HGD Kotor traži poništenje konkursa Komisije za raspodjelu sredstava nevladinom sektoru

6
iz HGD-a

Mirko Vičević i Madalena Jovanović

Mirko Vičević i Madalena Jovanović

NVO Hrvatsko građansko društvo Kotor koje je učestvovalo na konkursu za raspodjelu sredstava u ovoj godini za nevladin sektor sa projektom “Kulturne manifestacije” nije dobilo ni centa, sa obrazloženjem da u njihovom projektu Komisija ne prepoznaje stavke koje bi bile od interesa za Opštinu.

Mirko Vičević, predsjednik HGD je za Skala radio kazao da im je takav stav neprihvatljiv, jer su njihovi programi koji već tradicionalno čine dio programa proslave Dana opštine Kotor i te kako prepoznatljivi.

On podsjeća na manifestacije “Od Kvarnera pa do lijepe Boke”, “Tripundanska večer” jedno od najreprezentativnijih okupljanja Kotorana, prijatelja Kotora, te visokih gostiju i zvanica, uključujući i predsjednike države Crne Gore i Republike Hrvatske.

HGD smatra da Komisija nije dovoljno kompetentna da prepozna interes Opštine u ovom projektu i traže poništenje konkursa.

Najveća državna priznanja za NVO sektor, kao što su nagrada 21. novembar od Opštine Kotor za izuzetan doprinos, zatim odličja predsjednika Republike Hrvatske i Crne Gore, najbolji su dokaz uspješnosti rada ovog društva, kazao je Vičević.

Madalena Jovanović, savjetnica za nevladine organizacije i mlade u opštinskom Sekretarijatu za kulturu i društvene djelatnosti nam je saopštila da je konkurisalo 18 nevladinih organizacija, a prioriteti za ovu godinu su bili rješavanje problema i unapređenje socijalnih i humanitarnih djelatnosti koji se odnose na zadovoljavanje potreba osoba sa invaliditetom, afirmisanje i rješavanje problema koji se odnose na omladinu i afirmisanje kulturnih potencijala i kulturne posebnosti opštine Kotor, kao i inicijative i aktivnosti u cilju oživljavanja starih zanata.

Komisija, kazala je Jovanovićeva, donosi odluku u skladu sa kriterijumima koji su propisani pravilnikom o radu.

Za ovu godinu je Komisija završila sa radom, a izvještaj o raspodjeli sredstava i ugovori koji su potpisani sa NVO će biti objavljeni na sajtu Opštine Kotor.

Na osnovu zakona o slobodnom pristupu informacijama sve NVO mogu da dobiju zapisnike sa sastanaka komisije, kao i projektne aplikacije nevladinih organizacija koje su se prijavile na ovom konkursu.

Članovi komisije su imenovani iz redova predstavnika opštine, nevladinog sektora na njihov prijedlog, dva člana su iz redova stručnih i naučnih radnika i jedan u slučaju konflikta interesa, kazala je Jovanovićeva.

6 KOMENTARI

  1. HGD samo napred sa svojim radom, cijenjeni ste i postovani , narod to prepoznaje i vidi. A to sto opstinari ne vide njihov privatni interes to je nesto drugo. Sa vama nemogu manipulisat kao sa ostalima pa ste im odma trn u oko. Tako je njihova svaka rabota.
    Imate moju podrsku, samo napred.

  2. Oko kulture samo ko nam vodi kulturu u Kotoru. Centar za kulturu tipičan primjer , dalje ne treba i no coment!

  3. Ovo je zaista sraman čin, da se ni centa ne dodeli NVO Hrvatsko gradjansko društvo iz Kotora. Toliko je rezultata u radu ovog društva mnogi to znaju a prepoznaju i kvalitet. Kao Srbin ću poručiti da je verovatno mnogima stalo da raspodele sredstva za organizovanje Cecinog koncerta ili nekog sa ružičaste TV. Dokle nam je stigla kultura i kakvi su sve politički interesi u pitanju. Voleo bnih da znam koje su onda stavke u interesu opštine? E braćo moja ne znam kako ćemo u Evropu ali Bogami teško rame uz rame sa civilizovanom populacijom.

  4. Nase Udruzenje je takodje nezadovoljno raspodjelom, tim prije sto spadamo u marginalozovane grupe a kojima je Konkursom dat prioritet. Medjutim od iznosa budzeta, odobreno nam je tek 10 % pa je upitno da lice se uopste moci realizovat projekat..i

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].