Mladi ekoreporteri kotorske Gimnazije samo za uspjeh znaju

2
naši mladi ekoreporteri u Skala radiju

Eko reporteri

Podizanje svijesti kod mladih, prije svega i stalno informisanje o zaštiti životne okoline, čistijem gradu i zalivu, osnovni su zadaci mladih ekoreportera kotorske Gimnazije.

Okom reportera, oni su u svojim akcijama, timskim radom markirali crne tačke i ekološke probleme u kotorskoj opštini.

Završetak kanalizacionog sistema prijeka je potreba da bi kotorski zaliv bio zdravo i čisto kupalište, kazao je za Skala radio Vasilije Adžić.

Mora se završiti konačno sa nelegalnim ispuštanjem kanalizacije u more iz brojnih lokala i objekata na obali, primjećuje on.

Asja Ševaljević skreće pažnju na kvalitet vode za piće koji je istraživala sa svojim timom i tom prilikom posjetila gradski Vodovod.

Takođe su crne tačke kod hotela “Fjord” gdje izvire kanalizacija, kao i na Muu, pa se na tim lokacijama ne preporučuje kupanje, kažu mladi ekoreporteri.

Već u Diobroti i prema Sv. Stasiju more je čistije i uslovnije za kupanje, kaže Milena Brajović.

Ljepša ekološka slika su gradski bedemi na kojima nema smeća, glavni gradski park i šetalište dobrotskom rivom, što pokazuje video snimak ekoreportera.

Međutim, problem su psi lutalice, posebno šetalištem u Dobroti i neodgovoran odnos vlasnika kućnih ljubimaca koji se uneređuju gdje stignu.

Đorđije Kalezić je izdvojio kampanju “za manje smeća” u kojoj ekoreporteri aktivno učestvuju i u okviru koje su nagrađeni njihovi radovi.

Njegov tim, rekao je Kalezić, bi pomogao Javnom komunalnom preduzeću Kotor u izradi komposišta za odlaganje i tretman smeća koje ostane poslije pazarnog dana na gradskoj pijaci.

Za ekoreportere nijesu aktivnosti samo jedan dan u godini, već planetu zemlju treba svakodnevno čuvati, a o kotorskom zalivu, jednom od najljepših zaliva svijeta, treba stalno brinuti kako bi što čistiji i ljepši ostao za buduće generacije, poručili su mladi ekoreporteri kotorske Gimnazije.

Nagrade za naše mlade ekoreportere nijesu novost.

Od osam radova, četiri su nagrađana na konkursu za Mlade ekoreportere.

Đorđe Kalezić, Katarina Pašić i Sara Đurović su osvojili prvo i treće mjesto u kategoriji Litter less, dok su Vasilije Adžić, Milena Brajović i Olja Aleksić prvi u kategoriji za Mlade ekoreportere.

U istoj kategoriji, Aleksandar Kaluđerović, Stefan Bogdanović i Asja Ševaljević su trećenagrađeni za svoj video rad.

Aleksandrova slika je takođe nagrađena sa trećim mjestom u kategoriji Litter less.

Njihovoj mentorki, prof. Fikreti Adrović uručena je zahvalnica.

Učenicima su u podgoričkom hotelu “Ramada” uručene raznovrsne nagrade poput digitalnih fotoaparata, diktafona, digitalnih ramova, kako bi i u budućnosti, uz pomoć tehnologije nastavili da ukazuju na problem u našoj prirodnoj okolini istovremeno ukazujući na njenu raskošnu ljepotu.

dodjela nagrada
mladi ekoreporteri
zajednički snimak za uspomenu

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].