Dr Arijana Gradinčić: Ne liječite se sami!

1

dr Arijana Gradinčić

dr Arijana Gradinčić

Ne liječite sami sebe, već se obratite svom ljekaru nakon prvih simptoma gripe, kazala je za Skala radio dr Arijana Gradinčić, specijalista urgentne medicine.

Simptomi gripe su visoka temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima i kašalja, podsjetila je dr Gradinčić i kazala da je ovo period godine kada se i očekuje pojava ove bolesti koju uzrokuje virus influence A, B ili C.

Simptomi gripa nastaju naglo, a dobijaju se putem sekreta iz disajnih puteva akutno oboljele osobe, odnosno kijanjem, kašljanjem, a može se prenijeti i rukovanjem i drugim ličnim kontaktima, kao i preko zaraženih predmeta.

Inkubacija traje 18-72 sata, a izlučivanje virusa iz oboljele osobe obično prestaje od 2 do 5 dana od pojave prvih simptoma.

Gripu prati glavobolja, visoka tempetarura od 38-40 stepeni, groznica, bolovi u mišićima, malaksalost, a sve to sa grloboljom i kašljem koji može trajati 10 i više dana, objašnjava dr Gradinčić.

Najčešća komplikacija gripa je upala pluća.

Za liječenje je potrebno mirovanje uz veću količinu toplih napitaka i ljekova protiv temperature i bolova.

Dr Gradinčić savjetuje da se pacijenti ne liječe više od dva dana sami kod kuće, već da se u slučaju navedenih tegoba jave ljekaru.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].