Elektronska prijava stranaca i u Kotoru

1
Kotor

Mirza Krcić

Mirza Krcić

Dugogodišnji problem evidencije boravka stranaca u Kotoru će biti riješen.

Kotor je dobio dozvolu od Ministrastva turizma i održivog razvoja, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, za pilot projekat elektronske prijave stranaca, zajedno sa opštinama Budva, Tivat i Bar.

Turistička organizacija Kotor je u procesu nabavke softvera za ove potrebe, a Opština je dodijelila i prostor u blizini pošte u starom gradu.

U Turističkoj organizaciji razmišljaju da projekat unaprijede i otvore punktove i po mjesnim zajednicama, i to u naselju Sv. Stasije, Prčanj, Bigova i Lastva Grbaljska, kazao je za Skala radio Mirza Krcić, direktor lokalne Turističke organizacije.

Minulih godina bilo je velikih problema, turisti su lutali tražeći pravu adresu za prijavu boravka, a grad nije imao valjanu evidenciju niti prihode od njihovog boravka u našoj državi.

Ovaj projekat doprinijeće efikasnoj naplati boravišne takse uz tačnu evidenciju boravka stranaca u našoj opštini.

Elektonska prijava će se odnositi samo na lica koja se zadržavaju do 30 dana, a preko ovog roka dobija se turistička viza, pojašnjava Krcić.

Elekronska prijava stranaca bila bi umrežena sa inspektorom za strance u Ispostavi policije i sa opštinskim Sekretarijatom za finansije i razvoj preduzetništva.

Na ovaj način uz pravu evidenciju boravka, uz rješenja za smještaj licima koja imaju nekretnine u Crnoj Gori izdavaće se i rješenja o plaćanju poreza.

Takođe ovaj projekat znači i urednu evidenciju o licima koja su ušla u našu državu.

Primjer efikasnosti ovog posla je opština Tivat koja je prošle godine u jednom trenutku imala 70 odsto više prihoda po osnovu boravišne takse, a na kraju godine ovaj prihod je bio nešto više od 50 odsto.

U Turističkoj organizaciji Kotora očekuju da će od ovoga ljeta kada zaživi projekat, biti naplaćena značajna sredstva od boravišne takse, zaključio je Krcić.

1 KOMENTAR

  1. Ne može se sve i polovično gospodine Krciću. Mladi ste i ambiciozni ali morate znati što su prioriteti.Posvetite se do kraja ovom poslu evidencije i prijave boravka gostiju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].