Gojko Čelebić u Domu ruske kulture u Pragu

0
Gojko Čelebić

U Domu ruske kulture u Pragu sinoć je  održana promocija nove knjige crnogorskog pisca Gojka Čelebića “Dostojevski i Zapad”.

O knjizi je govorila pjesnikinja i književni kritičar Katarina Staševska.

Na kraju je autor čitao odlomke iz svoje knjige, objavljene nedavno u izdanju “Oktoiha” iz Podgorice.

Studija “Dostojevski i Zapad”, kako je istaknuto, bavi se čitanjem ruskog klasika u zapadnoj kulturnoj sferi u XX vijeku.

Jezici, na koje je najviše prevođen Dostojevski, engleski, francuski, njemački i španski testirali su tokom stoljeća književni ukus svoje publike, ali i generacije mlađih autora orjentisanih prema piscu “Braće Karamazovih”.

U moru literature objavljene o njemu, međutim, rijetke su studije ove vrste – koje kombinuju znanje svih ovih jezika, sa znanjem ruskog, jezika bez kojeg nema kompletne dostojevistike.

Za posljednjih desetak godina, konstatovano je na promociji, objavljeno je više značajnih monografija na ovu temu.

Među njima kritika izdvaja: “Dostojevski i ruski narod” (Kembridž), “Dostojevski poslije Bahtina”, “Dostojevski i pravoslavna crkva” (Oksford), “Dostojevski i katolička crkva”, (Njujork), “Dostojevski i samoubistvo” (Toronto) itd.

Iznad svega, radovi njegovog najboljeg tumača, ruskog jevrejskog filozofa Mihaila Bahtina, koji u SAD na nekim univerzitetima već ima i svoju disciplinu, “bahtinologiju”, i dalje su standardni bez premca.

sa promocije

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].