Kavarić: U Podgorici uvesti mjere poput onih u martu

0
dr Nebojša Kavarić

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić rekao je za Radio Crne Gore da ta zdravstvena ustanova predlaže nadležnima uvođenje svih restriktivnih mjera za Podgoricu, kako bi se epidemija koronavirusa u što kraćem roku stavila pod kontrolu.

Kavarić je rekao da je apsolutno za to da mjere u Podgorici budu poput onih martovskih s početka epidemije. Trenutnu situaciju ocijenio kao najdramatičnijom od početka pandemije, navodeći da su ranije projektovane brojke već pređene.

Dodaje i da je ponašanje građana takvo da ih podaci ne zabrinjavaju, već kao da se navikavaju na svakodnevne podatke o broju umrlih, ili pak kao da se to događa u nekoj drugoj državi.

“Samo u toku jučerašnjeg dana smo imali 1.243 pacijenta u našim kovid centrima, što je apsulno crni rekord od početka epidemija. Mi preporučujemo uvođenje svih mjera, praktično svih mjera, koje će za cilj imati da što prije stave epidemiju u glavnom gradu, jer je trenutna situacija takva da je sistem primarne zdravstvene zaštite u Podgorici na velikom iskušenju”, rekao je Kavarić.

Podsjeća da je u toku redovna vakcinacija protiv sezonskog gripa, te da je interesovanje ogromno.

“Za samo tri dana smo dali skoro 5.000 vakcina. Sve u svemu situacija je takva da su neophodne epidemiološke mjere”, rekao je Kavarić.

Za sada se, upozorava, ne vidi neko zaustavljanje trenda rasta broja oboljelih, a ne pokazuje se ni promjena u ponašanju, koje dolazi na naplatu.

“Testiramo zdravstveni sistem u Podgorici i Crnoj Gori na najgori mogući način. Neke projektovane broje su pređene, doduše na našu sreću, uz nešto manju smrtnost nego što je bilo projektovano”, naglašava Kavarić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].