Da li ćemo ponovo gledati redove ispred prodavnica: 43 inspektora kontrolisaće poštovanje mjera u trgovinama

0
foto: CdM

Hoćemo li ponovo gledati redove ispred trgovina? Da li će biti gužvi koje će dodatno otežati epidemiološku situaciju? Ko će i da li će to moći da se kontroliše? Kako će zaposleni koji rade do 17 sati stići da završe trgovinu do 18 sati?

Ovo su samo neka od pitanja koja se nameću nakon što ne NKT odlučio da zbog suzbijanja širenja koronavirusa rad trgovina ograniči do 18 sati.

Ako se tome doda da su neke trgovine već najavile novi raspored smjena i to od 7 do 15, i od 10 do 18 sati, dolazi se do situacije da će osim kupaca, tokom dana u marketima biti i dupliran broj radnika, što svakako predstavlja opasnost za širenje a ne suzbijanje epidemije.

Ko će i kako sve to kontrolisati i može li se sprječiti dodatno komolikovanje epidemiološke situacije, CdM je pitao Glavnu tržišnu inspektorku Marinu Radulović.

NKT: Od danas važe nove mjere

Kazne od 100 do 2000 eura

Ona najavljuje da će tržišni inspektori raditi dvokratno, i da će na terenu biti njih 43. Predviđene su i kazne za svako nepoštivanje mjera kije se kreću od 100 do 2000 eura.

“S obzirom na to da je donešena mjera kojom se od 25. novembra skraćuje radno vrijeme uslužnih djelatnosti sa sadašnjih 07:00 – 20:00 na 7 – 18 sati, rad tržišnih inspektora je u narednom periodu organizovan dvokratno, tj. inspektori će biti prisutni na terenu u prijepodnevnim i poslepodnevnim časovima”, pojašnjava Radulović.

Prema njenim riječima imajući u vidu da se može očekivati da u poslijepodnevnim časovima biti veća frekvencija potrošača, samim tim da i može doći i do kršenja propisanih mjera, posebno kada je u pitanju održavanje propisane distance, inspektori će obavljati pojačani nadzor u cilju obezbjeđivanja poštovanja propisanih mjera.

“Za sve utvrđene nepravilnosti, izricaće se mjere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti”, jasna je Radulović.

Podsjeća da je trgovac dužan da, u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, podatke o radnom vremenu istakne na vidljiv i jasan način i da se istaknutog radnog vremena pridržava.

Tržišna inspekcija je, kako kaže, od samog početka pojave pandemije izazvane korona virusom sprovodila nadzor u skladu sa naredbama za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog korona virusa.

“Naš rad je organizovan po svim opštinama i, po potrebi, kroz različite smjene, kako bismo bili sigurni da su svi objekti koji potpadaju pod nadležnošću Tržišne inspekcije u potpunosti iskontrolisani. Tržišni inspektori su pored svojih redovnih aktivnosti, uz kontrolu poštovanja mjera, pratili i kretanje cijena osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu u trgovini i apotekama”, ističe ona u izjavi za CdM.

U skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, tržišni inspektori kontrolišu da li se u objektima u kojima se obavlja trgovina, zanatske i druge usluge građanima u skladu sa zakonom, poštuju mjere koje se odnose na propisanu fizičku udaljenost između lica tokom boravka u objektu, da li zaposleni i kupci/korisnici usluga nose propisanu ličnu zaštitnu opremu – maske i da li je obezbijeđena dezinfekcija objekata u kojima se obavlja djelatnost ili vrše usluge, odnosno da li su u tim objektima obezbijeđeni uslovi za dezinfekciju ruku kupaca/ korisnika usluga.

26 prekršajnih naloga u iznosu od 23.150 eura

U periodu od stupanja na snagu navedenog zakona, tj. od 2. jula pa sve do 20. novembra, inspektori su utvrdili 18 nepravilnosti i donijeli 17 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.  Za počinjene prekršaje izdato je 26 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 23.150 eura.

“Pored navedenih nepravilnosti, s druge strane moramo pohvaliti i one privredne subjekte koji poštuju sve mjere i koji su nas često kontaktirali u cilju dobijanja instrukcija kako uskladiti poslovanje sa novodonešenim mjerama. Našim građanima i trgovicma je na raspolaganju i dežurni inspektor, koji svekodnevno telefonskim putem daje odgovore i instrukcije i svim drugim zainteresovanim strankama. Takođe, putem Call centra 080 555 555 Uprave za inspekcijske poslove, imamo veliki broj inicjativa po kojima tržišni inspektori postupaju”, smatra Radulović.

Odgovarajući na pitanje da li ima dovoljno inspektora koji će raditi na terenu, Radulović napominje da su u ovoj oblasti nadzora angažovani svi tržišni inspektori.

U Tržišnoj inspekciji je zaposleno ukupno 50 inspektora zajedno sa glavnim inspektorom, od čega su na terenu radno angažovana 43 inspektora. Neki od tržišnih inspektora su, po ovlašćenju, radili i za druge inspekcije Uprave kada je to bilo neophodno zbog deficita kadra, a imamo i one inspektore koji su na bolovanju ili u samoizolaciji.

“Međutim, kroz timski i koordinirani rad nastojali smo da uvijek budemo prisutni na terenu i da iskontrolišemo poštovanje svih mjera koje su u našoj nadležnosti”, jasna je Glavna tržišna inspektorka.

Govoreći o kaznama zabone koji krše mjere NKT, Radulović napominje kako su Zakonom o dopuni Zakona zaštiiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane novčane kazne za kršenje mjera, pa je za utvrđeni prekršaj pravnog lica predviđena novčana kazna u iznosu od 2.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu 500 eura, za preduzetnika 350 eura, dok je za fizičko lice predviđena novčana kazna od 100 eura.

Kada je riječ o poštovanju mjera u trgovinama, Radulović kaže da se može reći da je stanje do sada bilo prilično zadovoljavajuće i nada se da će tako i ostati.

Represivne mjere

Prema njenim riječima, trgovci, kao i potrošači, uglavnom poštuju propisane mjere.

“Međutim, dešava se da inspektor zatekne nepravilnosti u nekom objektu, i to se najčešće odnosi na nepridržavanje propisane fizičke distance lica u objektu ili na nepropisno nošenje zaštitne maske. Pomenula bih da je Tržišna inspekcija početkom pojave koronavirusa preventivno djelovala, odnosno da smo putem savjeta i instrukcija nastojali da podignemo svijest privrednih subjekata i potrošača o značaju poštovanja propisanih mjera”, jasna je ona.

Represivne mjere su, kaže, sigurno nešto ka čemu teže posežu, ali ukoliko je to neophodno u cilju zaštitta zdravlja našeg stanovništva, inspektori u skladu sa zakonom preduzimaju sve propisane mjere. Iz tog razloga, apelujemo na sve privredne subjekte i korisnike usluga/potrošače da poštuju propisane mjere.

Miraš Dušević

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].