Đukanović: Energičnijom akcijom uraditi sve da se zaštiti zdravlje građana

4

Imajući u vidu ozbiljnost aktuelne situacije, koja poprima zabrinjavajuće razmjere, kao i da ključni izazovi tek slijede, izuzetno je važno da svi povratimo visok nivo discipline i time sačuvamo svoje, zdravlje medicinskog kadra i društva u cjelini.

Treba pojačati napore državnih organa i zdravstvenog sistema i energičnijom akcijom uraditi sve da se u najvećoj mjeri zaštiti zdravlje građana Crne Gore, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na sastanku sa predsjednikom Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i potpredsjednikom Vlade Milutinom Simovićem, ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, šefom medicinskog kriznog štaba Nerminom Abdićem i direktorom Instituta za javno zdravlje Bobanom Mugošom.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, oni su, uz zahvalnost na inicijativi za organizovanje sastanka, informisali predsjednika o veoma složenoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom i mjerama koje NKT u kontinuitetu sprovodi.

“Zahvalili su predsjedniku na snažnoj podršci od početka COVID epidemije u Crnoj Gori, posebno na njegovom angažovanju na domaćem i međunarodnom planu za nabavku i donaciju vrijedne opreme, ističući da aktuelna situacija predstavlja ozbiljan izazov na koji zdravstveni sistem u ovom trenutku zahvaljujući dobroj organizovanosti pruža adekvatan odgovor”, navode u Đukanovićevom kabinetu.

Nedisciplinovanost doprinosi nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji

Istovremeno, ocijenili su da nedisciplinovan i neodgovoran odnos dijela javnosti doprinosi nepovoljnoj epidemiološkoj i zdravstvenoj situaciji u Crnoj Gori.

“Pravovremeni odgovor na prve slučajeve zaraze i odgovoran odnos građana koji smo imali tokom prvog talasa potvrda su da imamo kredibilne institucije zdravstvenog sistema i visok nivo svijesti građana”, ocijenili su u koordinacionom tijelu i dodali da je, nakon toga, nepoštovanje preporuka i mjera o ozbiljnosti ovog globalnog izazova doprinijelo usložnjavanju epidemiološke situacije, kakva je danas.

Imajući u vidu realnu opasnost od još intenzivnijeg širenja epidemije, čemu svjedoče i nedavni događaji u našoj državi, ukazali su na potrebu rigoroznije primjene i poštovanje svih donešenih mjera jer je to jedini način zaustavljanja širenja epidemije.

Đukanović je izrazio poštovanje za aktivnosti Nacionalnog koordinacionog tijela, uz ocjenu da smo tokom prvog talasa korona virusa pokazali uspješnost u funkcionisanju sistema i podsjetio na vrlo disciplinovan odnos građana koji su tada odgovornim ponašanjem doprinijeli da Crna Gora bude poslednja evropska država u kojoj se pojavio korona virus i prva korona free destinacija.

“Zajedničkom sinergijom i energičnom akcijom u primjeni i poštovanju mjera, možemo prevazići aktuelnu epidemiološku situaciju i sačuvati zdravlje i živote svih naših građana”, kazao je predsjednik.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno pronaći pristup primjene održivih i efikasnih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, bez obzira na nivo restriktivnosti, imajući u vidu tendenciju širenja i nove masovne klastere zaraze uzrokovane događajima i okupljanjima visokog rizika.

“Đukanović je u tome prepoznao ključni odgovor, ocjenjujući da NKT radi u punom mandatu uprkos činjenici da je aktuelna Vlada u tehničkom kapacitetu, te da stoga ima i posebnu dužnost prema crnogorskim građanima”, naglašavaju u kabinetu predsjednika.

Zdravstveni sistem za sada može odgovoriti aktuelnoj situaciji

Dodatno je konstatovana potreba konzistentnog pristupa u primjeni mjera u svim oblastima, pri čemu se za njihovu održivost treba primarno voditi zdravstveno epidemiološkim, a zatim i ne manje važnim socio-ekonomskim razlozima.

“Članovi NKT su upoznali predsjednika i sa trenutnim stanjem sa kojim raspolaže zdravstveni sistem kada je u pitanju spremnost bolničkih kapaciteta za prijem Covid pacijenata, zaštitne opreme, medicinskog materijala, broja respiratora i ocijenili da se, za sada, u cjelosti može odgovoriti aktuelnoj situaciji”, zaključuje se u saopštenju.

