Miroslav Ćosović: Ruski pukovnik piše 1814. svom caru, da su se Crna Gora i Boka ujedinile u jednu naciju

0
Tabla postavljena 1988. godine

Na današnji dan prije 207 godina, opštenarodnom voljom iskazanom u aktu svojih najviših predstavnika, ujedinile su se u jednu državu Crna Gora i Boka Kotorska.

Tog 29. X 1813. godine, u ime Crne Gore i Brda, ugovor su u Dobroti potpisali Petar I Petrović Njegoš i guverner Radonjić, a u ime Boke  predstavnici Paštrovića, Grbljana, Pobora, Maina, Luštice i drugih opština u Boki. Boka kotorska je u srednjem vijeku bila u sastavu države Duklje, a djelovima Boke kasnije je upravljao i Ivan Crnojević.

Niko ne obilježava ujedinjenje iz 1813. god: Ne treba da se čudimo što crnogorska nacija kopni, smanjuje se i služi kao plodno tle za stvaranje nacije koju oblikuju srpski popovi. Ako takoreći niko nikad od državnih kulturnih i drugih institucija nije obilježavao ujedinjenje Crne Gore i Boke 1813. nije čudo što je SPC u Boki napravila tako mnogo Srba.

Bar pola Bokelja ne znaju da su se Crna Gora i Boku ujedinile prije 207 godina, a prije nekih 5-6 godina vjerovatno za taj događaj nije znalo i 70-80% Bokelja.

Tako popovi Srpske crkve mogu nesmetano da obmanjuju narod, pa je pop Mijajlo Backović ovako fantazirao: “Boka je tek formalno-pravno 2016. godine ušla u sastav Crne Gore, a 47′ godine je pod tačku razno po direktivi Komunističke partije pripojena Crnoj Gori. Takođe, Boka se po oslobođenju 1918. godine i po ulasku srpske vojske, koja je oslobodila Boku i druge krajeve primorja, direktno, a ne preko Podgoričke skupštine, pripojila Srbiji, a kasnije Kraljevini SHS“, podsjeća Backović.” (“Kad crnogorski separatisti tuže Srpsku pravoslavnu crkvu da je separatistička”, 18. IX 2019, link)”

Ovo je nova ujdurma potekla iz SPC i krugova oko nje, eto, Bokelji i Crnogorci nemaju ništa zajedničko, vjerovatno zato što je Simo Sarajlija importovao 1827. srpsku nacionalnu ideologiju u Boku i Crnu Goru, pa pop Backović smatra da preci: njegovi, Grbljana (za čije duše brine) i Bokelja, prije Sima Sarajlije  nijesu ni postojali! Mijajlo Backović svoje potomke računa od Sarajlije do danas, one prije Sima ne pominje, jer ne pominje ujedinjenje Crne Gore i Boke 1813. godine.

Kad pop Mijajlo ispira mozgove Grbljanima i ostalim Bokeljima kako je Boka pripojena Crnoj Gori 1945. godine, to je kao kad bi neko ubjeđivao Venecijance da oni nikakve veze sa Italijanima nemaju i da je greška njihovo ujedinjenje sa Italijom 1866. godine.

Nikič piše Ruskom caru, 1814. godine: Pogledaćemo jedan vanredno zanimljiv istorijski izvor iz 1814. godine. Istorijski institut iz Podgorice objavio je 1998. zbirku izvornih dokumenata u dva toma, pod naslovom “Ujedinjenje Crne Gore i Boke 1813-1814”. Dokumenta su ispisana iz raznih arhiva i iz vremena su ujedinjenja Crne Gore i Boke. Zbirku dokumenata je obradilo i priredilo dvadesetak naučnih radnika, a predśednik i  potpredśednik redakcije su bili – akademik Slavko Mijušković i dr Jovan Bojović, obojica su bila na stanovištu da su Crnogorci dio srpskog korpusa.

Nikic ruskom caru

U zborniku je objavljeno skoro 800 dokumenata i – ne postoji nijedan jedini u kojem su na teritoriji Boke i Crne Gore pomenuti Srbi. Među dokumentima na italijanskom, francuskom, ruskom, engleskom, u zbirci je dat i priličan broj ćiriličnih dokumenata koja su, dakle, pisali naši ljudi, tako da ne može  biti zabune: u svijesti Crnogoraca i Bokelja srpska narodnost na teritoriji današnje Crne Gore tada – ne postoji.

Izuzetno svjedočanstvo iz Boke Kotorske ostavio je ruski pukovnik Nikič koji je svom – Ruskom caru u maju 1814. godine poslao izvještaj da su se Crnogorci i Bokelji sjedinili u jednu naciju (strane 286 i 287 pomenute zbirke, tom I)!

Pogledajte sa faksimila iz knjige, ruski pukovnik ćirilicom piše riječ – nacija, nije naveo riječ – narod. Eto crnogorske nacije zajedno sa Bokeljima, mnogo prije Milovana Đilasa, omiljenog lika iz popovskih etnobajki.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].