Da bi bilo ribe, treba spriječiti krivolov

9
Ivan Krivokapić

Ivan Krivokapić

Ivan Krivokapić

U Bokokotorskom zalivu i dalje ima dosta krivolova, iako će uskoro ova oblast biti regulisana zakonom, u skladu sa evropskim standardima.

Zakon o ribarstvu izglasan je u Skupštini Crne Gore 2011. godine, ali se ne primjenjuje, jer su ljudi neinformisani, kazao je za Skala radio Ivan Krivokapić, predsjednik kluba za sportski ribolov “Zubatac” iz Kotora.

Ribari često optužuju ovaj klub za ne postojanje kontrole na moru, za bacanje kilometara mrežica.

Postavlja se pitanje zašto ih niko ne kontroliše, pa se na kotorskoj pijaci gdje se prodaje riba koja nigdje u svijetu ne bi mogla da se prodaje, može naći palamida ispod 45 cm koja bi morala da se vrati u more ili rombun ispod 15 cm, orada ispod 20 cm.

Na žalost ovakvi primjerci se mogu naći i u restoranima, a prema riječima Krivokapića, kada bi inspenkcijske službe radile svoj posao, ribari koji se bave privrednim ribolovom ne bi imali tržište na koje bi mogli da plasiraju tu ribu.

Sportski ribolovci su potpuno neiformisani.

“Zubatac” je prošle godine izdao 134 dozvole za sportski ribolov.

“Svjesni smo da postoje hiljade ribara u zalivu i sramota je da su prodate samo 134 dozvole”, kaže Krivokapić.

Klub “Zubatac” nije zadužen za kontrolu već za edukaciju, a za kontrolu su nadležne inspekcije, Ministarstvo poljoprivrede, JP Morsko dobro i Institut za biologiju mora.

“Ako se nastavi sa ovakvom praksom, Bokokotorski zaliv ostaće bez ribe u kome je ostalo najviše sitne, plave ribe koja se najlakše mrijesti. Ostale ribe je sve manje i manje”, kaže on.

Prema riječima Krivokapića kotorski zaliv zaslužuje da bude prirodni rezervat i da tu bude oaza ribe.

Klub za sportski ribolov “Zubatac” ove godine, uz dozvole za sportski ribolov poklanja i promotivno edukativni materijal, vrećiće na kojima je odštampano 20 najugroženijih riba u kotorskom zalivu, a ispod njih je najmanja dozviljena veličina koja može da se izlovljava, kao i izvod iz Zakona u kome piše precizno minimalna dozvoljena veličina ribe za izlovljavanje.

9 KOMENTARI

  1. Krivokapić – pa ribar..?
    Poznato je da su Krivokapići odvajkada bili vrsni uzgajivači koza.
    A njihova kaštradina je bez premca.

  2. A neki novinari ljepo papaju ribe u Bigovo pa ni riječi o ovoj pojavi i o zaštiti zaliva. Neka oni štivaju svoju g…. tako treba.I to je novinarstvo.

  3. Krivolova…ima>???!!! E a naš inspektor ribarski ulazi u neke kuće krivoribreće i ribarske da uzbme borsu ribe za savoju slavu i badnji dan.Ono.kaon đžaba.Ovi iz lučke kao i da ih nema.Svak čini što oće.Nagrdiše mrežama,arazo Mamule ,pa do Orahovca…sve mreža na mrežu…bača se đe se nikad bačalo nije.A inspektor i ovi stručnjaci iz sjeverne regijre i regionalnog zavoda,maste brke kad god stignu,ali papalade đžabe.Kuku nama snjima i snama nagrđenima

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].