Ispovijest oporavljenog: “Korona je podmukli neprijatelj”

0
Vlatko Simunović
Novi soj koronavirusa nije izmišljen. Komplikacije koje izaziva nijesu slične običnoj prehladi. Virus ne bira domaćine i ne napada samo stare. Oni koji su se izliječili od kovida, znaju da je riječ o podmuklom neprijatelju.

Vlatko Simunović, koji se izliječio, kaže za TVCG da se taj osjećaj ne može uporediti s bilo kojom bolešću.

“Kratko i jasno rečeno, vi ne možete da uradite ništa. Posebno je užasno što mozak šalje informaciju da je borba uzaludna i da morate da se predate. Izgubite volju, potrebu da komunicirate, bilo što”, kaže za TVCG Vlatko Simunović, opravljeni od Kovida-19.

Prvih nekoliko dana od pojave simptoma, činilo se da će lako preležati koronu, priča Simunović. Pogoršanje je nastupilo šesti dan, pa je hospitalizovan.

Uz terapiju, bio mu je potreban i kiseonik. Iako u takvom stanju, po mišljenju ljekara nije bio pacijent s težom kliničkom slikom. Zato se pita kako li je tek onima s ozbiljnijim komplikacijama.

“Gledao sam muškarce koji su u napornu fizičke snage, kako se za dva dana pretvaraju uplatnene krpe”, navodi on,

Dramatična slika i ozbiljnost situacije s koronavirusom, kao da ne dopire do svih, pa Simunović ima poruku za one koji ne vjeruju da korona postoji.

“Ukratko – ignoracija Covida-19, prisutna ovdje kod nas i širom svijeta u sličnim zajednicama, direktna je posljedica primitivne, plemenske svijesti koja se ustrahu pred nečim što je nepoznato, junaci, manifestacijama otpora u formi potpuno normalnog ponašanja. Neko elementarno ozbiljno ponašanje, ako te već nije briga za svoj život, jeste da respektuješ druge koji mogu doći u situaciju da razviju ozbiljne kliničke slike”, navodi Simunović.

Tema koja u momentu borbe za svaki život nije u prvom planu, jeste i koliko će nas koštati liječenje kovid pacijenata.

Simunović kaže da je 15 dana njegovog liječenja koštalo državu više od 13 i po hiljada eura. No, troškove ćemo, zaključuje Simunović, sabirati kad sve prođe i shvatiti koliku smo cijenu platili, jer nijesmo željeli da poslušamo ljekare i stavimo masku.

RTCG

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].