MA: Gubici 14,9 miliona, kasni plata

0

Gubici Montenegro erlajnsa za devet mjeseci ove godine su 14,9 miliona eura, a radnici nijesu primili platu za oktobar, kazao je izvršni direktor kompanije Vlastimir Ristić.

Naveo je i da je u ovoj godini broj radnika smanjen za 44. Upozorava i da kompanija ne može preživjeti bez primjene Zakona o konsolidaciji, kojim je predviđeno 155 miliona eura državne pomoći za MA.

Ristić je za TVCG naveo da je pandemija korona virusa imala razarujeće efekte na poslovanje Montenegro erlajnsa.

“Nama je u odnosu na prošlu godinu za prvih devet mjeseci pad prometa 80%. Bilo koje preduzeće ako izgubi 80 odsto prometa jasno je u kakvoj situaciji se nalazi. Mi pokušavamo da internim mjerama odgovorimo tom izazovu, da čuvamo resurse”, naveo je Ristić.

Podsjeća da je prošle godine gubitak MA bio 8,7 miliona, a poređenja radi, navodi da je hrvatski avioprevoznik pet puta povećao gubitak.

“Svi smo sa tim suočeni. Vlade zemalja pomažu, pokušavaju da sačuvaju nacionalne avioprevoznike. Sada je to bitka, ko će duže da izdrži”, naveo je Ristić.

U ovoj godini 44 radnika manje

Saopštio je i da avioni MA sada za sedam dana lete koliko u sezoni za dan.

“Sa druge strane imate fiksne troškove, najam aviona, zaposlene”, naveo je Ristić i dodao da pokušavaju da budu realni u poslovanju.

“Imali smo dosta ljudi koji su imali ugovore na određeno. U ovakvim uslovima ovako ograničenog prometa, te ugovore prosto nije bilo racionalno produživati”, naveo je Ristić i dodao da je jedan broj zaposlenih pošao u penziju.

“Sve ukupno mi smo za 44 zaposlena smanjili broj radno angažovanih u ovoj godini”, saopštio je Ristić i dodao da još uvijek u kompaniji nije isplaćena plata za prošli mjesec.

Zakon o konsolidaciji MA kojim je predviđeno 155 miliona pomoći za nacionalnu aviokompaniji, kako dodaje Ristić, ne primjenjuje se od avgusta.

Primjena Zakona ili drugi model

“Ako se primjena Zakona obustavi, odnosno i sada je obustavljena, ako to postane trajno stanje i ako epilog tog procesa bude da mi moramo da vratimo i ona sredstva koja smo do sada dobili potpuno je nemoguće da to MA može da vrati”, kazao je izvršni direktor.

Upitno je, kako dodaje, šta će dalje biti sa kompanijom i da li će se Zakon primjenjivati.

“Ako ne budemo mogli da dalje primjenjujemo Zakon drugi model se mora tražiti odmah, to je zaključak”, naveo je Ristić.

On je saopštio i da MA ne može samostalno da posluje, jer je to nacionalno preduzeće koje ima društvenu funkciju.

“Crnoj Gori je potreban MA, ali je i Crna Gora potrebna Montenegro erlajnsu”, zaključio je Ristić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].