Miodrag Iličković: Bivši i sadašnji diplomati

23
Miodrag Iličković

Uključujući se u kampanju protiv kandidata opozicije Miodraga Lekića, crnogorski premijer Milo Đukanović je izjavio, kako prenosi RTV CG u dnevniku od 18. marta 2013., da su devedesetih godina svi diplomati, pa i Lekić, pozvani da se vrate u Crnu Goru.

Iako je izjava Đukanovića u kontekstu serije negativnih kvalifikacija gospodina Lekića, sa njime se implicite svrstavaju u “isti koš” i ostale diplomate koji se nijesu vratili što i mene kvalifikuje.

Ovo jedino možemo razumjeti kao aluziju da su Lekić i ostali, ostali na stranu neprijatelja Crne Gore.

Kada bi bilo, kako kaže Djukanović, da smo svi pozvani da se vratimo u Crnu Goru i uključimo u društveno politički proces obnove zemlje, kao što je bio slučaj sa ostalim republikama, i crnogorska diplomatija bila bi bogatija profesionalnim, patriotskim kadrovima donoseći sa sobom važne političke i ekonomske kontakte godinama stijecane širom svijeta.

A neki od nas ne bi bili prinudjeni da se potucaju u izbjeglištvu.

Nijesu svi crnogorski diplomati dijelili isti tretman i “zaslužili” da budu pozvani u Podgoricu.

Sigurno tu ne spadaju oni koji su ignorisali lojalnost tadašnjem koalicionom režimu i opoziciju nezavisosti Crne Gore kao kriterij za ostanak u službi, smatrajući ih ponižavajućim i protiv njihovih principa.

Uostalom što bi ih čekalo da su se kojim slučajem bez poziva vratili kući?

Oni koji su bili naivni i vratili se našli su se u još goroj situaciji nego u Beogradu, kao prognanici u svojoj zemlji okruženi cinizmom bez društvenog identiteta pod psihološkom i socijalnom presijom.

Većini crnogorskih kadrova nijesu se lomili o glavi etički principi i crnogorski patriotizam pa su nastavili da služe režimu sve do kraja. Kada je Branko Lukovac trebao da konstituiše novi crnogorski MIP u njih se pouzdao! Možda su to Đukanovićevi pozvani diplomati.

Za nas je predsjednička kampanja dobra prilika da pratimo izbliza demokratske principe u akciji i osjetimo koliko je svih ovih godina uznapredovala politička kultura. Ali prošlost je još sa nama.

Zato budimo zadovoljni da se Đukanovićev poziv nije odnosio na nas ostale, izbjegli smo moralnu dilemu.

Danas naša djeca mogu da žive u zemljama koje im daju perspektivu i pred njima otvaraju svijet.

Sa stečenim kvalifikacijama i obrazovanjem njihove ambicije nijesu limitirane granicama ili pripadnošću partiji na vlasti, kompetitivni su da nastave karijeru bilo gdje u svijetu.

To bi željeli svima u Crnoj Gori.

Miodrag Iličković

Prenešeno sa sajta http://www.montenegro.org.au/

23 KOMENTARI

 1. Ilickovicu svaka ti je na mjestu. Tvoj obraz ne mogu kupiti ni sa cime a neka se pojedinci sire na racun Crne Gore ma ce im ta pohlepa doci glave.

 2. Milovane samo da ti kazem da se zice vise ne razvukuju. Vidi se da si staroga kova jer je danas sve bezicno moj Milovane. Ovi sto su nekada razvukovali bogome su ih dobro razvukli i uljebili i sebe i svoje familije. Obrazu im nista ne fali a moze bit i da za obraz nije ni briga.

 3. Ja dugo zivim u Australiji i pamtim mnoge strukture diplomacije koji su se ovdje izmijenile od one najranije jugoslavijanske pa do danasnjih dana i ovo cu vi reci. Bilo je medju nasim diplomatama mlogo finoga i gospodskog ponasanja i nasi iseljeni su ih cijenili i oni su imali postovanje prema nama u tudjini. Nekako se sve pocelo mijenjati sa pocetkom ratovanja i kad je juga pocela da puca po savovima pocela je da puca i nasa diplomatija. Da se razumijemo Ilickovic je bio zadnji izdanak ozbiljnog i profesonalnog diplomate koji je dosao iz Crne Gore. Zadesila ga nevolja da je bio u nezgodno vrijeme kada su bivale one demonstriranja Hrvata na konzulat i kada je doslo do pucnjave. Tada su ga sikanirali Milosevic a uz pomoc Crne Gore jer su oni na to pristali. Ilickovic je prvo gleda interese one drzave pa i Crne Gore i zato je nastrada. Onda je dosa ovaj Kostunjicin imenjak koji je prvo gleda da skuci sebe i familju i tu nije preza ni od cesa. Uspio je podobro i neka mu sluzi na cast a onda dolazi jedan te su ga skrajnuli bulatovicevci no su ga nasi odje ponapili pa je neslavno zavrsio diplomaciju i vrnut je ekspresno u podgoricu i najposle je dosa jedan te nije znava jednu progovorit no se samo svadja sa ovim separatistima i koj zna dje su ga potlje skrajnuli i tako se zavrsila crnogorska diplomacija na bruku i sramotu sviju nas.

