Mediteranskim biljem okićen glavni gradski park i šetalište u Dobroti

9

Ljilja Radunović

Ljilja Radunović

Javno preduzeće Morsko dobro u saradnji sa NVO Eko centar “Delfin”, Javnim komunalnim preduzećem Kotor, opštinskim Sekretarijatom za zaštitu prirodne i kulturne baštine, Eko sekcijom Osnovne škole “Njegoš” danas su organizovali akciju čišćenja, uređenja i sađenja mediteranskog bilja (lepezaste palme i ukrasno žbunasto bilje) duž šetališta u Dobroti i u glavnom gradskom parku.

Dobrotskom rivom od Sente pa nadalje su zasađene lepezaste palme, a u gradskom parku preko 20 sadnica različitog mediteranskog ukrasnog bilja.

Takođe je pokošena trava u parku i pokupljen otpad i već je ljepša slika.

Ovo je za Skala radio kazala Ljilja Radunović, predsjednica Eko centra “Delfin” iz Kotora.

Takođe su juče organizovane ekološke radionioce u OŠ “Njegoš” na temu autohtono mediteransko bilje, a publikovan je i poster sa desetak tipičnih mediteranskih biljaka sa osnovnim informacijama.

Ekolozi kažu da će nastaviti ove aktivnosti, vjerujući da će se sve što je urađeno, posebno nove sadnice, održavati i na pravi način njegovati.

9 KOMENTARI

 1. Istina djecu nemozemo pustiti u parkove niti da se izigraju po travi od izmeta pasa.Ako se vec toliko u zadnje W god kupuju psi,radi pomodarstva a ne iz prevelike ljubavi,cistite za njima i pazi te ih na pravi nacin.Meni su bitnija djeca i njihovo zdravlje nego neke djukele.Treba pod hitno uvesti kazne za vlasnike .Vidjet cete onda kako ce svi setati da kesama i metlicama kao pametan i civilizovan narod po evropi.

 2. u pravu je altair takvih prizora je svakodnevno kroz dobrotu a i preko rive pa niko nikome ne odgovara i sad ako se neko pobuni odmah mrzi zivotinje

 3. Prije neki dan, mlada djevojka od petnaest-šesnaest godina šeta Dobrotskim šetalištem ogromnog džukca od šestdesetak kilograma.
  Bez korpe, naravno!
  “Priteglo” kučka baš dok su prolazili bijelim pločnikom.
  Djevojka zastaje, dok se džuko olakšaje, ostavljajući ogromnu
  gomilu na šetalištu, kao da se magarac istovario.
  Ponosna vlasnica sva srećna što se njen ljubimac olakšao, sa smiješkom se osvrće, valjda tražeći da li još neko od prolaznika uživa u njenom bizarnom, necivilizovanom ponašanju, nastavlja šetnju.
  –Mala, gdje ti je metlica i lopatica, da očistiš to iza svog psa, upitah djevojku?!
  –Stari, gledaj svoga posla, odbrusi mi malecka!!
  Zaćutah, postiđen, pitajući se u kojoj to besudnoj zemlji mi obitavamo…
  Jer “naučiti” vlasnike kučaka da poštuju komunalni red, ne iziskuje
  nikakvu novčanu investiciju u ovom vremenu besparice. Dovoljno je da
  nadležni službenici RADE POSAO ZA KOJI SU PLAĆENI, u sprovođenju
  opštinskih odluka o držanju kućnih ljubimaca.
  A Komunalna policija ne vidi ništa. Ustvari neće da vidi.
  Sjutra će se načelnik Kom. policije hvaliti kako nije podnio ni jednu
  prekršajnu prijavu protiv vlasnika kučaka, koji svoje ljubimce
  drže i šetaju na neprimjeren način.
  Nije dovoljno grlenisati – “ja volim životinje”, pa onda sa svojim kučkima
  ugrožavati tuđi mir i sigurnost.
  I ja volim životinje, možda i više nego svi ovi “kučkoljupci”, koji se
  prse, ali na način da moji ljubimci ne smetaju drugim ljudima.

 4. a sto je bolje kada dobrotom ne mozete proci od kucaka i njihovih izmeta nasta nam lici setaliste na setaliste za pse kao i od mobilijara kafica tesko se prolazi dzaba sve palme i ukrasi treba prvo narediti vlasnicima kucaka da sklone kucke ili da ih vode na povodac i ciste za njima kada bi jednog kaznili da vidite kako bi poštovali pravila

  • DRAGA lola, BOLJE GLEDAJ DJE SE POGANI NAROD A NE SIROTI KUCKI. TI NE VOLIS ZIVOTINJE I NIJESI DOBRA OSOBA. VIDJI GDJE VRSE NUZDU U MORE I DJE IDU FEKALIJE A TO TI NE SMETA NO BIZINI . BLAGO TEBE STO SI DOBRA I PLEMENITA.

   • ti si blagota vjerovatno jedan ili jedna od setaca kucaka dobrotom pa ti to smeta ne mrzim ja zivotinje ali mrzim smrad i izmete setalistem koje je kao prvo izgradjeno za narod ne za kucke njih setajte oko svoje zgrade ili kuce a ne da zagadjujete okolinu

 5. E.Čuo sam za te snimke.Pričauuu.No ko će u pržun.
  Dako budu krivi ovi smetlari te nam metu ulice krivi.E???
  A ovi Mrdak.On menađer???Presjednički kiandidat???!!!

 6. Jes baš lijepo..No kroz našu komunitadu se priča kako imaju ovi komunalni policijoti neke snimke.Ne seksa..No kako se smeće zatrpava na 50 metara od Aerodroma..Tobož to Mrdak kompostira smeće.Ovako.Čuo sam iz pouzadanijeh izvora Mrdak smeće razbača ,pa se pokrije s malo zemlje i onda..nikne golf teren.
  Čudo neviđeno!!!JESTE LI TO AKUŽALI,DOBRI MOJI.
  E dako nam sve proćeta..od toga KOMPOSTIRANJA.
  Niknut će nam ĆEĆE..Mediteransko-Pljevaljsko-Plužinsko-Šavničkim rasadom…Blagoššš nama šnjima…I ovim Delfinarijumom..UUU…Blagoššš….majci..Prozirnoj
  Blažen Isus i Marija…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].