Nevenka F. Bajković: Grupni portret opozicije ili slaganje rogova u vreći

14
Nevenka F. Bajkoić

Vele da je nemoguće složiti nešto što je samo sebi suprotnost, ali očito to ne važi za opoziciju u Crnoj Gori tj opoziciju Crnoj Gori.

U predizbornom brljanju svega I svačega, a najviše legitimno izabrane vlasti, predstaviše se kao “spasitelji”, navodno prsle države. Pa da pogledamo kako su je ranije spasavali. Ne bismo li bolje shvatili što nas čeka u budućnosti koju naslikaše ka dječju slikovnicu. Dođe čeljadetu da uskoči u taj raj I uživa okružen “svecima spasiteljima”. Ljudsko pamćenje je vazda bilo tanko. U ovo zlo vrijeme traje koliko spot na TV, ili u najboljem slučaju koliko I dnevna štampa. Dobar razlog da se vratimo malo u ranije istorijske izbore. Ne sumnjam da će “spasitelji” imati grupni portret u budućnosti. Kad proradi “majstorsko rešeto” ta stranica će se naći na mjestu đe se bilježe zastiđa. Kao I dostini prije njih koji su prodavali Crnu Goru na jeftinim inozemnim aukcijama. Sve postaje jasnije ako se pogleda sastav koalicija I ko su im lideri. Uz kratko podsjećanje na političke biografije I “spasiteljske podvige” iz nedavne prošlosti.

DF . Detaljan opis im ne treba. Sami sebe dovoljno opisuju. I to svakodnevno. Najkraći opis im je u podnaslovu.

Način djelovanja: Pretežno ulični, tipa silom na sramotu. Što ne možeš argumentom udri motkom. Ovih dana obilaze sirotinjske domove. Daju pare, tobože naknade za usluge na terenu. Lako je skontati šta traže zauzvrat.

Brojnost – Po vardanji na promocijama Crna Gora im nije ni do koljena, po tome kako se nude onima koje su do juče častili pogrdama, jer uđoše u Vladu, žestoko je otanjala.

Program: E tu će se proslaviti. Čista inovacija u demokratiji. Tako maštovitog programa nema niđe   1. Mi ili On. i 2. Davljenje sopstvene države.

Ko je On znamo a I zašto im smeta. Ko su oni viđeli smo na “mirnim Ii nenasilnim protestima”. Ako maknu njega drugi cilj je napola ostvaren.

Žalosno je što se u Crnoj Gori I mnogo bolji od njih stide da priznaju vlasti zasluge koje će u istoriji imati mjesto. U boljim državama I neprijateljima ponešto priznaju. Ali mi ćemo radije da prećutimo izdajnike, špijune tuđe plaćenike I sličnu ništarobu samo da ne bi ispali ulizice. Vele predugo je na vlasti. Da su bili bolji odavno bi se sam povukao što je I pokušao.

Ostatak programa je prodaja magle I mađioničarskih štapića za ostvarenje onog što obećaše.

Vođe I kolovođe: Na prvom mjestu predreferendumski I današnji tužibaba(c), pčelarskog prezimena, a malignog djelovanja. Đe se sve nije žalio da spriječi ispravku istorijske nepravde kada nas 1918-e izbrisaše sa karte svijeta neki slični njemu. Na jednom malo brojnijem sastanku, nazvanom Skupština. Narod niko ništa nije pitao. Te očamasmo skoro 100 godina. Srećom pitao se 2006-e a I danas će se pitati.

Političku karijeru u Crnoj Gori započeo je kao pristalica njene nezavisnosti I suverenosti, navodno uz pozitivne promjene. Koliko su pozitivne vidi se po tome što danas nudi I sa kojima.  Ni prvi ni potonji  uz ostale kameleone I prevrtače koji se valjaju našom predizbornom scenom. Prije toga u bratskoj nam državi počeo karijeru kao urednik novina kriminalnog klana. Danas žestoki borac protiv navodno kriminalne vlasti. Jedino zeleno što ima sa Crnom Gorom je što se izgleda usput bavi I zelenaštvom učtivo rječeno pozajmljivanjem novca. Pitanje glasi a okle su pare mili brate. I to se zna.. Bivalo je I mnogo ranije Kada su nas poturali kao sitniš za kusuranje da ginemo, a poslije nam obrtali leđa. Toliko o njemu. Možda i previše nego je najslikovitiji primjer pa da se ne troši karta na slične.

Drugi Lider je vojvoda I to četnički. U antifašističkoj multietničkoj Crnoj Gori. Pod imenom Nova priželjkuje Istu od mora do Zlatibora pa još dalje od Topole pa do Ravne Gore I još mnogo južnije, pod uslovom da se odrekne same sebe, imena Istorije I kulture. Ionako se sve što valja iz ove stare države u bratskoj uveliko odavno prisvaja. Inače zaslužan za ikonografiju sastavljenu od tuđih zastava, grbova I sl. Uz prigodnu muziku iz četničkog repertoara- On se bar ne ukriva. Što bio to I ostao.

