Iz NVO Montenegro International pisali Nuhodžiću: Hitno pokrenuti postupak za oduzimanje crnogorskog državljanstva Vesni Bratić

1
Vesna Bratić

NVO Montenegro International se danas obratilo Ministarstvu unutrašnjih poslova sa zahtjevom sa hitnim pokretanjem postupka oduzimanja crnogorskog državljanstva Vesni Bratić.

Kako su kazali, prema pisanju medija, Bratić je primljena u crnogorsko državljanstvo kao lice od posebnog naučnog interesa Crne Gore, shodno članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu. Ona se nalazi na sajtu Univerziteta Crne Gore – Filološki fakultet, pod šifrom 280152 sa titulom dr i zvanjem vanrednog profesora.

“Kao što znate, shodno Ustavu, Crna Gora je građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava (Član 1), Zabranjeno je izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu (Član 7) i Zabranjena je svaka neposredna ili posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu (Član 8). Kako njeno javno djelovanje, protivno Ustavu i Krivičnom zakoniku Crne Gore, ozbiljno šteti vitalnim interesima Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova je dužno da pod hitno pokrene postupak za oduzimanje crnogorskog državljanstva po sili zakona (čl. 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu)”, navodi se u zahtjevu NVO Montenegro International upućenom ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću.

Bratić se, podsjećaju, javno istakla da je “srpski nacionalista” i “žena četnik”, što je u supotnosti sa građanskim konceptom i antifaštističkim vrijednostima Crne Gore.

“Crnogorci su za nju “Novocrnogorci, Milogorci, Dukljani…” i nemaju istorijsko utemeljenje, nego su rezultat “etničkog inžinjeringa”! Šovinističke, anticrnogorske i anticivilizacijske izjave Vesne Bratić povod su za protestne peticije istaknutih javnih i kulturnih radnika iz Crne Gore, ali i nebrojene komentare građana svih vjera i nacija, na društvenim mrežama u kojima iskazuju zaprepašćenje što je osoba takvih pogleda još uvijek vlasnik crnogorskog pasoša!? Ukazuju na brojne primjere da državljanstvo Crne Gore ni danas nemaju građani koje sa ovom državom povezuje iskrena ljubav, jasne porodične veze i porijeklo”, piše u dopisu Montenegro International.

Za razliku od njih, kako kažu, Vesna Bratić je za svoje nepoštovanje crnogorskog naroda i države koja je primila u svoje okrilje, nagrađena ne samo državljanstvom, nego i prilikom da svoje šovinističke, anticrnogorske stavove pretvara u državnu politiku, sa mjesta ministarke za obrazovanje, kulturu, nauku i sport!

“Sada, kad su maske pale, poslanici i institucije pokazivaće u kavim je rukama Crna Gora. Jer, Zakon kaže (član 24) da punoljezni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo ako “njegovo ponašanje ozbiljno šteti vitalnim interesima Crne Gore”, prenesen je u obrazloženju zahtjeva dio teksta sa AnteneM pod nazivom “Vesna Bratić, osoba od posebnog značaja za nanošenje štete vitalnim interesima Crne Gore”, zaključuju iz NVO Montenegro International.

1 KOMENTAR

  1. DŽABA JA PRIĆAM-DA CRNOGORAC ILI CRNOGORKA..PO ROĐENJU MOŽE BITI ČISTOKRVNA CRNOGORKA-CRNOGPRAC- PA TAKO I PROFESIRICAA BRATIĆ!- RODILA KE ČISTOKRVA CRNOGORKA-(U USLOVIMA PRIJERODA DALA-TVRDI DA SAMO MAJKA RAĐA)-PREZIMENA JARAMAZ-IZ ZASEOKA ROGAČEVIĆI-SELA MIRUŠA-SA OBALA BILEĆKOG JEZERA-OD KOJEGA CRNA GORA SKUBE GODIŠNJU RENTU OD JEZERA U TOM DJEU-SA DIJELIĆEM BRANE-KOJI PRIPDA CRNOJ GORI!!!…ZATO NE TURAJTE(-NOSINE)U TUĐE PUŠKARNICE-GOSPODO- MONTENJARI-POSLIJE VUČEDOLSKE BITKE 1878 GODINE-A DO TADER STARA HERCEGOVINA SVE DO BUDOŠKE PEČINE…SA MOSTOM NA MORAČICI I DO KOMANSKOG MOSTA!!!!!!,,,A NA BUDVANSKU PIZANU-TEKE NA MITROV DAN 1918.KAD SU BRAJĆKI DOBROVOLJCI-SOLUNCI ULJEGLI U BUDVU-OSOLOBODIOCI PRIMORJA OD VAŠIJE GAZDA OKUPATORA.AUTRIJANA!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].