Inicijativa: Za legalizaciju marihuane 3.000 potpisa

0

Peticiju za legalizaciju marihuane u Cnoj Gori do sad je potpisalo skoro 3.000 građana, kazao je Nikola Banović, inicijator perticije “Legalizuj.me”.

Okidač za tu inicijativu je bila, kako kaže, slična akcija u Sjevernoj Makedoniji.

Glavni motivi su, kako navodi Banović, podizanje životnog standarda, smanjenje kriminaliteta i pomaganje ljudima koji boluju od malignih bolesti.

“Legalizacija nije isto što i dekriminalizacija”, naveo je Banović, za TVCG.

Podsjeća da je potrebo prikupiti 20.000 potpisa građana, da bi se krenulo u dalju proceduru, i razmotrila mogućnost predlaganja zakona o legalizaciji marihuane u medicinske i rekreativne svrhe.

Banović je saopštio i da inicijativom žele da spriječe konzumiranje marihuane kod mlađih od 18 godina.

Sudski vještak i ekspert iz oblasti narkotika Dušan Raspopović naveo je da je problem legalizacije kompleksan i da mu treba pristupiti pažljivo.

“Koliko ja znam, iz mog iskustva od blizu tri decenije borbe sa bolestima zavisnosti, da je u preko 90% slučajeva prvi put krenulo sa upotrebom marihuana”, naveo je Raspopović.

Za pet godina crnogorska policija zaplijenila je više od 12 tona raznih opojinih droga, od čega više od 11 tona marihuane.

Navodi da bi legalizacija marihualne bilo brisanje prve stepenice ka ulasku u svijet narkomanije.

“Svi ljudi koji su heroinski kokainski zavisnici ili zavisnici od sintetičkih droga su počeli sa upotrebom marihuane”, naveo je Raspopović i dodao da ni Holanđani nijesu baš zadovoljni zakonom o legalizaciji.
On je saopštio i da marihuana nije lijek.

“Ja nigdje nisam vidio da je SZO ili neka farmaceutska kuća rekla da je marihuana lijek”, naveo je Raspopović.

Potrebna i zakonska regulativa

Rukovoditeljka Odjeljenja za kontrolisane supstance u Institutu za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore Jasmina Krlić navela je da u Crnoj Gori ne postoje pravna lica koja posjeduju dozvolu za promet prerađevina konoplje, niti su podnosili zahtjev za izdavanje dozvole.

“Generalno donošenje odluke o primjeni konoplje u medicinske svrhe je pitanje državne politike i odluka se donosi na višem novu”, navela je Krlić.

Ona je kazala i za zakonski nije regulisano pitanje dostupnosti prerađevina konoplje pacijentima.

“Taj dio je potrebno zakonski urediti da bi se krenulo u tu priči. Potrebna je izrada pravnog okvira koji se odnosi na taj dio od uvoznika do onog dijela kada pacijent treba da preuzme prerađenu konoplju koju će koristiti isključivo u medicinske svrhe. Taj dio nije sada uređen i to treba zakonom definisati”, zaključila je Krlić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].