Treći iz ekipe, bivši liberal, zadužen za skupštinske vardanje I ulične govore đe diže ruku ka pokojni Sloba ili bože mi oprosti ka jedan mnogo opasniji uoči drugog svjetskog rata. Ni sam ne zna đe se našao I što čini.

Umjesto zaključka treba Frontovcima odati priznanje što su nedavnom svečanom objavom o pristupanju tzv. Komunističke partije C.G. D.F-u zadužili svjetsku nauku. Spajanjem kokarde I petokrake. Nema toliko maštovitog  genetičkog, tehničkog ili nekog trećeg inžinjerstva koje bi se u to upuštilo. Pitanje glasi na šta bi ličio zajednički simbol tj logo. Vizuelno, simbolično ili kako god hoćete  . na topuz ili na komad bodljikave žice. Jednim mogu suvereniste I omražene proevopejce da biju a drugim da Nezavisnu ograde od ostatka svijeta.. Ili oboje.

Zbore da para vrti đe burgija neće. Ukoliko ne buši rupu u vodi ili magli. U slučaju pomenutih ulećela je u žabokrečinu. Na kraju da pomenem I slogan “ Da Crna Gora radi” : E da im se, daleko bilo, posreći pomogli bi  joj da radi sebi o glavi dok ponovo ne iščezne sa geografske karte. Toliko o njima.

O drugima manje jer su u mnogome suštinski slični prethodnicima. Ali zaslužuju da im se pomene politička prošlost I čime ih ona preporučuje za glasove. Uzgred rječeno takođe bi se našli u onoj vreći iz podnaslova.

Velika koalicija Ključ sa tri privjeska, koja treba da nas brdsko brzinski uvede u blagostanje.. Su čim I kako da mi je znati. Za koga rade I tice znaju. Ključ su, možda, neki inozemni majstori dobro iskovali ali ne potrefiše bravu.

Vođe: Prvo nosilac liste. Bivši Slobin diplomata. Vratio se Medovom zaslugom da stane na čelo Frontovaca. Od kojih je ubrzo utekao. Inače sa pomenutim likom je sarađivao I uoči Referenduma. Ciljevi I namjere isti samo nalogodavci I bankari drugi. Majstor da zbori a da ništa ne kaže. Njemu se nije čuditi. Nastavlja što je prije deset godina započeo.

Za istinsko čuđenje I žalost je lider neparlamentarne stranke, nekada zaslužni borac za povratak Crne Gore iz registra iščezlih država.. A danas se udružio sa njenim potencijalnim grobarima, spremnim da je ponovo tamo vrate. Zbore da mu se ugojeni takulin tj novčanik posvadio sa nekadašnjim patriotizmom. Zla je URA došla ako je to istina. Nažalost zakvih je I u davnoj I u bliskoj prošlosti bilo toliko da im biografije ne bi stale u Enciklopediju Britaniku

O trećem ne treba mnogo. Dovoljno se zna. Ubi se od lzjava ljubavi prema Crnoj Gori. Vidi se koliko je iskrena po tome đe je. Šteta imao je drugačije šanse ali ih zaobiđe. Po svoj prilici je ušao u koaliciju da se ne bi prebrojalo što mu je od stranke preteklo. Pocijepala se ka trula krpa.

Što se programa tiče to ni oni ne znaju. Kao I drugi obećaše “trista svašta”. Samo da uskoče u fotelje pa će otvorit propale fabrike, povećati plate I penzije, smanjit račune za struju I sl. Ne gine im najveća nagrada za ekonomiju, iz Fondacije barona Minhauzena, naravno. Teško onom ko im povjerova.

Preostade, samostalni strijelac. Moderno rječeno snajperista. Gađa s boka one sa kojima je tolike godine radio I dijelio vlast. Politički je prilično promiskuitetan, što će reći laka roba. A nudio se svima. Sada čeka da utrči na zadnja vrata kad skonta od koga može da iznudi više.

U svim krizama recept za osvajanje vlasti je isti. Važno je uperiti prst u nekoga. Kriv za sve moguće I nemoguće. Samo da se makne pa ćemo mlijeko lopižom zahvatati iz potoka. To najbolje pali kod masa. Palilo je u Njemačkoj prije II Svjetskog rata, palilo je I u mučki umorenoj Jugoslaviji kada je Sloba na isti način dizao ruku. Ne bilo primjenjeno niti će. Ali ostaje činjenica da opozicija u kampanji bogato koristi sličnu formulu. Toliko cijene ovaj narod, koji je svoju pamet I hrabrost da napravi pravi izbor dokazivao I na najtragičnijim istorijskim razmeđima.

Nijedna vlast nije savršena I ne može biti. Usavršava se u sretnijim državama uljudnim parlamentarnim dijalogom I konstruktivnom kritikom. Nažalost to nije naš slučaj. Važi, pravilo .popljuj sve po sistemu što gore to bolje. Naročito ako nešto može da bude uspješno. Kako god neko cijenio ili ne cijenio sadašnju vlast zaslužila je bolje protivnike.

