Kavarić: Promptno primijeniti martovski scenario

0
dr Nebojša Kavarić

U Podgorici je najteži dan od početka epidemije, 3280 ljudi se trenutno liječi kod kuće i to sve servisira Dom zdravlja Podgorica, kazao je u izjavi za Antenu M direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić.

“Epidemiolška situacija je definitivno najteža do sada. Primarna zdravstvena zaštita je posebno opterećena. Ona se pokazala kao najžilaviji dio zdravstvenog sistema. Oko 6500 pacijenata aktivno pozitivnih na nivou Crne Gore se liječi na kućnom liječenju. Nijesu otvorene privremene bolnice još, jer je primarna zdravstvena zaštita do ovog trenutka apsorbovala sve pacijente koji nijesu za bolnicu a treba im liječenje”, rekao je on.

Kavarić naglašava da smo davno premašili indikatore katastrofalnih projekcija.

“Promptno treba primijeniti “martovski scenario”. Bolje da on traje dvije ili tri nedjelje, pa da se poslije toga vratimo uobičajnom životu. Izaći iz agonije seljenja ograničenja od opštine do opštine. Kao što vidimo i dalje pored katastrfalnog scenarija nije došlo do značajnih promjena u ponašanju građana”, tvrdi on.

Upitan da li “martovski scenario” podrazumijeva i zabranu međugradskog saobraćaja i zatvaranje granica, Kavarić je odgovorio da sve što je od mjera važilo tad, treba primijeniti i sad.

Ovakav epidemijski tok govori, smatra Kavarić, iziskuje reorganizaciju postojećeg modela.

“Ukoliko se budu otvarale privremene bolnice to sigurno neće biti u onoj koncepciji kako su zamišljene u početku. Nego neke druge koje će apsorbovati postojeće teže pacijente da bi se postojeće covid bolnice rasteretili. Pretpostavljam da je rješenje u prestruktuiranju postojećih bolnica od bolnica za redovne pacijente ka bolnicama koje su covid”, zaključio je Kavarić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].