 4. Najdane svi smo mi koji imamo bilo kakve veze sa mipom od cistaca i obezbjedjenja pa do ministra. Medju nama se dobro zna ko je i kako zakucio diplomatski kolac. Ko zasluzeno a ko rodbinskim kumovskim ili kakvim drugim vezama. Dobro znamo ko se okoristio i ko je cuva interese i obraz Crne Gore a ko je cuva svoje dupe. Ma znaju to mnozina i obicnih gradjana e Crna Gora nje toliko velika da se sve ne sazna preo noci.

 5. Da,da..i ja se slažem,da bi u buduće bilo kulturno-kultura govora to i zahtijeva-da se svi učesnici-komentatori obavezno moraju potpisati svojim pravim imenima-adresama ispod svojih komentara, ako iskreno prizivaju kulturu u pripomoć?

 6. Ada nemojte mi toliko falit Mija jer dobro znam da je sa ovim sto ga pominjete Bajovog potomka dugo srka iz istog zepter tanjura ada to je bila tvrdjava u koju se niko van familije nije moga primac kakvi konkursi i oglasi no sam se ja snasla na bolju stranu.

 7. Crni potpuno si u pravu! Mnogi su zavrsili u diplomatiji zahvaljujuci rodbinskim i kumovskim vezama a bogomi je dobro nekad znati i zice razbuci dobro ka ovi bajov nasljednik. Znamo svi o kome je rijec jer se u mipu sve zna ha ha ha. Moram dodat da se u taj krug ilickovic nikako nije uklapa niti je moga ali barem svima moze pogledat pravo u oci a funjare neka gledaju sebe u svojim gramzljivim kvadratima.

 8. Ja mislim da se ovdje preceruje u slobodi govora i ovo prelazi u zloupotrebu medija koje bi administrator tyrebalo da kaznjava! Naime nije sporno sta ovi pricaju no je poenta sto se izlazi iz teme komentara. Ovdje je prica o diplomatama koji su pozvani da se vrate u Crnu Goru i onima koji poziv nijesu dobili a i o onima koji su iskoristili diplomatiju za racun licnih interesa a drzava im je na potonjem mjestu. Dakle i ovom prilikom, a i ubuduce bilo bi kulturno od svih ucesnika da se ogranice na komentare vezano za temu koja se komentarise.

 9. Nije problem u Jordanu ili u 1941 godini!!! Problem je u vama potomcima slugu fašističkih okupatora Italije i Njemačke-1941/1945!!! Problem je u vama potomcima-saradnika moje službe i drugih službi(špijavali ste da bi ste “oprali”šporke obraze koje ste omastili na italijanske gamele-porcije!) koje su brinule o državi-koju su ti i tvoji krmci oburdali za raćun tuđinaca 1989 godine-moj Najdane ne ponovili se ni u arheologiji!!!!Dobrobi bilo da ne pominješ Gole otoke-jer meni rođeni stric u 25 godini ostao da čuva u neznanoj grobnici sjeverni Jadran-moj Najdane potonjeg kasapina sa Dedinja moj Najdane! Slušaj me dobro,što bi vam god rekao-malo je naspram nedjela vaših moj Najdane!!!! Ne sjećam se da si proble..povodom onih svinjarija na školi u Tivtu i na prostorije HGI u TIvtu moj Najdane!!! Ne sjećam se da si proble… na “divne” riječi I. B.-Adio Mare :” E ma ne volim ove što su šljegli s’brda u Boku-jer tako su mislili moji i tako mislim i ja”-sve na ovom Portalu -prije par dana-marta ove godine”,moj Najdane? I za kraj očekujem od tebe, da se u buduće potpišeš ispod tih tvojih vajnih izjavica-tvog “provjerenog poštenja” koje ovjeravaš tuđim imenima-braneći time bruku i sramotu ,svoju i predaka moj Najdane!! Gukni-oglasi se “junače” ako ti basta moj Najdane?

