Nove ribe štetočine, a stari tradicionalni alati

0

Institut za biologiju mora Kotor

dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

Kontrola i monitoring malog, obalnog ribolova, upotreba starih tradicionalnih alata i vjekovni način ribarstva je prioritet koji mora biti prepoznat i od strane administracije u Briselu kao trag istorije, kulture i načina življenja na istočnoj obali Jadrana.

Ovo su poruke bilateralne saradnje Crne Gore i Hrvatske koju su potpisala njihova ministarstva nauke, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora.

O iskustvima Hrvatske u pregovorima sa Evropskom unijom na temu ribarstva juče je u kotorskom Institutu govorio prof. dr Jakov Dulčić iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo iz Splita.

Boka Kotorska je posebno bogata alatima i mrežama za tradicionalni način ribolova koji se treba sačuvati, ističe Joksimović.

Osim toga, profesor Dulčić je govorio i u svojim stručnim knjigama predstavio nove vrste invazivnih riba koje ulaze u Jadransko more i uništavaju posebno autohtone vrste.

Neke od novih vrsta riba koje nemaju domaće nazive su veoma agresivne i naprosto guraju one domaće vrste, o čemu svjedoči veliki problem na ušću Neretve.

Tu je predator tzv “strijelka” napravila pravi haos kada su u pitanju cipoli, pa su se ribari i stručna javnost našli na čudo kako da tu štetu kompenzuju.

Ovo tim prije što su cipoli, glavna hrana ljudima sa ovog područja pa se desio pravi socio-ekonomski problem.

Neke nove vste ribe sadrže i određene toksine i predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi.

Neke ribe se hrane biljkama, travama iz priobalnog dijela i na taj način se narušava onaj dio podloge za mrijest određenih komercijalnih vrsta riba.

Sve to predstavlja velike probleme na koje će posljednju riječ dati nauka uz moguće pronalaženje efikasnijeg načina lova novih štetnih vrsta ribe.

Moraju se iznaći metode da se ekspanzija te biomase svede na neku normalnu mjeru kako bi se zaštitio domaći proizvod, domaće ribarstvo, koje vjekovima traje na ovom dijelu Jadrana, zaključio je Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].