IJZ o novom radnom vremenu u trgovinama: Izazov za građane, svi da strogo poštuju mjere

0

To što će trgovine, nakon novih mjera NKT-a o suzbijanju širenja koronavirusa, raditi do 18 sati je izazov za građane kada je riječ o oganizaciji njihovih obaveza, poručuju iz Instituta za javno zdravlje, odgovarajući na pitanje CdM-a da li će nove mjere zbog mogućeg stavranja gužvi predstavljati dodatni epidemiološki rizik.

Ipak, u tome ne vide povećan epidemiološki rizik ukoliko svi budu poštovali mjere.

“Skraćenje radnog vremena u trgovinama može biti izazov u organizaciji obaveza naših građana. Međutim, mjere propisuju maksimalan broj ljudi koji istovremeno mogu boraviti u objektu, kao i obaveze odgovorne osobe koja mora voditi računa o poštovanju propisanih mjera. Važno je da građani, kao i vlasnici objekata, dosljedno prate sve preporuke i time boravak u trgovinama učine što sigurnijim”, navode u Institutu za javno zdravlje.

Glavna tržišna inspektorka marina Radulović za CdM je kazala da će zbog novih mjera NKT biti pjačan nadzor, te da će svih tržišni isnpektori kojih je 43, raditi dvokratno kako bi se ko0ntrolisalo poštovanje svih mjera u suzbijanju širenja koronaviorusa.

Predviđene su i kazne za svako nepoštivanje mjera kije se kreću od 100 do 2000 eura.

Zakonom o dopuni Zakona zaštiiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane su novčane kazne za kršenje mjera, pa je za utvrđeni prekršaj pravnog lica predviđena novčana kazna u iznosu od 2.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu 500 eura, za preduzetnika 350 eura, dok je za fizičko lice predviđena novčana kazna od 100 eura.

CdM

Da li ćemo ponovo gledati redove ispred prodavnica: 43 inspektora kontrolisaće poštovanje mjera u trgovinama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].