Mario Đorđević Noyz: Reperska, Bokeška, iskonska energija

7
Who See - Mario Đorđević i Dejan Dedović

Mario Đorđević

Noyz

Iz kotorske kanižele, sa pjaceta drevnog grada do evrospke scene, dvojac Noyz i Deduh iz klape Who See obaraju već sve rekorde na Eurovision YouTube i do danas je “Igranka” imala skoro 442 hiljade pregleda.

Kotorska klapa Who See uz Ninu Žižić sa pjesmom “Igranka” u maju će predstavljati Crnu Goru na ovogodišnjem Eurosongu.

Mladi, originalni, maštoviti, vaspitani mladići, energiju svoje mladosti pretaču u hip hop muziku.

Od popularnosti im nijesu izrasla krila, priča za Skala radio Mario Đorđević – Noyz, kreativac posebne vrste.

“Da smo pošli na neki prestižni hip hop svjestki festival možda bi i polećeli? Ovako, odlazimo na festival na kome se takmičimo sa nekakvom drugom vrstom muzike i nema što da letimo. Otići ćemo, odraditi i iskoristiti šansu za nastavak rada na nekim dobrim stvarima, i u tom muzičkom smislu definitivno nećemo skretati s puta”, kaže Noyz.

Skala: Da vas je neko prije desetak godina pitao za mišljenje o Evroviziji i muzici za ovaj festival, izuzimajući nastup vašeg prijatelja Ramba Amadeusa, što bi odgovorili?

Noyz: Mislim da bi odbili poziv zato što je nezamislivo bilo do prošle godine da se neko sa ovog prostora pojavi sa repovanjem na neki takav festival. Rambo je probio led i olakša nama da nam ove godine bolje klizne.

Skala: Pišete na narodnom jeziku sa lokalizmima, po nekim romanizmom bokeškog govora. Kako će se, recimo, prevesti riječ petrusin?

Noyz: Možda peršun, ha ha. Pa to dođe kao začin za ribu na gradele, sunce, more koje provlačimo kroz sve naše tekstove, čisto onako da zamiriše na Boku u dvije, tri riječi nevezano za temu u pjesmi.

Skala: Atmosfera Boke iz koje potičete prožima se i u sjajnom spotu za pjesmu “Igranka”. Prenešena je preko karnevalista, iza maski, ima tu više simbola. Koliko si zadovoljan krajnjim rezultatom timskog rada na spotu, budući da si umjetnik mimo muzike i to od formata. Likovnjak, grafički dizajner autor brojnjih grafita, spotova za muziku ponatih pjevača i grupa, CD omota. Da podsjetimo, Who See je izdao dva svoja albuma koja su od glave do pete djelo ovog dvojca, muzika, tekst i sve što ih prati.

Noyz: Od početka sam bio u svemu što se spota tiče, od ranih planova koje sam sa Zonjom razrađivao. On je odradio baš zajeban posao što se tiče cijele organizacije, produkciju, snimanje, režiju. Sviđa mi se kompletna atmosfera. Sviđa mi se što je pjesma vesela, a opet ima tu neku mračnu atmosferu, pa je spot nekako dobio dvije dimenzije i po broju pregleda na YouTubu mislim da smo odradili dobar posao.

Skala: Mario, tvoj prijatelj Deduh. Sjajan  ste dvojac. Spoj dobih energija, po malo ludila kada se mašta raskrili. Dugo radite zajedno, hip hop vam je stil života?

Noyz: Mi odavno radimo zajedno i sigurno prije ove evrovizijske priče imamo sigurno 15, 20 projekata i uigrani smo. Ja i Deduh, ono standardno. Mlatimo tuda 15 godina. Ne znam što bi o njemu rekao? Tu je vazda kad treba. Mislim da ćemo ostati isti. Viđećemo. Ako nas to zlato i dijamanti ne promijene. Ne bi trebalo. Što znam?

Skala: Vratimo se Eurosongu. Kako ćete izgledati na sceni? Ko se brine o vašem stajlingu? Ima li i jedna tajna koju nam možete otkriti u vezi sa nastupom u Malmeu?

Noyz: Pa ja bih vam otkrio, ali se još uvijek malo što zna o tome. Radi se na tome da napravimo neki fazon, s tim da smo jako ograničeni sa budžetom oko nastupa. Izgleda ništa od neke pirotehnike. Trudićemo se nas troje na bini. Eto to vam mogu otkrit. Ja, Deduh i Nina Žižić i nema nikoga osim nas. Potrudt ćemo se sa nekom našom koreografijom, da napravimo neku foru da to sve izgleda kao igranka. Ja vjerujem da će svi ljudi u publici da polude i da će početi da skaču, pa da će tamo da nastane opšta igranka. Što se Nine tiče, mislim da je vrhunski upala u cijelu priču. Otpjevala je to najjače što je mogla. Preslatka je na spotu i na svim fotografijama. Čak nam je i savjete davala kako da se slikamo, da ispadnemo šmekeri, pošto ima više iskustva od nas što se tih stvari tiče. Mislim da je vrhunski upalila kombinacija Who See – Nina Žižić. Neovisno od uslova TVCG da imamo ženski vokal u pjesmi, mi smo svakako to mislili da odradimo zato što nam se prošle godine nekako činilo suvo repovanje Rambovo. Mislimo da to nekako traži neko pjevanje, zato što je takav profil festivala, kad se već takmičimo da se takmičimo.

Skala: Da li ste kontaktirali sa Rambom? On vas hvali na sva zvona. Kakvi su njegovi utisci nakon spota?

Noyz: Nijesam, sad ću ga zvat. Baš sam sinoć o tome razmišljao. Mi smo se potrudili da napravimio proizvod što bolje. Da nas sjutra, ili za deset, petnaest godina kad budemo gledali nije stid što smo išli sa nekim smećem na Eurosong. Pičimo dalje! Nadam se da će sad krenuti te svirke. Malo da tuda pjevamo. Pa biće para i zdravlja i sreće i svega.

Skala: Boka u vama i vi u Boki. Sa njenim urama i aurama. Mario, ti imaš jednu finu pomiješanu genetsku strukturu. Mama ti je Kotoranka, otac Novljanin. Boka u krvi i venama.

Noyz: Jest. Ja sam tu kao neki hibrid bokeški. Miješano meso. Mutant bokeški, ha ha ha. Deduh i ja smo odrasli u Boki i ja sam srećan zbog toga. Mislim da definitivno Boka Kotorkska zrači nekom kreativnom energijom i zato su  gotovo svi reperi koji su nešto napravili iz Crne Gore. Montenigersi i Rambo, nazovimo to nekim repovanjem. To je ta reperska Bokeška energija, iskonska.

Dubravka Jovanović

7 KOMENTARI

    • Gospodžice Majo, odakle znate da je njima Nina dobro legla? Odakle vam takva informacija?
      Sve i da im je dobro legla to su njihove privatne stvari u koje ne valja zadirati.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].