Na kraju da dodamo uticaj tzv. nezavisnih  novina Vijesti na dugogodišnje zbunjivanje građana Crne. Gore. Najnezavisniji su od istine, pečena obraza godinama plasiraju lažavine. Kad se utvrdi da lažu, izio vuk magarca. Jedino su zavisni od para. Čije su nek utvrde za to zadužene državne institucije.

14 KOMENTARI

 1. ne zna se koga ste bolje opisali. Ma opiturali ste čini mi se ipak onoga pčelinjega prezimena tužibabca, ma ni peluzičaninu nijeste ostali dužni.

 2. Gospođo Bajković bili ste i olstali vrsna intelektualka.
  Bez parola dosljedna svojoj zemlji i samoj sebi prije svega i svojim moralnim i ljudskim načelima. Čestitam! Živjeli

 3. “Genijalna Nena….”-iz zemlje-u kojoj su GENIJE nestale-PRESELILE se ( srećom-na vrijeme!) u VJEČNOST,još u XIX vijeku NOVE ERE…”Oni tebi serdare-ti njima vojvode..od Pavla Đurišića,Sekula Drljevića,Blaža Zvicera Đukanovića,Krsta Zrnova Popovića…i ostalih “vojvoda”-koji ste NAS DOVELI-do PRESTONOG Cetnjskog PONORA…?!!! Za cigli KVARAT od VIJEKA…!!!! “BRAVO BRAVI-SIMO..relaksirani”?

 4. …za legitimnu vlast-čiji je legitimtet ovjeren u ABlejanju-kontrarevoluciji 1988/1989 godine..? Koju niko više ne pominje..? Zašto? Priprosto rečeno-MANIROM”neocrnogorske intelektualne-AGENTURE /N/VladineOorganizacije”-ABlejanje se nemere uklopiti-je nije bila “PLODOVI PLANINA i (pa do) MORA”-liši Cetinja”-i BEZ učešće današnje tzv “OPOZICIJE CRNOJ GORI”…?Dapače..PROTAGONISTI ABlejanja su bili “BRADAMA brez GLAVA…”-današnja i do JUČERANJA POZICIJA NA VLASTI… MEĐUSOBOM ZAKRVLJENI zbog osebenih interesa i gu…?!! Na žalost “neocrnogorske intelektualne AGENTURE-/N/VO….”?!!! Priznat joj se mora-“PROBUDILA JOJ SE SAVJEST”-posli kvarat od vieka…koji je ova “AGENTURA”-zobala i pozobala u kooperacijiji-sa “LEGITIMNOM VLAŠĆU…o trošku DEMOSA senca DEMOSA”? Mnogo sreće i zadovoljstva svima vama (POZICIJI i tzv.OPOZICIJI CRNOJ GORI ?)-želi vam penzioner iz Prčanja Jole Drinjak-koji u vas “VJERUJE”-zahvaljujući svojim očima-koje ga ,u proteklih kvarat od vijeka,nijesu (JOŠ) vodile do GLASAČKIH MJESTA!!! Zato veliko HVALA MOJIM OČIMA…!!!! Uz pjesmu Tanje Šeter :NIKO TAKO STRASTVENO NE PODMEĆE i LAŽE-ka ĐETIĆI i “NEOCRNOGORSKA INTELEKTUALNA AGENTURA-/N/VO..od PLANINA pa do MORA…”?!!! STUDEN i STRAH-u meni TINJA,da se ne POTULI-moja jedina DOMOVINA PETROVIĆA NJEGOŠA-CRNA GORA…?!

 5. Ovo im je slika i prilika.Privjesci i izdajnici.Ni ovi na vlast nijesu cvjećke ali su buket najljepših ruža za Front i društvo oko njega.CRna GOra naša kuća kome je tijesno neka ide ća.

 6. Odavno nismo kjavno čuli Nenu, neka ste joj dali riječ. Ona ima pravo na riječ jer nije mijenjala mišljnje u zadnjih 50 godina. Neka je prigovorila i Rakčeviću , jer što je on napravio nije objašnjivo, i neće se lako u budućnosti oprati. Bolje je bilo MIlu da je držao Ranka, jer on je jedini doslijedan ideji od početka, i jedan je od rijetkih boraca za CG, a što se oko nekih stvari nisu slagali, moglo se prevazići. Ako ne bude imao s kim u koaliciju, oped sa Rankom na novim proncipima. To je jedini način koji garantuje opstanak CG na putu u Evropu i Nato, sve ostalo je veliki rizik za državu.

  • “…Nena nije mijenjala mišljenje….”-niti se oglašavala na / od SRAMOTNOG ABlejanja-kontrarevolucije-1989-a propo Nazočne današnje vlasti (pozicije i opozicije-iz iste tikve..?!) Što bi pita i reka NJEGOŠ:” A što je MIŠ u TIKVU-nego SUŽANJ…”?!

 7. Gospođo Bajković nagrdiste ih i malo im je !!! radi stolice i g…ce da Crnu Goru prodaju. Evo im ga na!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].