4 KOMENTARI

 1. ….BI SE REKLO DA JE ULTIMA URA-PA ZATO I PITAM…:ČEMU I KOME SLUŽI”” SAVAJET ZA DDBRANU I BEZBIJEDNOST(ČLAN OD 13O-133.USTAVA CRNE GORE-(…SA/BEZ TITULARA-OLITI VLASNIKA)…KOJI DA GA IMAMO..BI-NA LUČIN DAM 31 LISTOPADA-UVEO VANREDNO STNE I ZABRANIO “ENERGIČNIJOM AKCIJOM”-SUNOVRAT “CORONA MONTENGRO-2O2O”..ILJADE-NOVO ZARAŽEIH.LJUBEĆI U MEDENA USTA AJATOLAHA AMFILOHIJA-OD ČEGA UMALO-POSTRADAŠE ADMINISTRATOR-NIKŠIĆKE MITROPOLIJE.. I PAPA IZ BEOGRADSKOG KAPTOLA-NAŠE(VAŠE) PATRIJA(ČA)RŠIJE-PRESTONOG BIOGRADA???

 2. Joranizirani Covid-ovče, oće li to čojkanje sa rođom ercegovačkijem?
  To Trebinje iz tebe, čobanski progovara, dok rastežeš tregere i pop ruge!
  Dobri bi Ti mantija, oli mitra pasovala !

  • …NAUČI ZA NAVIJEK Pera Pero GUDINU sa gurdića-/APARTMANA KRMĆIJE/ DUŠANA MARKOVA/…NIJE MINISTARKA IZ TREBINJA NEGO IZ MOJE BILEĆE-BILEĆANKA-ČIJI SU PRECI SA MOJIM PRECIMA-KRVARILI NA VUČIJI DO I DONIJELI SLOBODU CRNOJ GORI I PROŠIRILI CRNU GORU SVE DO BANJANA-NA PUŠKOMET OD BILEČE-SA ONIJE 16 BATALJUNA PRAVOSLAVNIH-SRPSKIH (12 BATALUNA) I 4 BATALJUNA MUSLIMANSKIJE-SVE FETIVI ERCEGOVCI!!!!DOK SU TVOJI PRECI-GAMELAŠI SLUŽILI ĆESARA BEČKOGA I IZ NJEGOVE BLIZNICE KRKALI-DA BI TEBE I TVOJE “SOJLIJE”TAKVE- TAKVOGA BASTARDA OKOTILE.PRETILE BABE-ROTO CULOVICE-KOJE SU JAHALI POTOMCI KOPLADI BEČKIH KONJUŠARA DRAŽENI Peo GUDINU S gurdića NA VRATA OD ŠRANJA!!!!!!

   OVO DOBRO NAUČI Pero GUDINU-UZ PRIPOMENU DA SU MOJI BILEĆANI-I MOJI NAJROĐENIJI…POTMCI HEROJA SA VUČIJEGA DOLA- I PONOVILI 1941-1945 BILI BORCI-KOMESARI I I KOMANDANTI U 1O.HERCEGOVAČKU VLADA ŠEGRTA BRIGADU-POZNATI-OSOBODIOCI DUBROVNIKA I DUBROVČKOG PRIMORJA(18 LISTOPDA.1944) I POLA BOKE KOTORSKE DO TURSKOG RTA-NA SVETOGA ŠIMUNA-1944..!!! A TVOJI ĐE TI BIJAHU?..NA TALIJANSKO ŠVAPSKE GAMLE-RILJALI “PASTA FAZOLA-AMICITUTI CVANTII..Pero GUDIN POTOMAK GAMELAŠA SVIJE-OKUPATORA BOCE DI CATTARO…KOJI SE KRIJE IZA SPIC ZAMETA..BEZ IMENA I PRZIMENA-GUDIN Pera U ČOPORU -KASTIO…CATTARO?!!!!!!

 3. JA.JA..”ENERGIČNIJOM AKCIJOM”-KA ONE TVOJE “VRHOVNOG K-DANTA SNAGA I SREDSTAVA-KAD SI “SPRIJEČIO NA DAN SAHRANE ISPRED “BUNKERA-HRAMA” U PODGORICI DA SE MASOVNO CELIVA U USTA UMRLI TVOJ-VAŠ VJERSKI VOĐA-“AJA TOLAH-AMFILOHIJE”..MIMO KRIVIČNOG ZAKONIKA-PISAN ZA UMRLE-DA NE SMIJU TVARATI USTA..?…ĐE SI RADONČIĆU-DA IZ SARAJEVA BAČIŠ”#DVIJE”-ZA SPAS BEOCRNE GORE I BOKE..I NAŠEGA -GARANTA “NEOAJA TOLAHA MILIA..”.?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].