 10. Svaka ti cast Ilickovicu no si manjak sa svojim postenim odnosom prema Crnoj Gori. Tebe su sasjekli jer si bio odan Crnoj Gori i mjesto da te ovi novi za to nagrade oni su te jos dublje gurnuli da ih sram i stid bude. No ko ti je kriv! Da si bio pametniji pa iskoristio konzulske dane da lijepo zaposlis svoju gospodju pa onda uposlis i sebe pa dobijes papire i krenes u kupovinu nekretnina danas bi drugu pjesmu pjeva. Djeca bi ti bila osigurana ka drugima sto su kopali i rukama i nogama da se ufate Australije a ne ka ti moral i postenje i Crna Gora. Malo je nasih diplomata poput tebe moj Ilickovicu malo ali to ne vide nasa gospoda.

  • Joveta da se razumijemo Ilickovic je gospodin covjek. Diplomata pismen i kulturan i on nije ni moga bit jedan od onih kojima je licni interes bio ispred drzave koja ga je poslala da je predstavlja. Da se ovdje ne lazemo ja znam upravo jednoga koji je ovdje po kancelarijama razvodio telefonske zice kopajuci rukama i nogama da ga negdje posalju. I eto taj zavrsi gdje i Ilickovic ali za razliku od njega ovaj Bajov nasljednik prvo skuci familiju pa onda i sebe pa na kraju ovaj sto mu sve to posvrsava umalo ne zavrsi u zatvor! Znas ono ne ucini dobro da te ne snadje zlo. Eto takvi su nasi neki prekonoc diplomati.

 11. Ovo ti je,za razliku od tebe,čovjek iz poznate Crnogorske porodice NOSILACA PARTIZANSKE SPOMENICE 1941! Dakle,kada su tvoji “spavali” i prespavali 13.jul 1941-a bili,prije toga,sretni i budni 6.aprila 1941?Ćao beleco i:b.-ne brini za Crnu Goru i njene građane,posebno ne za ove što ih “voliš”-e su šljegli u Boku(kako reče na ovom poralu: “tako su mislili moji i tako mislim-“volim” i ja(?))!!!!!
  Ćao mago-amalganu omi.. i onag..,ćao!!!

  • Je li Jordane ti bi jopet da je 41. e pa nece moci dosta nam je tebe i tvoje vladavine . Posteni su gore na nebu a ostali su samo oni sto su cerali na gole otoke..Ne mozes nista vise pa vrijedjas na svim portailma postene ljude.

  • A je su li se prvi partizani digli na oruzje protiv okupatora… ili su falsifikovali datume… ?
   Koja ti imas saznanja o tome Jole?
   Tvoja sluzba je to sigurno zna/la ?

   Adio Mare!!!

  • Ja mislim da bi na ovim portalima trebalo uvest reda i discipline a i s obzirom koje gene nosim u sebi,dajem sebi za pravo da ovo napisem, uvest reda makar i na nacin kako je to radio moj otac bivsi zandar,koji je u svoje pero prebijao kosti komunistima koji su bili organizatori borbe protiv fasista kasnije neki od njih i nosioci Partizanskih spomenica .
   Kasnije mojim marljivim radom u vojni odsjek,spijavanjem i pracenjem postenih ljudi i slanje istih u vojsku oprao sam obraz sebi ,barem se tako nadam.
   Inace sam radio kao licni sofer i dousnik poznatog kotorskog biznismena V.L.
   velikog antikomuniste koji je svoje bogastvo steko najvise za vrijeme komunizma, koji podrzava i velica ideje koje je moj otac kao zandar, pendrek palicom branio ali ne i odbranio.Inace moj bivsi gazda sada zivi u Londonu jer ga traze u Srbiju za raznorazne pronevjere i pljacke a njegovog poslovnog partnera i kuma trazi Interpol ali sto cete dragi moji snasli se ljudi,pogotovo u periodu od 1991.pa naovamo a ja se ponosim i ne krijem da sam mu bio licni sofer.

   • Jole ne odgovori mi na pitanje… ko se prvi digao na oruzje ’41?
    a da si pratio postene ljude to svi znamo u Kotoru.
    Prcanjani sa tobom zbore “ali u male” hehehe
    Jos se boje sto ce reci pa zato i nisi isao u diplomatiju dalje od Boke..najvise kazu da si bio aktivan u Tivat….(zato tamo svako malo neka gadost, em na skoli, em na HGI kancelariji…provokacije svih vrsta)

    A gle cuda i meni je tata bio kraljev zandar(Kralja Petra i Crnogorskog kralja Aleksandra unuka velikog Crnogorskog i dugovjecnog KRALJA NIKOLE) hehehe

    U ocekivanju kad ce s otic vec jednom kod moje pocivne baba Mile na kafu odgovori(please) direktno na pitanje radi istine i mladjih generacija.

    Adio Mare!!! Bjeladin Humac!!! I….B……”!!! itd hehehe +++++++?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].