Kotoru nakon 200 godina vratiti profesionalno pozorište za đecu

11
sa Kotorskog festivala pozorišta za đecu

Petar Pejaković

Petar Pejaković

Povodom međunarodnog dana dječijih pozorišta, Skala radio je pitao Petra Pejakovića, direktora kotorskog Festivala pozorišta za đecu koliko je pozorište, osim čarolije škola za najmlađe?

U današnjem vremenu elektronskih medija, interneta, kompjutera, pozorište je specifična oblast i rijetki prostor u kojem se uživo mogu viđeti umjetnici i različite umjetnosti, scenografije, kostimi, muzika, glumci, priče i bajke.

To je nešto što je rijetko i što za čitav život ostavlja trag, posebno na mladima i đeci, što reditelj Pejaković garantuje iz ličnog iskustva.

On za ovogodišnji Kotorski festival pozorišta za đecu obećava mnogo lijepih predstava koje će doći iz različitih evropskih zemalja.

Po prvi put će na Festival u Kotoru biti predstave iz Njemačke i Portugala.

Direkcija festivala je u dogovoru sa Belgijom, zatim standardno, ona koje đeca prate i vole na Kotorskom festivalu, pozorišta iz okruženja, a nastavlja se i rad na našim predstavama u kojim igraju đeca i mladi iz Kotora, kazao je Pejaković.

Uskoro nas čekaju neke nove premijere i profesionalne predstave rekao je on, vjerujući  da će se Kotoru nakon 200 godina vratiti profesionalno pozorište za đecu.

11 KOMENTARI

 1. zaista smatram da je petar pejaković sjajan i reditelj i organizator. odkad je on na čelu Festivala pozorišta za djecu taj festival je dobio na kvalitet. Stvaraju se originalni projekti i čitav se grad raduje a djeca najviše. Upravo zbog toga što smatram da je pravi umjetnik strašno i sa zaprepašćenjem čujem da je Pejamković uopšte politički angažovan. Zar to ide uz umjetnika ili je i on pošao onom logikom bolje mi je i u interesu da budem sa DPSOM. Baš me razočarava ta činjenica da se oni ljudi koji žive u umjetnosti tako lako i jeftino prodaju. Ili su ipak cijene mnogo skuplje a krajnji interes najskuplji. Žao mi je da je Pejaković tu i da mu se zamjera na ovaj način na koji čitam. Vrati se Petre tamo gdje ti je mjesto.

 2. Petar je obrazovan mlad reditelj, čovjek koji zna što je pozorište. Sjetite se Novele od ljubavi za djecu prošle godine, i prekinite pričati na pamet.

  • Sjećamo se Novele od ljubavi sa djecom iz Kotora, kao i Gulivera. Uspjeh obije predstave počiva na tome što je za roditelje, (babe, dede, tetke, strine, kume, komšije itd.) predstava u kojoj igra njihovo dijete najbolja na svijetu, a ne radi neke njihove umjetničke vrijednosti po sebi. Riječ je o osrednjem reditelju. Što pak nema veze sa nedostatkom moralnih principa i dosljednosti.

 3. Pedja Suskavcevic je vrhunski domet kotorske publike. Cast izuzecima. Mogu se sad kotorezi i kotorezice diviti i hvaliti Petrovu ideju ali Pedja im je vrh, car, kralj… Na kraju konca, nakon predstave Pedje Suskavcevica vrnu se kuci oplemenjenog duha i punoh srca!

 4. Neko je u stanju da plješće na konvenciji DPS-a, a ovamo sve najgore o njima govori, onaj je ko gleda samo svoju korist, okreće se kako vjetar duva, i kome ni do kakvog pozorišta u Kotoru nije stalo, osim kao sredstva za sopstvenu afirmaciju i dobru zaradu. Nema dobrog pozorišta bez morala i dosljedno čvrstih etičkih principa.

 5. Svaka cast. Kotor je t oi zasluzio ali malo ko ima sluha za ovakve stvari. Bravo ko je doneo ovu odluku. A to sto je poslije 200 godina na ovim nasim prostorima nikad nije kasno jer mi jos zivimo u praistoriju

 6. Alo vuče…altaire…bokelju…para mi se da su neki od vas isto bili tamo,i aplaudirali..Snimali situaciju,da znau da se preobrnu po potrebi “bliznice”(prevod-prim.Autora Jole Drinkera- značenje:glava,obraz).
  A neki od vas čak se i rukovali i potapšali presjednika po ramenima,bratski,onako…
  Zato,manje priče ,e ćemo kao neki u javnost sa slikama ..Pa da se vide.Ti čuveni kritizeri.
  Ostavite ovog čovjeka na mir,jer nije partijski igrač,već razuman čovjek,umjetnik.Koji razumije realnost,a ne kao vi zaludnici zaludni,živite u dobu lašno pomenućeg mačkara i tihog naručioca likvidacija.
  Te batalite,priče no se i vi”umjetnički” presaberite i okrenite se “sebi”…

  • “Koji razumije realnost” da razumije realnost pa trci da pljesce na DPS sastancima. Sta ce da uci djecu .. Da se odma upisu u DPS jer jedino tako ce dobiti sjutra stipendiju, poso, itd. Hajde maki, ne lupaj

 7. Petar je kralj i konačno je on i napravio ono što smo godinama čekali u Kotoru. zato jedva čekam i ovaj Festival pozorišta za djecu.

 8. Ovaj DPS aktivista je zasluzio da bude direktor djecjeg pozorista u kotoru i to nakon 200 godina. samo naprijed, zasluzio si koliko si apludirao Philipu u pozoristu. Tim putem samo nastavi, ima djeca da uzivaju u novom pozoristu

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].