IJZ privatnoj laboratoriji šalje 2.000 uzoraka na koronavirus

0

Iz Instituta za javno zdravlje “Danu” je saopšteno da je slanje uzoraka u privatne laboratorije koje sprovode PCR testiranje omogućeno odlukom Vlade, nakon što su laboratorije postale dio mreže zdravstvenih ustanova, čime će njihove usluge biti moguće i osiguranicima Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

Zbog nedostaka kapaciteta i problema sa materijalom za testiranje, u Institutu se trenutno nalazi oko 2.000 uzoraka koji čekaju na testiranje.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje Danu je saopšteno da su juče potpisali ugovor o pružanju zdravstvenih usluga iz djelatnosti mikrobiološke dijagnostike između Fonda i PZU Poliklinike MojLab, koji će biti u primjeni od danas.

Iz Fonda ističu da je cijena po jednom uzorku u PZU Moj lab 51 euro, što je niža cijena nego u Njemačkoj gdje je ona koštala 55 eura.

Institut je već za testiranje na virus korona van sistema potrošio 240.000 eura, za uzorke koje je slao u Njemačku.

“Onoga trenutka kada se potpišu odgovarajući ugovori između Fonda i privatnih laboratorija, započeće se sa dostavljanjem uzoraka, čime će se unaprijediti kapaciteti za testiranje na nacionalnom nivou, rasteretiti laboratorije Instituta i skratiti vrijeme čekanja na dobijanje rezultata. Jedan od uslova koji će ugovorom biti definisan je i vrijeme čekanja, odnosno dostavljanja rezultata analiza koje ne smije biti duže od 48 sati. Ugovorom će, takođe, biti definisana i cijena testiranja, a naglašavamo da to nije pod ingerencijama Instituta za javno zdravlje”, ističu iz Instituta.

Iz IJZ navode da kada se radi o kapacitetima laboratorija Instituta, uprkos mnoštvu različitih ograničenja i izazova sa kojima se suočavamo, ne smije se zaboraviti da smo od početka pandemije u samom vrhu evropskih država po broju građana testiranih PCR metodom u odnosu na broj stanovnika.

“Institut je od marta i početka epidemije virusa korona testirao gotovo 90.000 građana”, ističu u IJZ.

Tehnička opremljenost laboratorija Instituta za javno zdravlje je, takođe, bitno unaprijeđena nabavkom dodatne opreme, tako da su svi naši kapaciteti sada gotovo uvećani za 12 puta.

“Primjera radi, 2018. je sprovedeno 9.184 PCR analiza, dok ih je 2019. bilo 11.598. Kako smo i naveli, ove godine, samo od marta laboratorije IJZCG su odradile skoro 90.000 PCR analiza”, kažu iz Instituta.

Iz Instituta poručuju i da se ne smije zaboraviti da je pandemija novog virusa korona globalni udar koji je testirao ljudske i tehničke kapacitete zdravstvenih sistema cijelog svijeta.

“Pripremiti se u potpunosti unaprijed za zdravstvenu kriznu situaciju i izbjeći nepredviđene scenarije skoro je nemoguće i izazovno za značajno bogatije i razvijenije države od naše. Bitno je naglasiti i da ne postoji zemlja na svijetu koja može proširiti svoje kapacitete onom brzinom kojom se epidemija širi”, naglašavaju iz Instituta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].