaju obavezu prema državi, zaključila je Peranovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].