Neka križ čuva ovaj grad

3
postavljen križ na kupolu zvonika Gospe od Zdravlja

Križni put

“Za križem od Katedrale do Gospe od Zdravlja”, naziv je pobožnosti koja je održana u subotu 16. marta u Kotoru.

Ova pobožnost je u sklopu proslave godine vjere, koju je proglasio papa Benedikt XVI i u čast 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, kojega je rimski car Konstantin Flavije Veliki donio 313. godine, dajući slobodu ispovijedanja hrišćanske vjere u Rimskom carstvu, kojemu je tada i Kotor pripadao, kazao je za Skala radio don Anton Belan, generalni vikar kotorske Biskupije.

procesija

Pobožnost je počela u kotorskoj katedrali Sv. Tripuna, a potom su vjernici nosili križ i postavili ga na saniranu kupolu zvonika Gospe od Zdravlja na tvrđavi Sveti Ivan.

Križ je u prisustvu brojnih svještenika i velikog broja građana Kotora i Boke blagoslovio biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić.

U procesiji od katedrale Sv. Tripuna do crkve Blažene Ozane i nadalje do Gospe od Zdravlja, u molitvi i sa križom na rukama, vjernici su stajali na 14 postaja križnog puta.

Don Anton Belan je ovom prilikom poručio “Neka ovaj križ čuva ovaj grad i sve njegove stanovnike do u blaženu vječnost”.

procesija

Križ su nosili oni građani koji su se prijavili za križni put, 50 muškaraca.

Zvonik na crkvi Gospe od Zdravlja urađen je 1727. godine i tada su u njega položene moći Svetog Gaudencija i Svete Venerande.

Novi križ od inoks metala je visok metar i 80, širine metar i 30, kojeg je prema nacrtu arhitektice Zorice Čubrović, uradio Miro Franović, poznati radnik na zaštiti kulturnih dobara u Crnoj Gori.

(detaljna foto galerija na facebook stranici Skala radija)

Biskup sa vjernicima

3 KOMENTARI

  1. PorukE moj vuče..opasna si ti zvjer..jesi jesi..Nabijena mržnjom i zlobom.Što to ne saopštiš komunalnim policijotima što su skinuli onu nagrdnu konstrukciju ,koja nije ni viđela časnog krsta,već zlu nakanu grupe jadnijeh ekstrema.Što im to ne prezentaš ,no ođe iza đžbunova,praviš se hrabar.Pljuješ po jedinom legitimnom procesu i načinu kako se hrišćanski obilježava bogomolja.
    Što ti i tebi slični ne poperite tu zbudženu konstrukciju na kakvu crkvu ,kad je tako lijepa ,i prezenca??!!..onako sve u djelove je spuštite ..i onaj ukradeni stub od struje te su vi oburdali..i ove sve antene..Sve to skupa sa ovih 4 S..
    Montirajte to..Ako je to ukras….Što da ne??…
    E vidiš nećete..Krst ili KRIŽ je isti i vama i NJIMA…Hrišćanski…JEDAN..Jedini…Zato se pomoli bogu za oprost u zavisti,ljubomori,bratoubilačkom porivu…Neka ti OPROSTI..Veliki je BOG ..Jedan i jedini..Svijeh nas…a vuku i njima sličnima..

  2. Lijepo je bilo a i vrijeme je poslužilo. Dosta svijeta i kotorana a cijeli put je pratila naša radio skala i svaka vam čast

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].