Ko brine o djeci ako su roditelji u bolnici zbog korone?

0

Crnogorski centri za socijalni rad, od početka epidemije koronavirusom, nijesu imali nijednu prijavu ili zahtjev da obezbijede podršku u zbrinjavanju djece, čija su oba roditelja ili samohrani roditelj hospitalizovani zbog infekcije.

 

U strahu sa čime se mogu suočiti u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, neke od roditelja, koji su se obratili udruženju Roditelji, zanimalo je ko preuzima brigu o djeci koja su oboljela, ali bez simptoma ili uz lakšu kliničku sliku, dok su roditelji u bolnici. Željeli su da znaju da li bi imali podršku nadležnih ili bi morali da izlože riziku širu familiju, posebno starije rođake.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja kazali su za portal Roditelji.me da do sada u centrima za socijalni rad nije bilo prijava ili saznanja o ovakvoj porodičnoj, odnosno zdravstvenoj situaciji porodica.

“Samim tim centri nijesu ni mogli biti uključeni u sistem podrške ili eventualne zaštite djece. O zdravstvenom statusu djeteta odlučuje izabrani pedijatar, koji se kada procijeni da je potrebna pomoć centra, obraća nadležnom centru za socijalni rad za preduzimanje daljih mjera i radnji iz svoje nadležnosti”, kazali su portalu Roditelji iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako su dodali, ukoliko bi centar dobio ovu vrstu prijave u obavezi je da preduzme sve radnje iz svoje nadležnosti i pruži najadekvatniji oblik zaštite djeci. Koji od oblika zaštite bi bio određen, zavisi od konkretne procjene najboljeg interesa djeteta.

Iz Minstarstva naglašavaju da su centri na raspolaganju svim porodicama koje im se obrate za pomoć iz njihove nadležnosti.

“Centri za socijalni rad od početka pandemije rade svakodnevno, uklučujući i dvadesetčetvorosatna dežurstva, izlaske na teren  i  stalni kontakt sa svim korisnicima kojima je podrška ili pomoć  potrebna, uz  poštovanje i pridržavanje  svih preporuka i mjera koje je donio NKT”, rekli su u Ministarstvu.

Bivši šef Kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović rekao je ranije, odgovarajući na pitanje šta se dešava sa djecom koja nijesu zaražena koronavirusom, a njihova oba roditelja jesu i potrebna im je hospitalizacija, da se u takvim situacijama kontaktiraju centar za socijalni rad i klinički dječiji psiholog i ona se smještaju tamo gdje je za njih najbezbjednije.

„Mala je vjerovatnoća da oba roditelja budu pozivna, a djeca negativna“, dodao je on tada.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].