Crni rekord u Crnoj Gori: Danas 354 nova slučaja korone (u Kotoru 17), preminulo osam osoba (dvije u Kotoru)

1

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore i druge laboratorije u državi koje se bave PCR dijagnostikom su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 937 uzoraka na novi koronavirus.

 

Ukupno su registrovana 354 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2 i to iz: Podgorice 170, Cetinja 28, Nikšića 27, Ulcinja 27, Pljevalja 21, Bijelog Polja 19, Kotora 17, Rožaja 9, Kolašina 8, Berana 7, Herceg Novog 6, Bara i Tivta po 4, Mojkovca 3, Danilovgrada 2, a po jedan iz Tuzi i Budve.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih u protekla 24 sata, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 3729.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 17.746.

Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno osam smrtnih ishoda povezanih sa COVID-19
infekcijom.

 

Preminuli su pacijenati iz Bara (2), Ulcinja (2), Kotora (2), Herceg Novog i Nikšića, koji su bili rođeni 1967, 1960, 1940, 1967, 1968, 1943, 1952. i 1935. godine, a prijave smrti su dostavili OB Bar (7) i OB Nikšić (1).

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna iznosi 281, a od početka godine 290.

U posljednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 242 pacijenta.

Aktivni slučajevi, oporavljeni i preminuli od početka juna po opštinama:

S obzirom na enorman priliv uzoraka u laboratorije Instituta za javno zdravlje vrijeme čekanja na rezultate se značajno produžilo.

 

Kako bi osiguralil da pacijenti koji čekaju rezultate ne predstavljaju potencijal za dalje širenje infekcije, od posebnog je značaja da sve osobe koje su testirane zbog prisustva simptoma ili kontakta sa oboljelom osobom do pristizanja trezultata ostaju u svojim kućama uz izbjegavanje svih društvenih kontakata.

Osobe koje tokom čekanja rezultata razviju simptome ili primjete pogoršanje kliničke slike ne treba da čekaju rezultate PCR analiza već se moraju odmah obratiti svojim izabranim ljekarima i pratiti njihove instrukcije za dalje postupanje i eventualno upućivanje na dodatne preglede i pretrage.

S obzirom na epidemiološko dešavanje na terenu jedino odgovornim ponašanjem možemo sačuvati zdravstveni sistem od urušavanja, poruluju iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

1 KOMENTAR

  1. Nije ni čudo, kontrole i restrikcoje u Dobrotskim kafićima nema, pleše se u njima u gužvama , bez maski !
    Hoće li neko kažnjavati neodgovorne ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].